Свалянето на излишните килограми може да бъде наистина трудно препятствие и, в зависимост от организма, може да отнеме години. Тренировките и балансираното хранене определено могат да спомогнат за получаване на добри резултати, но някои хора се обръщат към по-специални диети като фастинга.

В наши дни едва ли има човек, който да не е чувал някога тази дума – не всеки обаче знае какво точно представлява тази диета и как може да се отрази на организма. Именно по тази причина в тази статия ще обърнем специално внимание на този режим, както и какви са предимствата и недостатъците от неговото практикуване.

Фастинг – какво всъщност е това

Фастинг (от англ. Fasting) се нарича специален хранителен режим, който ограничава честотата на хранене за определен период от време. Това може да включва пълно спиране на приема на храна или пък ограничаване на по-калоричните ястия и продукти. С други думи, фастингът може да се обясни още като „периодично гладуване“.

По този начин организмът се прочиства, а стомашно-чревния тракт може да се успокои, особено след прием на тежки храни. Фастингът също така може да спомогне за извеждане на токсините от организма, което е особено важно за подобряване на здравето и фигурата. Практикуването на този режим може значително да улесни свалянето на излишните килограми.

Съществуват различни видове фастинг:

  • Интерминентен фастинг: При този режим могат да се следват различни модели на хранене. Какво значи това? Например моделът 16:5 е много популярен – при него 16 часа организмът не се храни и 8 часа за хранене. С други думи, ако закусите сутринта в 9, то последното Ви хранене може да бъде към 17 часа. Друг модел, който също е популярен, е 5:2 – 5 дни нормално хранене и 2 дни нисък калориен прием.
  • Продължителен фастинг: Друг режим, който хората използват, е т.нар. продължителен фастинг, при който в рамките на 24 часа не се приема никаква храна, като след това постепенно може да се започне захранване.

Какво се случва с тялото по време на фастинг

По време на фастинга в тялото протичат известни промени, които водят до намаляване на телесните килограми.

Първа фаза: Използване на наличната глюкоза

В първите 6-12 часа след хранене, тялото използва натрупаната глюкоза като източник на енергия. Тя (глюкозата) се складира в черния дроб и мускулите под формата на гликоген. Обикновено в първите часове на фастинга тялото изразходва тези гликогенови запаси.

Втора фаза: Преход към кетоза

Дванадесет часа след последното хранене обикновено натрупаният гликоген е изчерпан. В този момент тялото започва да изгаря мазнините в мастните депа, за да си осигури енергия. Това пък води до създаването на т.нар. кетонови тела – алтернативни източници на енергия, които могат да бъдат от полза на работата на мускулите и мозъка. Самия процес по усвояването на кетоновите тела се нарича кетоза.

Трета фаза: Автофагия и клетъчно обновяване

При фастинга организмът преминава в специфичен режим на работа, при който клетките изхвърлят повредените компоненти или пък нефункциониращите такива, а това пък води до изчистване на тялото от токсините. Целият този процес се нарича автофагия.

Четвърта фаза: Промени в производството на хормони

Продължителното гладуване провокира промени и в производството на различни хормони – така организмът по един естествен начин се адаптира по-добре организма си към „различния“ начин на живот.

Така например се понижават нивата на инсулина – по този начин се предотвратява риска от развитието на диабет или пък преддиабетни заболявания. Занижаването на този хормон също така може да насърчи използването на натрупаните мазнини, което пък е пряко свързано със свалянето на излишните килограми.

Фастингът също така може да насърчи производството на растежен хормон – това цели да насърчи растежа на мускулната маса и възстановяването, въпреки ограничения прием на храна.

Предимства от фастинга

Фастингът се практикува от изключително много хора в наши дни. Ето и кои са предимствата от този хранителен режим:

Сваляне на килограми

Както вече споменахме, фастингът може да подпомогне свалянето на излишните килограми – това все пак е и основната причина, поради която се практикува. По-горе вече обяснихме, че гладът води до спад на инсулина, изразходване на глюкоза,  а това пък води до изгаряне на мазнините.

По-добра инсулинова чувствителност

Фастингът може да доведе до по-добра регулация на кръвната захар. Гладуването води до спад на инсулина, а това пък прави клетките по-чувствителни към въздействието на този хормон. По този начин може да се редуцира риска от развитието на диабет тип 2.

