МЕНЮ
Кошница

Индекс на телесната маса (BMI)

Индекс на телесна маса (BMI) е числова стойност, изчислена на базата на височината и теглото на човек. Той се използва като индикатор за това дали човек е с ниско тегло (недохранен), нормално тегло, наднормено тегло или затлъстял.

Въпреки че BMI не измерва директно процента на телесната мазнина, той се използва като ефективен инструмент за оценка на риска от заболявания, свързани с теглото.

Какво представлява "Индексът на Телесна Маса" (BMI)

Индексът на телесната маса (BMI) е числова стойност, която представлява отношението между теглото и квадрата на височината на човек.

Той е стандартен метод за оценка на телесното тегло и се използва широко в медицинската практика и научни изследвания.

Според WHO (Световната Здравна Организация), индексът на телесната маса (BMI) е прост индекс на теглото спрямо височината, който се използва обикновено за класифициране на наднормено тегло и затлъстяването при възрастни.

Как се изчислява BMI?

Той се определя с една проста BMI формула. Теглото на човек в килограми, разделено на квадрата на височината му в метри (kg/m2).

Пример как се изчислява BMI:

Ако тежите 80 килограма и сте висок 180 сантиметра (1 метър и 80 сантиметра), то за да изчислите колко е вашият BMI, следва да приложите следната формула:

Индекс на телесна маса (BMI) = 80 / 1,80*1,80 = 24,69*

*Закръгляме числото, защото точния отговор е 24,69135802469136.

Следвайки примера и класификацията малко по-долу ще разберете, че този човек е в здравословната норма според BMI индекс формулата.

Какво означават различните стойности на BMI?

За възрастни, WHO определя наднорменото тегло и затлъстяването по следния начин:

 • Ниско тегло – BMI по-малък от 18.5 (често симптом на недохранване);
 • Нормално тегло – BMI равен или по-голям от 18.5;
 • Наднормено тегло - BMI равен или по-голям от 25;
 • Затлъстяване - BMI равен или по-голям от 30.

Всичко под 25 се счита в рамките на нормалното и не следва да буди притеснения за здравето.

В случаите, когато този показател е превишен следва да заключим, че сме с наднормено тегло или затлъстели и бързо трябва да подберем необходимите мерки, за да се справим с проблема, докато той не е генерирал допълнителни проблеми за нашето тяло.

Ограничения на BMI

Въпреки широката употреба на BMI, той има някои ограничения.

BMI не разграничава мускулната маса от мазнините в тялото, което може да доведе до неправилна оценка при хора с голяма мускулна маса.

Това следва да е съобразено при измерването, вместо да се чудим защо сме затлъстели, когато всъщност не сме. При формиране на коефициента все пак се взимат средностатистически стойности за цялото население, а не стойностите от mr. Olimpia например.

Ползите от BMI

BMI е лесен за изчисление и използване инструмент, тъй като не изисква сложни измервания. Това го прави лесно достъпен за всеки, който желае да контролира своето тегло и здраве.

Освен това, той може да помогне на здравните специалисти да идентифицират хора, които могат да бъдат изложени на повишен риск от хронични заболявания заради наднормено тегло и затлъстяване.

Здравни рискове при повишен BMI

Повишеният BMI е основен рисков фактор за някои опасни заболявания като:

 • Сърдечно-съдови заболявания (предимно сърдечни заболявания и инсулт);
 • Диабет;
 • Мускулно-скелетни разстройства (особено остеоартроза);
 • Някои видове рак (включително ендометриален, рак на простатата, рак на яйчниците рак на черния дроб, рак на бъбреците и дебелото черво).

Какво да правим при повишен BMI

Наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях заболявания, са в голяма степен предотвратими.

Изборът на по-здравословни храни и редовна физическа активност е най-лесния избор в този случай и така може да се предотврати наднорменото тегло и затлъстяването.

На индивидуално ниво можете да:

 • Ограничите приема на енергия от общите мазнини и захари;
 • Увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, както и на бобови, пълнозърнести храни и ядки;
 • Създадете си навици за редовна физическа активност (60 минути на ден за деца и 150 минути разпределени през седмицата за възрастни).

Индивидуалната отговорност може да има пълен ефект само там, където хората имат достъп до здравословен начин на живот. Затова на обществено ниво е важно да се подкрепят хората да реализират регулярна физическа активност.

BMI е важен индикатор за оценка на телесното тегло и потенциалния риск от заболявания, свързани с теглото.

Въпреки някои ограничения, които съществуват при измерване на индекса на телесна маса, той е широко признат и използван инструмент в медицинската практика. За да поддържате здравословно тегло, е важно да се стремите към балансирана диета и редовна физическа активност.

Винаги е добра идея да се консултирате със здравен професионалист, ако имате въпроси или притеснения относно вашето тегло или здраве, за да може той да подходи индивидуално според вашите специфични нужди.