Салмонелозата, позната още и с името салмонела, представлява инфекция на стомашно-чревния тракт, която води до хранително отравяне и може да предизвика редица неразположения. Това здравословно състояние е придобило името си от група бактерии, които всъщност водят до напрежение в стомаха и червата – салмонели.

Заразяването с тези патогени може да стане по различни начини – чрез заразена храна, вода и напитки, както и при близък контакт със заразени животни. Макар да се подценява от повечето хора, салмонелозата може да предизвика изключително сериозни усложнения и да доведе до инфекция на кръвта. Това пък може да бъде особено опасно при някои групи хора като деца под 5-годишна възраст, възрастни хора, бременни, както и при всеки, който има компрометирана имунна система.

Какво обаче представлява това заболяване? Може ли да се предотврати? Как се лекува и кога трябва да се потърси спешна медицинска помощ? Отговорите на тези и още въпроси ще откриете в следващите редове…

Салмонела – какво е това

Както вече споменахме, салмонелозата е инфекциозно заболяване, което обикновено засяга храносмилателната система, но в някои много редки случаи може да премине и в кръвта, а това пък да доведе до значително влошаване на състоянието.

Патогените, които причиняват това здравословно състояние, са салмонелите – пръчковидни бактерии, които се срещат обикновено в червата и на хората, и на животните. Съществуват над 2500 щама на салмонелата – един от тях всъщност е и причината зад коремния тиф (Salmonella typhi).

Самата бактерия може да съществува при влажни и топли условия – и точно по тази причина случаите на салмонела се увеличават през топлите месеци – от май до септември. Пикът обаче е през юли и август.

Бактерията не умира в хладилника – може да оцелее, но определено не може да се размножава, което пък значително ограничава възможността от по-сериозна инфекция.

Салмонелата засяга главно червата като възпрепятства нормалното храносмилане и води до невъзможност за задържане на храната – обикновено човек я изхвърля чрез повръщане или диария.

Симптоми на салмонелата

Симптомите най-често се проявяват между 6 и 72 часа след заразяването:

  • Водниста диария,;
  • Коремни болки и спазми;
  • Гадене и повръщане;
  • Повишена температура
  • Главоболие;
  • Отпадналост;
  • Дехидратация.

Това неразположение може да продължи между 4 и 7 дни, но в някои случаи (при слаб имунитет например), може да бъде по-продължителна и да доведе до усложнения.

Повръщането и силната диария често водят до обезводняване. Това пък води до нови рискове за здравето – водата е изключително необходима за нормалното функциониране на организма. Тежката дехидратация може да бъде опасна за живота – по тази причина се препоръчва честият прием на течности.

Как става заразяването

Заразяването със салмонела обикновено става чрез консумацията на заразена храна или напитки. Приемът на сурови продукти също може да бъде причина за поява на инфекцията:

  • Сурови яйца;
  • Не добре обработено месо (най-често пилешко);
  • Непастьоризирано мляко и млечни продукти;
  • Замърсени плодове и зеленчуци;
  • Контакт със заразени животни.

Ако хранителните продукти са измити със заразена вода, това също може да доведе до развитие на инфекцията. Най-често салмонелата се пренася от влечуги и птици. Повечето случаи на салмонелоза са причинени от консумацията на не добре приготвени ястия с пилешко или яйца.

След като попаднат в храносмилателната система, бактериите се прикрепят по стените на червата и постепенно започват да проникват в чревните клетки. Макар стомашните киселини да елиминират голяма част от вредните за организма бактерии, салмонелата е изключително устойчива и може да премине към червата. Това води до появата на възпаление и съответно – влошено храносмилане и нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

Усложнения при салмонелоза

Както споменахме, има няколко групи хора, при които има риск от влошаване на състоянието при заразяване със салмонела. Това са възрастните хора, децата под 5-годишна възраст, хората с хронични заболявания (страдащи от диабет, рак, заболявания на бъбреците и пр.), хората, приемащи имуносупресивни лекарства (т.е. лекарства потискащи работата на имунната система –обикновено при хора, претърпели трансплантация или страдащи от автоимунни заболявания), както и бременните жени.

