Чували ли сте за хинап? Този интересен плод придобива все по-голяма популярност у нас, тъй като има редица ползи за здравето и функцията на организма. Хинапът съдържа изключително много полезни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и именно по тази причина се използва от хилядолетия в китайската народна медицина.

Уникалните свойства на този плод могат да подкрепят ефикасно различните аспекти на здравето. Ето защо в следващите редове ще обърнем специално внимание на ползите от употребата на хинап, както и различните начини, чрез които можете да изпитате благоприятното му влияние…

Хинап – какво представлява

Хинапът е специфичен плод, който е познат още с наименованията юба, финап и т.н. Той произхожда от Китай и именно по тази причина е част от традиционната медицина повече от 4000 години.

Как обаче изглежда този плод? Видът му наподобява добре познатите сини сливи – хинапът е малък, обикновено с кръгла или продълговата форма и има гладка кора, изпъстрена в червеникаво-кафяво.

Този интересен плод има сладък и запомнящ се вкус, както и леко жилава консистенция. Когато е изсушен изключително много прилича на фурма – това е и основната причина хинапът да се нарича „китайска фурма“.

Защо обаче хинапът се използва в традиционната медицина? Макар и малък, плодът е богат на изключително много полезни вещества – сред тях са:

  • Витамин С – мощен антиоксидант;
  • Витамин А – подобрява зрението и заздравява кожата;
  • Витамини от група В – ценни за нервната система и производството на енергия;
  • Калий – необходим за сърдечно-съдовото здраве;
  • Калций – важен за костите и мускулите;
  • Магнезий – подобрява работата на мускулите.
  • Желязо – нужен за производството на червени кръвни клетки;
  • Фибри – подобряват работата на храносмилателната система;
  • Флавоноиди и сапонини – биоактивни вещества, притежаващи противовъзпалително и антиоксидантно действие.
  • Полизахариди – влияят положително на имунната система.

Всички тези компоненти имат ключова роля за общото здраве на организма, както и за нормалното протичане на редица биохимични процеси.

Здравословни ползи от консумацията на хинап

Хинапът е отлично средство за набавяне на витамини и минерали – и именно затова се използва често като естествен източник на тези незаменими вещества. Както вече стана дума, употребата на този плод може да доведе до подобряване на различни здравословни състояния, както и за подкрепа на органите и системите.

Спокоен ум – качествен сън

Наличието на антиоксиданти в хинапа редуцира нивата на стрес и тревожност, а това пък е пряко свързано с качеството и количеството на съня. Хинапът има и леко седативно действие, което също може да подейства благоприятно върху ума и тялото при безсъние.

Консумацията на този плод може да регулира нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка – чрез този невротрансмитер може да се успокои нервната възбуда, а това е особено ценно при нервно изтощение и раздразнителност.

Подкрепа за имунната система

Хинапът има високо съдържане на витамин С и антиоксиданти, които насърчават производството на белите кръвни клетки, които пък имат ключова роля в естествената защита на организма от вируси и бактерии.

Ето защо този плод може да има благоприятно въздействие в случаите, когато има вирусна или бактериална инфекция, при грип и настинка. Хинапът също така може да ускори възстановяването на организма.

Полезните вещества в този плод могат да предпазят клетките от свободните радикали и оксидативния стрес, които често предизвикват увреждания на клетъчната мембрана.

По-добро здраве на сърдечно-съдовата система

Минералите в този плод могат да подкрепят нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове. Калият регулира кръвното налягане, а това пък подобрява кръвообращението и редуцира напрежението във вените и артериите.

Флавоноидите, от друга страна, могат да понижат ефективно риска от заболявания като артериална склероза – състояние, засягащо здравето на кръвоносните съдове.

Фибрите и антиоксидантите пък се грижат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол, което също има ключово значение за здравето и функцията на кръвоносната система.

