Yandex
МЕНЮ
Кошница

Йод

21.56 лв. 26.95 лв.
Купи
25.56 лв. 31.95 лв.
Купи
14.36 лв. 17.95 лв.
Купи
9.23 лв.
Купи
Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)

Най-вероятно онези хора, които са родени до морето помнят как по-възрастните хора отиваха рано сутрин преди изгрев слънце да се окичат с водорасли и да правят странни пози на брега на морето. Тогава ги смятахме за странни, дори луди хора, но всъщност те са имали ясна цел, която са гонили.

Те са се целили в това да усвоят йод от парите на морето рано сутрин. Тогава съдържанието на веществото в морската вода са били най-силни и те са знаели това.

Нещо повече – те са усвоявали полезните съставки през кожата, което е допринасяло и за нейното здраве. Естествено, за да си набавите всичко възможно в тялото по този начин, трябва цяло лято да живеете на плажа, а не всеки има възможностите и времето да си го позволи.

За да прескочим едно лято време и да спестим малко време и пари, днес решихме да ви запознаем с един химичен елемент, който се съдържа изключително малко в почвата, но и в човешкото тяло. За щастие, не ни е необходимо много от него, за да живеем нормално и организмът ни да функционира безотказно.

Йод е наименованието на веществото, което прави организмът ни изключително малко податлив на болести, затлъстяване и рязко и необяснимо надебеляване. Макар и да ни е необходим само в изключително микроколичества, йодът си остава така нужен и искан елемент от тялото.

Ако кажем, че за да сме живи ни трябва йод, няма нито да преувеличим, нито да излъжем. За да ви убедим в това, може би е по-важно да знаем не какви са ползите, а последствията от неприемането на този елемент.

Йодът – неземно полезното средство за перфектна форма

Този елемент е изключително важен фактор за физическото и психическото ни израстване като хора. Ако още от ранна детска възраст се получат системни липси на йод, нещата могат да загрубеят.

Веднага ще си проличат пропуските в развитието на детето. То ще стане мудно, ще се изказва много трудно и рядко ще завършва изречението, което е тръгнало да казва на събеседниците си.

От това като последствие може да се получи и някакво социално изритване, което да повлияе и на самочувствието на детето. Липсата на йод може да предотврати нормалното развитие и да влоши драстично състоянието на щитовидната жлеза.

Ако нямате достатъчно йод в себе си можете да намалите производството на тироиден хормон. Той от своя страна е отговорен за страшно много процеси в организма като основната е обмяната на веществата.

Ако вече сте се паникьосали достатъчно много, ние ще побързаме да ви успокоим, защото имаме необходимото „лекарство“ срещу това, което описахме по-горе. Йодът може да бъде набавен по много начини и към това като прибавим и малките потребности на организма от него, нещата стават по-розови.

Богати на йод източници са храни и съставки като йодираната сол, морските дарове, соленоводните риби, чесънът, морската сол, сусамовите семена, аспержите и т.н. Естествено, има и много други източници, като един, който не трябва да се пропуска, е орехът.

Той трябва да се дава на децата още от момента, в който те могат да дъвчат безпроблемно. Като заговорихме за различни възрасти, в които да се приема йод, то препоръчителните дози спрямо пол и микрограми на дневна база е 150 и за мъже, и за жени.

Имайте предвид, обаче, че някои храни като обикновеното и брюкселското зеле, къдравото зеле, картофите, карфиолът, крушите, спанакът и прасковите блокират усвояването на йод. Така че, когато ядете картофи и ги посолите обилно, не си мислете, че приемате огромни количества йод.

Workout.bg – мястото, където стои вашето здраве

Още от времената, когато се гмурнахме на пазара за хранителни добавки в България, можем да се похвалим, че го направихме подготвени. Защо?

Причината, която ни кара да си го мислим и да смятаме уверено, че сме едни от водещите търговци на суплементи и спортна екипировка в България, е, че знаем точно как да ви направим здрави и пълноценни. Единственото, което трябва да сторите, е да промените из основи начина си на живот и да сте готови да се промените в името на постигането на по-добра версия на себе си.

Няма как това да се случи за една нощ. Трябва да сте готови да си докажете във времето, че сте нещо ново, че ставате, че си заслужавате и че знаете, че искате да го направите.

Времето е много, но повярвайте, че щом веднъж прескочите границата на възможностите си, ще ви хареса, ще искате отново да се надскочите и отново да покорите друг връх. Досущ като алпинист по собственото си съзнание ще атакувате склон след склон.

Това правим ние с клиентите си – Workout.bg върши вълшебство след вълшебство с организма на всеки наш краен потребител. Разбира се, трябва да сте готови и за моментите, в които ви се случва нещо непредвидено, станете жертва на леко падане, залитане или нещо подобно.

Това не трябва да ви вади от строя, от коловоза, в който сте влезли, а напротив. Трябва да ви мотивира да вървите все така усилено в посоката, в която сте поели – а именно по-доброто Аз.

Дефицитът на йод се отразява на работата на щитовидната жлеза. Когато не приемаме достатъчно йод, тя работи по интензивно и това може да доведе до подуване. Йодният дефицит може да доведе до спиране на овулацията при жените, автоимунни заболявания и дори да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза.

Йодният дефицит по време на бременност е сериозен проблем, тъй като може да е причина за високо кръвно налягане на майката. Йодът е важен за развитието на централната нервната система на бебетата и може да е причина за забавен физически и психически растеж.

Йодът е необходим за нормалната функции на щитовидната жлеза, но приемът на високи дози може да бъде опасен за вашето здраве. Много добавки с йод, съдържат количества, които са много по-високи от дневната горна граница на препоръчителен прием. Предозирането причинява проблеми с щитовидната жлеза.

Препоръчителната дневна доза за прием на йод е 150 микрограма за мъже и небременни жени. Препоръчителният дневен прием е 220 до 250 микрограма за бременни жени и 250 до 290 микрограма за жени, които кърмят. Препоръчва се жените, които планират бременност да приемат мултивитамини, съдържащи йод преди зачеване, по време на бременност и докато кърмят.

Йодът се съдържа в много храни, особено в морските дарове като риба тон, сьомга, скариди, млечни продукти, яйца и зърнени храни.

4.39 / 163