При всички тези хора организмът може и да не успее да се пребори с бактерията, а това може да доведе до заразяване на кръвта и засягане на други органи. Салмонелата може да премине от червата в кръвообращението, а това пък да доведе до сепсис. Това състояние е рядко срещано, но не и невъзможно. В този случаи се изисква незабавно лечение в болница.

Салмонелозата може да причини също менингит – възпаление на мозъчните обвивки, което е свързано със силно главоболие и общо неразположение. Това състояние също може да бъде изключително опасно. Бактерията може да предизвика също възпаление на сърдечната лигавица (ендокардит), възпаление на ставите (реактивен артрит). В някои много редки случаи може да доведе също до абсцеси и инфекции на вътрешните органи.

Лечение на салмонелоза

В повечето случаи салмонелозата преминава без антибиотик – болният трябва да се хидратира добре (да приема повече течности) и да си почива няколко дни. Когато обаче симптомите не отшумяват, а се влошават, се налага консултация с лекар, който да препоръча антибиотично лечение.

Ако се установи, че инфекцията вече е преминала в кръвта, може да се наложи прием в болнично заведение. Макар при голяма част от хората салмонелозата да преминава сравнително добре, не бива да се подценява опасността от развитие на по-сериозна инфекция.

Ако усетите, че състоянието Ви няма подобрение и се влошава, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Превенция на заразяването

Има няколко лесни правила, които можете да приложите и когато сте у дома, и когато сте на почивка, за да елиминирате риска от разболяване със салмонела.

Добра термична обработка на храната

За да минимизирате опасността от заразяване със салмонела, непременно трябва да приготвите храната при температура над 75°C. Това е особено важно за приготвянето на пилешко месо и яйца. Важно е да избягвате консумацията на суров жълтък – той трябва да е добре сварен или изпържен. В горещите дни приготвянето на домашна майонеза, крем, тирамису и всичко останало, което включва употребата на сурови яйца без последваща термична обработка, трябва да се избягва-

Съхранявай храната в хладилник

Независимо дали става дума за приготвени десерти и ястия, или пък за хранителни продукти – всякаква храна е добре да се съхранява в хладилник през топлите месеци. Както по-горе споменахме, салмонелата не умира при ниски температури, но пък и не може да се размножава, а това е особено важно за редуциране на риска от инфекция.

През лятото храната не бива да престоява на стайна температура за повече от 1-2 часа. Също така е добре да спазвате „хигиена“ на съхранението – т.е, не съхранявайте сурово и сготвено месо на едно и също място, освен ако суровият продукт не е добре опакован (в тарелка или пакет).

Яйца и млечни продукти

Бъдете внимателни при закупуването и консумацията на яйца и млечни продукти. Добре е да вземате яйца само от регистрирани производители, стремете се да си набавяте пастьоризирано мляко, сирена, кашкавал и т.н.

Контакти с животни

Трябва да бъдете изключително внимателни при контакта с домашни животни, както и при досег с влечуги и гризачи. Тези групи животни най-често са носители на бактерията и могат да заразят човека. След контакт с птици, влечуги, гризачи и т.н. задължително трябва да измиете ръцете.

Пийте само проверена вода

Вече споменахме, че заразяването с тази бактерия може да стане и при приема на заразена вода и напитки. Затова е добре да консумирате само бутилирана вода. При съмнение винаги можете да изварите водата – това е най-сигурният метод за пречистване от бактерии и микроби.

Бъдете внимателни, когато сте на почивка

Когато сте на почивка посещавайте заведения, които имат добри отзиви по отношение на хигиената и кухнята – често заразяването със салмонела става при посещение на ресторанти, които не са прецизни в работата си.

Висока хигиена

Не забравяйте също да миете старателно ръцете си както преди, така и след приготвяне на храна, при досег със сурово месо, хранителни продукти, при контакт с домашни животни, след тоалетна. Това е една малка, но всъщност значима стъпка, която може да предпази и Вас и семейството Ви от развитието на инфекция.

Бъдете прецизни също и при почистването на кухненски прибори, повърхности, съдове, уреди. Следването на тези няколко правила може значително да редуцира риска от заразяване със салмонела.