Закуската - първото (в идеалния вариант) и най-пренебрегвано хранене за деня. Неглижирано, взето на крак и набързо, без особено замисляне какво точно ще донесе на организма ни и ще има ли нещо полезно в консумирането.

А прекалено много пъти - напълно пропускано. Стига да не спазвате фастинг методи за отслабване (които, впрочем, не са най-препоръчителните за хора, които тренират интензивно), закуската трябва задължително да присъства в менюто ви.

Днес ще си поговорим за това как да използваме закуската си, така че да подкрепим целодневното усилие за отслабване. Към това ще добавим и конкретни предложения за няколко страхотни храни за отслабване за закуска, с които да започвате деня си по подобаващ и насочен към целта начин.

Как да закусваме, за да отслабнем

Може би си мислите, че колкото по-малко храна имате в менюто си, толкова по-бързо и ефективно ще е отслабването. Това е доста далеч от истината, защото не е устойчив метод в дългосрочен аспект.

Нашият първи съвет е да закусвате винаги, стига, естествено, да сте станали достатъчно рано в съответния ден.

Не препоръчваме "наваксването" на закуската, която е била пропусната през проспаното време. Най-добре е да приключите със закуската си до час от ставането ви сутрин.

Може да възприемете един от двата основни подхода по отношение на закуската за отслабване - обилна закуска или такава в по-умерено количество. И двата са подходящи за намаляване на теглото, стига остатъкът от деня да е съобразен с направения избор на закуска.

Излязоха проучвания, които доказват, че обилната закуска, за сметка на намаленото количество храна на вечеря, може да помогне за отслабването. Каква е идеята?

Вечерта е лошо време за обилно хранене, защото биологичният часовник настройва организма ни към режим на покой.

От друга страна, по-голямата здравословна закуска осигурява ситост и енергия за по-дълго време, което увеличава способността на тялото да поддържа добри нива на физическа активност.

Освен това обилната здравословна закуска, богата на полезни калории помага за ефективния контрол на апетита през остатъка от деня. По-голямата закуска, обаче, трябва да бъде подкрепена от по-малки количества храна по време на обяд и най-вече - вечеря.

Едно важно уточнение. Промяната в закуската ще доведе до отслабващ ефект, стига да сте приели комплексен подход за отслабване, комбиниращ правилно хранене през целия ден, добра физическа активност и други здравословни навици.

Топ полезни храни за отслабване за закуска

Ето и нашите конкретни предложения за вкусна, полезна и подкрепяща процеса на здравословно понижаване на теглото закуска.

Яйца

Яйцата са страхотен хранителен продукт, който може да бъде приготвян по най-различни начини.

Винаги, когато имате възможност, похапвайте яйца на закуска, защото те са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини,витамини и минерали.

Придържайте се към простите и бързи решения - варени, поширани или бъркани яйца.

В зависимост от целите, които сте си поставили, може да ги използвате като акомпанимент на пълнозърнеста препечена филийка.

Допълнете с авокадо за ограничаване на апетита за сладко, добавете нискокалорични, засищащи зеленчуци като спанак или чушки.

Важно е да се отбележи, че яйцата трябва да бъдат консумирани в умерени количества, за да се избегне прекомерното приемане на холестерол.

Включването им в здравословната ви диета може да допринесе за подобряване на общото ви здраве и благополучие.

Кисело мляко + плод

Не, не ви съветваме да се пристегнете към хладилния рафт с плодови кисели млека.

Те обикновено са прекалено сладки и имат добавени подслаждащи агенти, затова не са най-добрия вариант за отслабване.

За предпочитане е сами да добавите парчета плод в любимото си кисело мляко.

Ако не обичате вкуса на киселото мляко, може да използвате по-лек йогурт вариант или котидж сирене.

Повечето плодове са достатъчно сладки, но ако сладостта на така приготвената закуска не ви е достатъчна, може да добавите парченца фурми или малко количество кленов сироп.

За интересен крънч ефект може да добавите бадеми, орехи или други богати на полезни мазнини ядки.

Вместо тях може да добавите 1 ч. л. органично минимално преработено фъстъчено масло.

Смути, богато на макроси

Ако закуската е нещо ново за вас, смутитата са доста добра опция за преход към редовно първо хранене за деня. И те наистина могат да помогнат за отслабването.

Идеалното смути за закуска за контрол на теглото съдържа нискокалорични плодове и зеленчуци, които носят на организма стабилна сутрешна доза фибри, осигуряваща ситост за по-дълго време.

Добавете високопротеинови храни за отслабване за закуска като ядки, семена (чия, конопено семе), за да отложите максимално чувството на глад.

Имайте предвид, че смутитата могат много бързо да се превърнат в калорична бомба, ако прекалите със съставките.

Ето и нашето бързо и лесно смути за отслабване - 200 мл. нискомаслено мляко или прясно изцеден сок, шепа зеленолистни зеленчуци (например спанак), 2 с. л. семена от чия и 100-150 гр. ягоди или малини.

Ленено семе

Лененото семе е пълно с вискозни разтворими фибри, които забавят храносмилането и помагат за намаляването на апетита, а от там и за по-лесното орязване на калориите за подпомагане на здравословното отслабване.

То е универсално и лесно за включване в диетата. Може да се поръси директно върху овесената закуска, да се използва за сгъстяване на сутрешното смути или дори да се смеси във вода за приготвянето на напитка, увеличаваща приема на фибри и намаляваща желанието за сладко.

Това е само малка част от многото възможности, които имате за силна, вкусна и отслабваща закуска.

Конфигурирайте ги по своя вкус и ги редувайте в ежедневните си менюта за създаване на разнообразно и питателно първо хранене за деня, което се грижи за енергийния тонус, настроението и добрата ви форма.