Кардио тренировки в залата? Или вкъщи? Това е тема, която събира в себе си толкова много мнения, колкото трудно можеш да си представиш.

Най-вероятно, ако поне веднъж си влизал в зала, знаеш колко много хора бягат по пътеките, предназначени за този режим на трениране.

В някои зали хора дори чакат отстрани, за да се качат на пътеката и да вземат своята дневна доза движение и крачки.

Това, което можем да кажем за кардиото, обаче далеч не е толкова малко. Понякога то се разглежда от някои хора като абсолютен лек за изгаряне на мазнини и сваляне на излишни килограми.

Не е лошо да разчитате на кардиото, за да сте винаги във форма, но не е добре, ако практикувате само и единствено този тип движение поради ред причини (по-конкретно 7).

7 е и броят грешки, върху който решихме да се спрем, понеже това са основните неточности на хората, които разчитат на кардио тренировките като начин на спасение от килограмите и наднорменото тегло.

Донякъде те не са в грешка, че дори напротив – ползи има хиляди, при това доказани.

Проблемът на тези хора е това, че не миксират видовете тренировки (монотонно движение и тежести) и резултатите, както и липсата на такива) са на лице.

Кардио тренировки за топене на мазнини

Най-вероятно щом се интересуваш от грешките си при кардиото, то ти прекарваш немалко време на пътеката или в парка бягайки.

Заради това ще приемем, че си около средно опитен кардио-любител и ще предположим, че ще разбираш това, което искаме да ти кажем по малко по-наситен със специфични думи и изрази начин.

Сигурно си чувал всякакви различни теории за това коя е най-добрата техника, как е редно да се бяга, да се диша и накъде да гледат очите ни по време на изпълнение на тренировката.

Празен стомах, пълен стомах, интензивно-бавно-интензивно (т.нар. HIIT тренровки) – само противоречива информация в интернет пространството.

Нека разрешим един път завинаги всичко това и да видим кое е най-добре за теб. Довери се на хранителните добавки от Workout.bg – много преди теб вече го сториха!

1. Дълго и монотонно кардио – най-добрата оферта

Доказано е, че смяната на интензитета на трениране (бързо бягане-бавно бягане-бързо бягане) или т.нар. „интервални тренировки“ са един от най-добрите и ефективни методи да шокирате организма и да го направите устойчив на самата умора и недостиг на кислород в клетките.

Обилното потене, което се получава, също ще ви наведе съвсем естествено в посока на това, че не е никак зле да се посветите на интервалните тренировки, вместо да излизате и да бягате километри наред бавно и протяжно във времето.

Интервалните тренировки имат и един друг огромен плюс – по-краткотрайни са (само 30 мин подобен режим да спорт са достатъчни).

2. Празен стомах преди бягане

На всеки от нас му е казвано неведнъж: „Ставаш сутринта рано, на празен корем отиваш и почваш да бягаш. След това се прибери и хапни бърз въглехидрат и много протеин в първото основно хранене за деня!“

Звучи невероятно. Звучи перфектно и някак си като безгрешен план за действие и горене на много мазнини. По тази тема ще ви кажем единствено да се доверите на собственото си усещане и как се чувствате по-добре на пътеката – пълни или празни.

3. Обратното – наяж се преди да бягаш

Енергиен бар или енергийна напитка преди пътеката? Донякъде да, донякъде не. Защо?

Истината е, че са ни нужни около 20-30 минути, за да достигнем до мастните резерви, които реално се стремим да изгорим.

Е, ако хапнем точно преди да се качим на пътеката ние ще увеличим нужното време, което да измине, за да достигнем резервите си, като през това време ще горим барчето или напитката.

4. Пусни климатика на 30+ градуса и се навлечи като куче в Аляска

И вдигни риска от припадък на пътеката. Стига митове!

Това, че бягаш на топло, навлечен с шушляци, просто ще забърза потенето, но няма гаранции, че ще го направи по-обилно, а дори да е така, то важни са изгорените калории, а не литрите пот и цветът на тениската.

Заради това се стреми да бягаш на едни здравословни 20-22 градуса и да носиш удобни дрехи, които може да са от удобна и БЕЗВРЕДНА материя. Не е задължително да е шушляк!

5. Само кардио и „няма какво да се обърка“

Е, има, драги ни спортяги! Няма други упражнения, които да активират мускулатурата ни по-добре, отколкото базовите упражнения, познати на всички (пр.: лицеви опори, коремни преси, клек).

Кардиото е полезно, но САМО и ЕДИНСТВЕНО кардио поради простата причина, че ни мързи да вдигаме щанги – недей, не го причинявай на тялото си!

6. Кардиото гори много мазнини

Да, гори. Но не и много.

Повече мазнини ще гориш или само с упражнения с тежести, или комбинация от тежести и кардио.

Няма как да бягаш по над 50 км седмично и да очакваш да излязат вените на бицепса и да изглеждаш напомпан.

7. Преса без коремни преси

Би било перфектно, ако можеше да се случи, но не живеем в идеален свят. Най-добре, както във всичко друго, да има баланс, към който да се придържаш.

Колкото и коремни да правиш, колкото и да си стегнал корема, има ли мазнини отгоре – изгубен си, просто няма да ги виждаш.

Обратното също е валидно – колкото и много да бягаш, колкото и малко мазнини да имаш под кожата, не правиш ли коремни преси, обречен си на неуспех с пресата.

Ако ти е писнало да ти оригиналничим в нашия фитнес блог, предлагайки ти разни неща, които отнемат твърде много време, то не се колебай да разгледаш секцията ни за Л-карнитин за отслабване и ефектът ще е сходен.

*Препоръчваме ти течния L-carnitin - страхотен е! Уверяваме те.