МЕНЮ
Кошница

Калории

Какво са калориите

Калориите са основен елемент от нашето ежедневие, но колко наистина знаем за тях?

В тази статия в блога на онлайн магазин за хранителни и фитнес добавки Workout.bg ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за калориите.

Какво са калориите?

Калориите са мерна единица за енергия. Те са необходими за нашето тяло, за да функционира то ефективно, подобно на машините, имащо нужда от гориво.

Всеки продукт, който консумираме, съдържа определен брой калории.

Например, едно ябълка съдържа около 52 калории, докато един банан - около 105 калории. Дори нещо тривиално, което откриваме у всеки дом, мекицата, любимата ни закуска, съдържа около 250 калории.

Но какво точно означава това? Какво представлява калорията?

Калорията е единица, която измерва количеството енергия, което храната или напитката ни предоставя, когато я консумираме.

Тя е необходима за всички биологични процеси в тялото, включително движението, растежа на клетките и дори дишането.

Разбирането на калориите е важно за поддържане на здравословен начин на живот. Всеки ден нашето тяло използва калории, за да поддържа основните си функции.

Количеството калории, които ни трябват, варира в зависимост от няколко фактора, включително:

  • Възраст;
  • Пол;
  • Тегло;
  • Височина;
  • Ниво на активност;
  • И т.н.

Също така, е важно да знаете, че не всички калории са равни.

Някои храни могат да съдържат много калории, но да са бедни на хранителни вещества - това са така наречените "празни калории".

Други храни могат да съдържат сравнително малко калории, но да са богати на витамини, минерали и други хранителни вещества.

Нашите продукти са създадени със здравословните нужди на клиентите ни предвид и са изработени от висококачествени съставки.

Как измерваме калориите

В научния свят, калорията е дефинирана като количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един грам вода с един градус Целзий.

В контекста на хранене и диети, обаче, обикновено говорим за килокалории (често наричани просто "калории"), където една килокалория е равна на 1000 калории в научния смисъл.

В сравнение, джаулът е друга единица за измерване на енергия, широко използвана във физиката (J, kJ).

Един джаул е равен на енергията, изразходвана при прилагане на сила от един нютон върху обект, преместен на разстояние от един метър. В контекста на енергията от храната, една килокалория е равна на около 4.184 килоджаула.

Съвети за контрол на калориите

  • Познавайте калорийното съдържание на храните, които консумирате;
  • Разпределете равномерно приема на по-висококалорийните храни;
  • Изпробвайте нови механизми на хранене, които да разнообразят начина ви на енергиен прием през деня;
  • Използвайте хранителни добавки от Workout.bg, за да поддържате балансиран прием на калории.

В Workout.bg ние вярваме, че информираността е ключът към здравословен живот. Затова предлагаме широка гама от хранителни добавки, които могат да ви помогнат да контролирате приема си на калории и да поддържате балансирана диета.

При нас, имате достъп до най-добрите хранителни добавки на пазара, които ви помагат да поддържате здравословен начин на живот.