Една от най-дъхавите и полезни билки, с които природата ни е дарила, е розмаринът. Това растение е добре познато от векове и се използва в народната медицина за облекчаване на различни възпаления. Розмаринът обаче е и чудесна подправка, чрез която ястията придобиват страхотен аромат и вкус.

Тази уникална билка е съвкупност от история, лечебни свойства, символика – и в следващите редове ще разкрием как и защо можете да я използвате в ежедневието си.

Малко ботаника: Какво всъщност представлява розмаринът

Розмаринът е вечнозелен храст, които е близък роднина на ментата, мащерката и босилека. Тази билка идва от Средиземноморието и обича топлия климат. Растението има характерен аромат, който трудно би могъл да се обърка. Листата му са сиво-зелени, а цветовете му са малки и могат да бъдат сини, лилави, бели, розови.

Любопитно е да отбележим, че това растение има плодчета, които обаче не се използват. Какво тогава прави това растение толкова уникално? В листата се съдържат съединения като камфор, цинеол, борнеол, пинен, вербенон, множество флавоноиди, фенолни съединения, както и редица антиоксиданти – карнозол, урсолова киселина.

Всички тези компоненти имат благоприятно въздействие върху човешкото здраве и могат да се използват за облекчаване на различни неразположения и симптоми.

Множество ползи за здравето

Както вече стана ясно, розмаринът има редица ползи за организма – той може да подкрепи работата на някои органи и системи, както и да облекчи някои симптоми.

По-добра памет

Още от древни времена розмаринът е познат като билка, която подобрява паметта и концентрацията. Етеричното масло от това растение може да подобри значително когнитивните функции – това се дължи на множеството активни съединения, съдържащи се в листата на билката. Те могат да повишат нивата на някои невротрансмитери, които пък са отговорни за умствената яснота.

Грижа за сърдечно-съдовото здраве

Розмаринът може да повлияе благоприятно на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Билката има свойството да разширява кръвоносните съдове, което може да бъде от полза на хората, които страдат от високо кръвно налягане.

Вечнозеленото растение, както вече стана дума, съдържа мощни антиоксиданти, които подобряват здравето и устойчивостта на кръвоносните съдове.

Отлично средство срещу болката в мускулите и ставите

Болката в мускулите и ставите е сериозен проблем, тъй като може сериозно да повлияе на подвижността на тялото. Използването на розмарин – било то под формата на козметичен продукт, масло и т.н. – може значително да облекчи неразположенията и да подобри здравето на опорно-двигателната система.

Важно е да отбележим, че етеричното масло от розмарин притежава също затоплящо и противовъзпалително действие – по тази причина се използва и за масажи, както и при лекуване на спортни травми.

По-добро храносмилане

Розмаринът може да подобри работата на стомашно-чревния тракт – по тази причина често се използва след хранене, както и при неразположения като подуване, газове, лениви черва.

Биоактивните съединения в листата на билката повишават секрецията на жлъчката от черния дроб, която пък има ключово значение за разграждането на мазнините.

Розмаринът има противовъзпалителни свойства, които могат да ограничат вредното влияние на патогените, които обикновено водят до диария, повръщане и т.н.

Естествен имуностимулант

Множеството полезни вещества, съдържащи се в листата на розмарина, могат да подобрят естествената защита на организма. Те имат антибактериални и антивирусни свойства, които предпазват тялото в сезона на грипа и вирусите.

Използването на розмарин под каквато и да е форма може значително да подобри и ускори възстановяването.

Едно от множеството предимства на тази чудновата билка е, че може да помогне в случаите, когато е възпалена дихателната система. Розмаринът действа облекчаващо при кашлица и има лек отхрачващ ефект.

Здрава коса и кожа

Розмаринът може да подобри състоянието на косата. Маслото от тази билка може да стимулира растежа на косата и да допринесе за нейното сгъстяване. Розмаринът също така може да се използва за намаляване на пърхота и подобряване на здравето на скалпа.

Тази билка често се използва и за подобряване на здравето на кожата, тъй като има антисептично въздействие – не случайно се използва в серуми, масла, тоници и шампоани.

Розмаринът в кулинарията

Както по-рано споменахме, розмаринът се използва и в кулинарията – този вечнозелен храст има силен аромат и има горчиво-тръпчив вкус. Често се използва за приготвяне на месо, риба и морски дарове, зеленчуци, хляб и печива.

Пресният розмарин често се използва за по-краткотрайно готвене, за маринати и гарнитури. Сушеният розмарин пък е по-подходящ за приготвяне на ястия на бавен огън – като различни типове яхния, меса, супи.

Тази билка си подхожда с печено агнешко, с печена сьомга, с пилешко месо, фокача с маслини, печени картофи и т.н.

Разнообразни начини на употреба

Тази чудесна билка може да се използва по различни начини. Когато става дума за приготвяне на ястия и печива, може да се използва както пресен, така и сушен розмарин.

За да се възползвате от лечебните му цели обаче, можете да приготвите ароматен чай – чрез него по един бърз и ефективен начин можете да облекчите стомашните неразположения, както и да подобрите здравето на дихателната система.

Тинктурата от розмарин също е чудесно средство, чрез което да подкрепите здравето си. Тя може да се използва при главоболие, липса на апетит, умора и т.н.

Парната инхалация също е добър начин да облекчите хремата. Розмаринът може да отпуши носа, както и да намали кашлицата.

Маслото от розмарин пък може да облекчи болката и да подобри подвижността на ставите и мускулите. То може да се използва също и за подобряване на здравето на скалпа и косата. С помощта на тоник от розмарин можете да подобрите състоянието на кожата на лицето, особено ако е мазна или проблемна.

Друг начин на употреба, който със сигурност трябва да изпробвате, е ароматерапията – използването на етерично масло от розмарин може да доведе до облекчаване на напрежението, релаксация на тялото и ума, както и да повиши концентрацията.

Домашна вода от розмарин

Както вече стана ясно, има различни начини, чрез които можете да направите разнообразни мазила, масла и пр. от розмарин в домашни условия.

Вода от розмарин

Водата от розмарин е сред „домашните продукти“, които могат да се използват за подобряване на различни аспекти на здравето. Тя може да се приложи както като тоник за лице, така и под формата на продукт, подобряващ здравето на скалпа и косата.

За приготвянето ѝ са необходими:

  • 500 мл дестилирана/филтрирана вода
  • 5 стръка розмарин

Сложете дестилираната вода да заври. Добавете розмарина – ако е пресен, можете да го накъсате. Добре е да варите розмарина на слаб огън в продължение на 15-20 минути, а след това да го оставите да се запари в продължение на 20-30 минути. След като изстине напълно, можете да прецедите отварата и да я налеете в удобно шишенце или буркан. Ако използвате тоника за козметични цели, трябва съхраните течността в хладилник за 3-4 дни – след това е добре да приготвите нова вода от розмарин.

Билката на Дева Мария – легенди за розмарина

Съществуват различни истории и легенди, обясняващи произхода на името на билката. Една от тях е, че Дева Мария оставила синия си плащ върху белите цветове на розмарина, които впоследствие станали сини – от там идва и името rosemary. Древните гърци пък вярвали, че това е билката на паметта – по тази причина учещите студенти носели венци и стръкове от розмарин по време на изпити или занятия, за да стимулират ума си.

В Древен Египет тази уникална билка била част от растенията, използвани при балсамиране на мъртвите, а в някои култури до ден днешен розмаринът се свърза със спомнянето – по тази причина се поставя във венци и букети за погребения.