Досущ като известната играчка йо-йо, с която толкова вече пораснали деца са израснали, борбата с килограмите се е превърнала в същинска игра, наричана масово Йо-йо ефект при отслабване.

Заради това в този текст ще ви дадем няколко съвета, с които лесно ще успеете да задържите вече постигнатото, а защо не и при повече дисциплина и желание да го надградите.

Килограмите винаги са били болна тема за онези, които обичат да си похапват какво ли не, къде ли не, кога ли не.  Пред компютъра докато работят или играят на любимата си игра, пред телевизора докато се гледат любими предавания, филми и сериали и т.н.

Всеки обича да похапва, но не всеки знае как да заобича тялото си въпреки несъвършенствата, предизвикани от самия него.

Днес, след прочитането на настоящата публикация във фитнес блогът на магазин за хранителни добавки Workout.bg, обаче е твърде възможно нещата за теб да се променят и най-сетне да успееш да излезеш от неприятната, че дори омразна спирала на постоянното сваляне и качване на килограми.

Преди да пристъпим към съветите, обаче ще се гмурнем по-дълбоко в причината на проблема с килограмите.

Кое наистина е онова нещо, което ви кара да пълнеете, кое – да отслабвате и най-важното – кое е онова, което ще ви покаже пътя към балансирането на процесите в организма по безопасен начин, без мъчителни диети и хиляди серии от упражнения?

Да започваме!

Защо пълнеем и качваме килограми с Йо-Йо ефект след диета

Ето го и първият въпрос, на който трябва да отговорим.

Защо пълнееш, защо мекото на коремчето расте, въпреки че преди да изядете пържените кюфтенца на баба хапвате и салата?

Истината е в това да пазите метаболизма си не само активен, но и бърз. Това става чрез няколко похвата, които ще опишем по-долу:

1. Движение, винаги когато можем

Звучи логично, но въпреки това много малко хора се справят с това.

Движението отвън води до движение вътре.

Закон: Движението ни кара да горим енергията, приета чрез храната. Колкото повече се движим, толкова повече горим и толкова по-малко задържаме (складираме).

Ето защо е толкова важно движението да се практикува винаги, когато можем.

Всеизвестно е, че не е нужно да сме професионални спортисти в даден спорт или дисциплина, за да изглеждаме във форма, добре поддържани и най-важното – да се чувстваме добре.

Заради това пробвайте да ходите пеша до работа всеки ден.Започнете с малко, след това постепенно увеличавайте разстоянието, което изминавате с краката си. По този начин първо ще сверите часовника си, а след това ще се нагодите спрямо прогреса, който сте постигнали и ще можете да действате постъпателно.

В противен случай рискувате да се контузите немалко, а възстановяването след това ще ви принуди да се заседите още повече.

Заседяване, от което всъщност бягате.

2. Как да отслабваме и поддържаме теглото си

Винаги ставай от масата леко гладен!

Французите са го измислили отдавна.

Неслучайно вторият ни съвет е поставен в кавички, защото този френски фразеологизъм ни води и до днес към една по-добра телесна и психическа форма.

Кой става гладен от масата? Ако ще ставам гладен след хранене, то защо изобщо сядам да ям? Обяснението, което се крие зад тази поговорка, казана от онези, които закусват с кроасани, но пък им върви в любовта, е много просто и е обвързано сериозно с анатомията ни и като цяло с начина, по който работи тялото ни (в частност храносмилателната ни система).

Стомахът има сензори. Пълен е с тях.

Те са отговорни за това да изпращат до мозъка сигнали, свързани с чувството ни за ситост, т.е. кога сме се нахранили: „Чувствам се сит. Може да спреш.“

Тези сигнали, обаче изминават някакъв път от стомаха до мозъка, а това пътуване отнема време, през което обикновено не спираме да ядем.

Ето защо е добре по време на хранене да не се състезаваме с времето и да се опитаме да изядем всичко в чинията си, а да се вслушваме в тялото. Веднъж пристигнали, сигналите са ясни за мозъка, но не и достатъчни, за да ни спрат да ядем още (казано по-директно – да се тъпчем).

Коремът ни е пълен, но ние въпреки това действаме с яденето, устремени по пътя към целта си да наддадем килограми.

Ако решите да НЕ слушате сигналите, идващи от стомаха, веднага след мъчителна диета, то йо-йо ефектът ще ви сграбчи с мощните си пипала и ще ви накаже така, че всички да забележат. Вече искате да слушате повече, нали?

Още не е късно – започнете днес!

3. Прекият път е утопия

Хора, пряк път няма. Казваме го още от първото изречение на последната част на четивото с риск да ви разочароваме и да го затворите. Просто няма да ви лъжем!

Ясно е – за да се преборите с килограмите, трябва да дадете и малко от себе си. Може и с малко, наистина, така че това е все пак някакво успокоение.

Ако наскоро сте правили диета или с години сте спазвали балансиран хранителен режим, то знайте, че зареждащата фаза (известно също като „захранка“) е фундаментално правило при свикването на тялото с малко по-свободното приемане на различни храни, някои от които със сигурност не са в графата „Полезни“.

Желаете да не хвърляте литри пот във фитнеса?

Искате да се движите нормално и въпреки това да поддържате фигурата си с не кой знае колко стриктна диета?

Не на последно място, разбира се, желаете да избягате от йо-йо ефектът.

Винаги можете да увеличите ефективността на вашата диета чрез включването на подходящи суплементи и хранителни добавки като L-карнитин за отслабване или Конюгирана линолова киселина (CLA) например.

Хранете се разумно и не забравяйте какво ви казаха французите.