- 1
- 2
Натуралните масла, които са приготвени от маслини, соя, слънчоглед, рапица и царевица са най-здравословните за приготвяне на храна. Има и други полезни варианти като специални масла от авокадо или сусам, но те по-скъпи и по-трудни за намиране. Някои от тях имат много характерен вкус, който не допада на всеки човек, така че опитайте няколко варианта, за да изберете това, което най-много ви допада.
Можете да приготвяте различни ястия с натуралните масла, точно както и с другите мазнини. Те заместват успешно всички твърди мазнини, олиа и маргарини. С тях могат да се приготвят сосове, салати и да се пекат различни ястия. С повечето може да се готви на висока температура и дори да се пържи,но това зависи от конкретния тип масло, което сте избрали и неговата димна точка.
За останат по-дълго свежи, съхранявайте маслата на тъмно и хладно място. Ако усетите, че след време маслото има неприятна миризма не го използвайте. Когато маслото седи твърде дълго отворено може да се окисли и да започне да гранясва. Затова е по-добре да купувате по-малки бутилки масла и да ги използвате докато са пресни.
Когато избирате натурално масло трябва да се съобразите преди всичко с начина, по който ще го използвате. Едно от най-важните неща е да имате предвид температурата, при която маслото започва да гори и да пуши, защото това не само уврежда вкуса му, но и много хранителни вещества в него се разграждат.
Това, че едно натурално масло е здравословно не означава, че не трябва да се използват умерено. Готварските масла са доста калорични и не бива да се консумират в твърде големи количества.