Подкрепа за паметта и мозъчната функция

Комбинацията от витамини В и антиоксиданти може да подобри значително паметта и концентрацията, което е особено важно за умствената яснота. Как става това? Витамините от група В и антиоксидантите могат да подобрят здравето на мозъчните клетки, както и да подпомогнат преноса на кислород до мозъка.

Биоактивните съединения в този интересен плод пък могат да насърчат растежа на невронните връзки в мозъка, а това пък може значително да подобри някои процеси като обработване на информацията, както и да подкрепи дългосрочната памет.

Храносмилане и стомашно-чревно здраве

Както споменахме по-горе, хинапът е богат на фибри, които пък имат благоприятно влияние върху перисталтиката на червата, а в тази връзка – и върху изхождането. С други думи, този малък червено-кафяв плод може да действа като естествено разхлабително и може да елиминира риска от състояния като запек, подуване, газове.

Хинапът също така работи като пребиотик, тъй като може да подхрани и увеличи количеството на полезните бактерии в червата и стомаха. Това е важно както за по-доброто храносмилане, така и за работата на имунната система.

Противовъзпалителни свойства

Наличието на витамин С, флавоноиди и фенолни съединения могат да редуцират риска от развитието на хронични заболявания като артрит, диабет, рак. Тези вещества имат мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват болката, отока и клетъчното увреждане при възпалителни процеси в тялото.

Консумацията на хинап може да повлияе благоприятно при състояния като артрит, синдром на раздразненото черво, кожни проблеми като акне и екзема, диабет тип 2, метаболитен синдром и т.н.

Здрава и безупречна кожа

Антиоксидантите в китайската фурма могат да намалят вредното влияние на UV лъчите, а това пък да доведе до редуциране на риска от фотостареене на кожата. Високото съдържание на витамин С ефикасно насърчава производството на колаген – протеин, необходим за еластичността и здравето на дермата.

Как се консумира хинапът

Хинапът може да се приема по различни начини. Суровите плодове са сочни и сладки и могат да бъдат чудесно допълнение към закуската или пък да се ползват като междинно хранене.

Сушеният хинап пък много наподобява фурмите и може да се консумира директно или пък да се ползва като добавка към десерти, овесена каша, мюсли и т.н. Сушените плодове също така могат да се използват и за приготвянето на ароматен чай  - чрез тази топла напитка можете да облекчите настинката, стреса и безсънието.

Екстракт от хинап се използва все по-често за създаването на козметични продукти и хранителни добавки – по този начин също можете да изпробвате уникалните качества на този плод.

Препоръки и повишено внимание

Хинапът може да бъде изключително полезен, ако се приема в умерени количества. Можете да консумирате 5-10 плода на ден. Не бива да превишавате това количество, тъй като прекомерната употреба може да доведе до стомашни неразположения поради високото съдържание на фибри.

Както стана ясно, хинапът е изключително сладък – по тази причина хората, които страдат от диабет и преддиабетни състояния, трябва да консултират приема на тази храна с лекар.

Макар да е изключително полезен, този плод може да предизвика някои алергични реакции – сърбеж, обрив, подуване, раздразнения в устната кухина. Тези алергични прояви обаче са изключително редки.

Трябва да се внимава с консумацията на хинап и при бременност или кърмене. Няма доказателства, които да показват, че този плод влияе негативно на майката и детето – въпреки това високите нива на захар в хинапа могат да повлияят на организма по негативен начин. Ето защо е добре да се консултирате с наблюдаващия Ви лекар по отношение на този плод.

За да избегнете стомашни неразположения (особено ако имате чувствителен стомах), трябва да консумирате хинапа след хранене – по този начин няма опасност от подуване, газове, диария.

Също така е добре да се консултирате със специалист, ако искате да използвате хинапа като средство за подобряване на здравословното състояние. Плодът може да взаимодейства с някои медикаменти – по тази причина е необходимо да обсъдите консумацията с наблюдаващия Ви лекар.