



Био продуктите са по-скъпи от конвенционалните. Ако можете да си ги позволите това е фантастично и можете да бъдете спокойни, че цената си заслужава. Ако не можете се опитайте да закупувате поне продуктите, които използвате ежедневно. Особено важно е за бременните жени, малките деца, възрастните хора и страдащите от хронични заболявания и алергии да се хранят с колкото е възможно повече органични и здравословни храни.
Био мазнините, зехтините и олиата се произвеждат по органични процеси. Суровините се отглеждат без синтетични торове, хербициди и продукти за растителна защита. Целият биологичен процес от отглеждането на реколтата до бутилирането се извършва съобразно регламента за биологичното земеделие.
При плодовете и зеленчиците, които са отглеждани спрямо био стандартите разликата се открива много по-лесно отколкото при зехтина и олиото. Трудно се забелязва разлика във вкуса, миризмата и цвета. Това обаче не означава, че продуктите не са по-качествени от обикновените зехтини и мазнини.
За разлика от виното, манините се не подобряват качеството си с времето. Мононаситените мастни киселини, витамините и полифенолите се разграждат когато се съхраняват дълго време. Това влияе отрицателно на вкуса и затова мазнините трябва да се консумират около една или две годни най-много след производството, за да бъдат с най-добро качество и вкус.
Био растителните мазнини са много полезни за сърцето. Те помагат за контрол на холестерола в тялото. Растителните мазнини са богати на витамини и антиоксиданти и са много полезни за здравето на кожата и косата. Антиоксидантите подпомагат действието на имунната и храносмилателната система и боледуваме много по-рядко.