Кето диетата или нека я наречем поне веднъж с пълното ѝ наименование "кетогенна диета" е вид нисковъглехидратна диета, която разчита на почти нулеви въглехидрати, но пък приветства мазнините.

Точно това е решаващото в тази диета и това я прави наистина добра до ниво, в което много хора да продължават да ѝ се доверяват.

Над 20 научни проучвания доказват ползите и подкрепят диетата. Редицата ползи ще изредим само след малко, но от сега ти подсказваме, че това е може би една от най-добрите диети, които можеш да спазиш, независимо от сегашното си състояние.

Защо? Защото това не е просто диета, която да ти помогне в свалянето на излишните килограми. Това е хранителен режим, който ще те превърне в метаболитна машина. Готови ли сте да поведете организма си в нова посока, да изведете тялото си на нови висоти?

Да действаме!

 

Различните видове диети

Преди да започнеш да разучаваш кето диетата, по-добре нека започнем с това какви са разновидностите на диетата. Те са няколко като всяка от тях има своите силни, но и слаби страни - всичко зависи най-вече от теб.

Колко си стриктен, колко време спазваш диетата, за да може тя да даде наистина добри резултати и т.н. Нека започваме по същество, за да не губим времето ти.

Видове версии на кето диетата:

  • Стандартната: много малко въглехидрати, средни количества белтъчини, огромно количество мазнини. Съотношението в проценти обикновено е: 75% мазнини, 20% белтъчини и 5% въглехидрати. Препоръчва се за хора, които искат да свалят умерено количество килограми, но не и да прекаляват с диетата;
  • Цикличната кето диета е интересна разновидност, защото тук имаме последователност, заместена от 2 дни много въглехидрати. Какво се има предвид?

Тази диета включва пет дни кетогенно хранене и 2 дни високо въглехидратно такова. В това се съдържа и тайната на успеха на тази разновидност;

  • Целева диета - тя позволява да правите въглехидратни хранения преди и след тренировки, което е добре, защото по този начин едновременно с вталяването, ще растете и на килограми (правилните килограми);
  • Кето диета с много протеин - това е почти като стандартната диета, но за разлика от нея, имаме повече белтъчини (60% мазнини, 35% протеини, 5% въглехидрати).

Науката се е занимавала сериозно с изучаването само на първата и последната разновидност, защото те са предназначени за по-масово използване от хората.

Вътрешните две (цикличната и целевата) са разновидности, използвани главно от бодибилдъри и професионални атлети, занимащи се понякога и с бойни изкуства, за да могат да тренират пълноценно и да влязат в нужна категория, когато е необходимо "да си поиграят" с килограмите.

С какво ще ви помогне кето диетата

Кетото е много хубав и полезен начин да свалите добро количество килограми като едновременно с това не губите много мускулна маса, изкарате релеф, доближите се до пълния потенциал на тялото си и най-вече да намалите риска от различни болести.

Изследванията показват, че мазнините могат много лесно да се използват за основно гориво от организма, но за целта трябва да го научим да го прави. Тази диета е добра и удобна, защото човек похапва мазно, но същевременно сваля килограми, а и не броите калории и не използвате везна преди всяко хранене.

Ако винаги, при всяка диета се стремите да ограничите калориите и мазнините от диетата си, толкова повече гладувате и толкова по-малко килограми сваляте.

Целта ви е да можете да увеличите кетоните, за да може да понижите кръвната захар, а заедно с това да подобрите инсулиновата чувствителност, което е важно, за да се развива тялото ви без проблеми.

 

Кои хора могат да я практикуват и за кои тя е опасна

Диабетиците са известни с това, че при тях метаболизмът има по-различни нужди. Високата кръвна захар е проблем, а нарушената функция на инсулина също е проблем, който може да доведе до още по-големи такива.

Проучване открива, че кето диетата подобрява инсулиновата чувствителност (както вече ти споменахме и по-горе). 75% подобряване - сочат резултатите, а това за някои диабетици може да е дори животоспасяващо.

Хората с диабет от тип 2 нека не се притесняват да спазват този режим, а да действат, защото този режим може напълно сериозно да промени живота им.

 

Други ползи за здравето на тази диета

Какви други реални ползи ще има диетата за вас? Оставяме ви да прочетете сами:

  • Сърдечните заболявания си отиват безвъзвратно: Кетото може да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания заради това, че намаля кръвното налягане и телесното тегло, което има пряк ефект;
  • Ракът може би ще ви подмине: Ако спазвате кето диета, вие със сигурност превантивно вдигате стена срещу най-коварната болест, познавана от човека;
  • Алцхаймер - симптомите утихват, а забавянето на прогресирането на болестта, ако вече е в ход също се дължи на кето диетата;
  • Акнето също е застрашено от тотално изчезване, ако се справите с кето диетата и бъдете максимално стриктни;
  • Мозъчните травми ще отшумят, ако правилно и достатъчно дълго прилагате кето диетата, така че пробвайте се да се задържите на нея до толкова, колкото е възможно за вас.