Хистидинът е аминокиселина, която участва в широк спектър от метаболитни процеси в организма. Той се използва от тялото, за да произвежда специфични хормони и метаболити, които оказват влияние върху бъбречната функция, предаването на нервите, стомашния секрет и имунната система. Хистидинът също оказва влияние върху възстановяването и растежа на тъканите, като създава кръвни клетки и помага за защита на нервните клетки. Използва се и за направата на хистамин в организма.
Той се използва при лечение на ревматоиден артрит, алергични заболявания, язви, анемии и проблеми с бъбреците. Тялото използва хистидин, за да направи хистамин (честа причина за подуване и сърбеж, който се появява в резултат на алергична реакция) като отговор на алергични реакции или увреждане на тъканите. Хистадинът е важен и за здравето на мозъка и централната нервна система. Когато неговите нива са твърде ниски, се стига до конвулсии и гърчове.
Добавките с хистидин се считат за безопасни, но не се препоръчват за бременни и кърмещи жени и малки деца. Високите дози могат да бъдат причина за увеличаване на черния дроб и високи нива на холестерол.
Приемайте добавките в дозите, които се препоръчват от производителите. Средните дози са около 4-5 грама на ден. Дългосрочната употреба или приемането на високи дози може да навреди на здравето ви, така че винаги спазвайте препоръчителните количества.
Ако искате да си набавите хистидин чрез храна, хапвайте повече пилешко месо, риба, млечни продукти и храни богати на протеини.