1... 2... 3... 3-6-9. Готови. Старт!

Започваме с една интересна и меко казано необятна тема, с чието разнищване и развитие много хора се занимават от години. Независимо дали се борите за отслабване, поддържане на елементарна форма, или искате да покачите осезаемо активно тегло (мускулна маса/ММ), вие се нуждаете от един особен вид вещества, често разглеждани като изцяло отделна група такива.

Това са добре познатите на почти всеки - омега 3-6-9 мастни киселини. Както вече разбра, каквото и да целиш да направиш с тялото си, добра идея е да се замислиш върху засилване на приема на подобен вид хранителни вещества.

Дай на тялото си всички необходими съставки без да се налага да мислиш за високи цени и куп безсмислени формули на суплементите. Довери се на Workout.bg в набавянето на нужните съставки на успеха и се отдай на удоволствието от постигнатия потенциал на твоето тяло.

Готов ли си сам да промениш съдбата си и това да те отведе до едно ново ниво, което да те държи винаги стегнат, щастлив и здравословно изглеждащ? Ние сме тук, така че нека действаме!

 

Какви видове омега мастни киселини има

Има три вида мазнини в човешкото тяло и те са:

  • Наситени;
  • Полиненаситени;
  • Мононенаситени.

Открити за пръв път през 1923 г. - почти сто години, те са били взети за витамин от групата на Витамин F, но само 6 години по-късно - през 1929 г., посредством редица изследвания се доказва, че това всъщност са мазнини.

Омега мазнините, които разглеждаме днес, попадат в групата на полиненаситените мазнини. За тях е нямало почти никаква информация, въпреки че такава е търсена постоянно през тези близо 100 години от тяхното откриване.

Знае се основното, но известно ли ни е наистина какво правят те в тялото ни и защо всъщност влияят толкова добре на организма ни? С какво те са толкова полезни и защо, когато ги няма в телата ни, ние се чувстваме на практика изтощени, настроението ни почти и изцяло е нулево и нямаме мотивация за абсолютно нищо?

Защо дори мозъкът ни реагира по странен начин, когато тези т.нар. омеги са в дефицит? Сериозен ли е проблемът, че не си набавяме достатъчно с храната? Има ли ги и под формата на хранителни добавки?

Трябват ли ни перфекти хранителни навици, за да имаме достатъчно омеги в тялото? Токсични ли са при насищане на организма с тях?

 

Защо омега мастни киселини са от съществено значение за здравето ни

Мазнините, колкото и страшно да звучат, са неизменна част от живота ни и са задължителни за прием с храната, ако решите, че искате да спазвате адекватен хранителен режим, изпълнен със здраве.

Проблем е, че в последните години се наложи твърдението, че щом има мазнини в една храна, то задължително тя е вредна - напротив.

Полиненаситените мастни киселини са в основата на правилната работа на различни системи в човешкото тяло и няма спор, че са едни от най-полезните групи вещества изобщо за нас хората.

Основната им задача е свързана предимно с това да изграждат клетъчните мембрани - те са охранители на клетките, заради които живеем.

Те са незаменими (есенциални), защото по никакъв начин не може организмът сам да ги произведе, а трябва да си ги набавим посредством храната си. Ето защо ежедневните ни ястия е добре да включват мазнина като макрос в себе си.

Това са храни, които обикновено са риби: риба меч, риба тон, сардини, масло от антарктически крил, херинга, скумрия, сьомга (ако може, нека бъде дива).

Омега-3 специално като вид мастни киселини може да се намери в рибеното масло, което го прави сравнително лесен за прием посредством хранителни добавки.

Ако сте вегетарианец или веган, изборът обикновено не е най-богатия, но тук нещата са малко по-лесни за хората с подобен вид ограничения в избора. Можете да допълните менюто си с неживотински микроорганизми, които са от рода на фитопланктон.

В него се намира сериозно количество омега-3 мастни киселини. Ако диетата ви е недостатъчно богата и разнообразна, то фитопланктонът със сигурност ще промени играта за вас в положителна посока.

Разбира се, в хранителните добавки няма месо, така че не е никакъв проблем да си набавяте тези вещества посредством хранителни добавки.

При избор на продукт или онлайн магазин за хранителни добавки, попитайте нас от Workout.bg. Ние ще се опитаме да ви помогнем с компетентността си, за да сме сигурни, че няма да бъдете подведени по време на пазаруване.

Ето защо нашият онлайн магазин е добър - грижа ни е за клиентите, както и за тяхното здраве. Идеята ни винаги е била благородна - да помагаме колкото се може повече, без да продаваме продуктите си на баснословни суми.

Довери се и ти на Workout.bg и неговия добър колектив още днес, без да се чудиш, без да се оправдаваш и без да питаш дали всичко ще бъде наред. Ще бъде, те са дали обещанието си, така че действай смело и бъди едни гърди напред пред конкуренцията в залата.

Очакваме те в нашето онлайн семейство, за да покорим заедно спортни върхове!