Да спазваш хранителен режим, да се придържаш стриктно към някаква диета е нещо, което говори за добре развита самодисциплина.

Ако и ти желаеш да спазваш такава, то първо не е лошо да развиеш черти у себе си, които ще ти помогнат да постигнеш резултати.

Ако желаеш да изгориш мазнините и да свалиш излишни килограми, ако не искаш да гладуваш известно време и след това да ги възвърнеш скоропостижно, то хранителният режим трябва да е направен изцяло по твоя начин на живот, да е съобразен с твоите хранителни навици и съвсем леко да ги редактира така, че да може да ги спазваш лесно и да не представлява някакъв проблем това, че се въздържаш прекалено много.

Количеството на калориите също не трябва да се различава драстично от онези, които си приемал преди да започнеш хранителния режим, защото прекомерната разлика би затруднила спазването на един такъв режим.

Днешното четиво, част от фитнес блога на Workout.bg, е средството, чрез което ще ти покажем как да спазиш хранителен режим през лятото.

През топлите месеци е донякъде по-лесно да се спази хранителен режим, защото топлината ни кара да не сме толкова стръвни постоянно.

Другото нещо, с което топлината ни помага, е това, че хранителните навици на тялото ни се променя и ние имаме нужда от повече течности и от по-малко тежки храни.

Резултатът ще бъде, че ще свалиш килограми, но имай предвид, че цифрата на кантара ще се промени към лошо веднага след следващата лятна почивка.

Всички знаем там какво се случва и как яденето взима превес над приема на течности и дори над самодисциплината, която на 100% отива на заден план.

Сега следват 5 съвета, които ще ти дадат ясна насока какво точно да правиш и какво – не.

1. Моркови, каротен и тен

Кой каза меланин? Кой каза каротен? А кой жадува за здравословен тен и красив цвят на кожата? Всички, нали?

Е, сега си представи да получиш хубава и здрава кожа, а това да ти струва само и единствено по един вкусен морковен фреш рано сутрин. Звучи лесно и прекрасно, нали?

Ето толкова усилия „струва“ спазването на хранителен режим. Това, което ти е нужно е отново единствено самодисциплина. Още меланин можеш да си набавиш от пъпеш, кайсии, манго, броколи, аспержи, ядки като фъстъци и бадеми и др.

2. Хидратиране на тялото

Хидратираният организъм е здрав организъм – безспорно. Ето защо нуждата от вода и течности не трябва да се пренебрегва в нито един случай, особено през лятото.

Сега остава да разрешим и вечния спор „топла или студена“ вода. Е, ледената не може да утоли жаждата и най-вероятно ще повлияе натоварващо на стомаха ти.

Умерената хладност на водата би била най-удачното решение, което можеш да вземеш за тялото си.

3. Как да не върнем килограмите бързо

По-горе в четивото говорихме за почивката, която често спохожда повечето от нас през лятото.

На всеки се е случвало да си вземе освен магнитче и някой друг килограм, когато се прибира у дома след седмица на Черноморието, например.

Всеки отслабващ добре познава Йо-Йо ефектът след диета.

Съгласяваме се, че това е проблем и сега ще ти кажем няколко кратки съвета, с които дори и на почивка няма да възвърнеш килограмите, за чието сваляне си се борил преди да отидеш да си почиваш на плажа.

Три основни хранения – не ги пропускай!

Закуската, обадът и вечерята са важни за тялото ти не само, когато си у дома или в офиса.

Съвет, който можем да ти дадем, за да спазваш трите основните хранения е да запазиш хотел не на ол-инклузив, а на нормирани хранения (включени закуска, обяд и вечеря) – така ще си сигурен, че ще седнеш и ще хапнеш тогава, когато трябва, а междинките зависят от теб и можеш да ги съобразиш с нуждите си.

  • Плодовете и зеленчуците – тях ще ги обсъдим след мъничко, но не ги забравяй и на почивката;
  • Сладолед ли – помисли пак. Знаеш, че няма да те убие, но с него се прекалява лесно, така че внимавай;
  • Разходки – недей да стоиш в хотелската стая, а стани и се разходи, прекарай време навън. Разбира се, внимавай и с жегите, защото са по-скоро опасни, отколкото полезни за потенето.

4. Прием на витамини с храната

Плодове и зеленчуци – обещахме ти, че ще ги засегнем. Те са пълни с витамини и минерали и приемът им е много по-добър, отколкото джънк, който пък е удобен за междинни хранения по време на почивка.

Разбира се, нека не забравяме, че в тях има немалки количества на фруктоза и прекаляването е проблем. Прави си сметаката дори и за плодовете и зеленчуците!

5. Как да не напълняваме като се храним

Казахме и „джънк“, така че ще завършим с него. Той е изключително удобен, за да получиш бързо енергия под формата на захари и въглехидрати.

С тази енергия ще излезеш навън, ще поддържаш настроението си и ще бъдеш свеж, но се обединяваме и около мнението, че джънкът може да развали стройната фигура, за която се предполага, че си положил старание.

Не се притеснявай – умерен прием на джънк не е опасен, но все пак не забравяй, че вътре в тези храни има и доста сосове, които имат „навика“ да се развалят лесно на жегите, особено ако съдържат майонеза като основна съставка.

Търсиш качествени хранителни добавки онлайн - не пропускай да разгледаш каталогът на Workout.bg.