Детоксикация на организма

Автофагията може да помогне на организма да изхвърли всички токсини, както и да спомогне за подобряване на клетъчното здраве. Чрез този процес може да се намали вероятността от развитието на различни заболявания.

Подкрепа за мозъчната дейност

Друго предимство от фастинга е възможността за подобряване на мозъчната функция. Как обаче става това? Както споменахме по-горе, производството на кетонови тела се случва по време на фастинга. Чрез тези източници на енергия може значително да се подобри мозъчната функция. Кетоновите тела са като гориво за мозъка – те насърчават производството на специален протеин, който подобрява функцията за учене и запаметяване.

Казано по друг начин, фастингът може да подобри умствената яснота. Този хранителен режим може да окаже благоприятно въздействие върху производството на допамин и серотонин, което пък е важно за настроението и психичното здраве.

Подкрепа за сърдечно-съдовата система

Изгарянето на мазнините може да доведе до понижаване на „лошия“ холестерол в кръвта, което пък подобрява здравето на стените на кръвоносните съдове. Наличието на високи нива на LDL холестерол може да доведе до образуване на плаки, които не само увреждат вените и артериите, но също така и възпрепятстват нормалната циркулация на кръвта.

Това пък води до балансиране на кръвното налягане, регулиране на сърдечния пулс и т.н. – все неща, които редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания.

Недостатъци от фастинга

Макар да има изключително много ползи за организма, този хранителен режим може да доведе до някои неблагоприятни състояния. По тази причина е добре да се внимава изключително много и да се направи предварителна консултация – фастингът не е подходящ за всеки.

Главоболие, умора и раздразнителност

Фастингът може да бъде особено труден за хора, които са свикнали да се хранят често. Хранителният режим води до спад на кръвната захар, дехидратация, понижаване на електролитите в организма. Всичко това пък може да се отрази негативно на организма и да предизвика симптоми като главоболие, замайване, умора и отпадналост, раздразнителност, трудност при концентрация.

Тези състояния могат да продължат до няколко дни – все пак на тялото му трябва малко време, за да се настрои за новия режим.

Скрити рискове за някои хора

Както споменахме, практикуването на този хранителен режим може да не е подходящ начин за отслабване за всеки. Хората, страдащи от диабет тип 1 и тип 2 могат да изпитат хипогликемия – опасен рязък спад на кръвната захар.

За хората, които пък имат ниско кръвно или страдат от хипогликемия, също могат да изпитат редица неразположения от фастинга. Режимът може да доведе до рязък спад в енергийните нива, замайване, колапс и т.н.

Фастингът не се препоръчва и за хора, които имат хронични заболявания или пък приемат медикаменти. Защо? Обикновено лечението чрез лекарства и терапии изисква предварително хранене, тъй като медикаментите могат да доведат до стомашни неразположения. Фастингът може да повлияе на въздействието на лекарствата, а това пък да доведе до нежелани ефекти.

Хормонален дисбаланс

Този хранителен режим може да доведе до хормонален дисбаланс, особено при жените. Дамите са много по-чувствителни към резките промени в калорийния прием. Това пък може да предизвика нарушения в менструалния цикъл, фертилността, както и производството на хормоните на щитовидната жлеза.

По тази причина се препоръчва фастингът да не се прилага от жени, които имат хормонални проблеми, бременни или кърмещи жени, както и за дамите, преминаващи през менопауза.

Препоръки за безопасност

За да избегнете рисковете от практикуването на фастинг, трябва да направите няколко неща. На първо място е добре да се консултирате със специалист, който да потвърди дали организмът Ви може да издържи такъв режим.

Също така е добре да започнете бавно – не се хвърляйте в 24-часовия фастинг веднага. Опитайте с по-кратки периоди, в които да ограничавате храната, за да може организмът да свикне. По време на фастинга е добре да се хидратирате, тъй като по този начин ще поддържате обема на кръвта. А и нека не забравяме, че без вода организмът не би могъл да функционира нормално.

Ако сте „нови“ в практикуването на фастинг, ограничете интензивното физическо натоварване. Тренировките например могат да спомогнат за увеличаване на чувството на умора, както и до спад в кръвното налягане.

Не всичко е на всяка цена. Да, фастингът е ефективен метод за намаляване на килограмите, но може сериозно да навреди на здравето. Ако се почувствате зле – прекъснете режима и потърсете лекарска помощ при необходимост.