МЕНЮ
Кошница

Задържане на вода

17.15 лв.
Купи
45.56 лв. 56.95 лв.
Купи
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)

Задържането на вода, известно и като едем, е медицинско състояние, при което тялото складира излишък вода в различните си тъкани, включително кожата, мускулите и органите.

Това може да причини болка, дискомфорт и оток в засегнатите области. Според статистически данни от World Health Organization (WHO), през 2022 г., около милиард и 700 милиона души по света са били засегнати от някаква форма от проблеми със задържане на вода.

Причини за задържане на вода в тялото

Причини за задържане на вода могат да бъдат редица причини, които не могат да бъдат обобщени еднозначно.

Ето някои от тях, които са по-често срещани и е по-вероятно да се сблъскате с тях:

Хормонални промени

При жените промените в хормоналния баланс по време на менструация или бременност могат да причинят задържане на вода.

Според статистически данни, от 50% до 60% от жените по света изпитват някаква форма на задържане на вода по време на менструация.

Менопаузата също е фактор, който може да повлияе негативно на тялото по отношение на задържане на вода в женския организъм, така, че бъдете с повишено внимание в тази възраст на динамични хормонални промени.

Сърдечни проблеми

Проблемите на сърцето и сърдечната недостатъчност могат да причинят задържане на вода, тъй като сърцето не може да помпа кръвта ефективно.

Съгласно данни от American Heart Association, почти 6,5 милиона американци живеят със сърдечна недостатъчност, като много от тях показват симптоми на задържане на вода в тялото.

Бъбречни проблеми

Бъбречната недостатъчност може да доведе до задържане на вода, тъй като бъбреците не могат да филтрират и изхвърлят излишъка на течности.

В световен мащаб около 850 милиона души страдат от бъбречни заболявания, съгласно данни от Global Burden of Disease study(GBD).

Само в САЩ над 37 милиона души живеят с бъбречни проблеми (за жалост подобна подробна, актуална, проверима и точна статистика за България отсъства) по данни на същата организация.

Симптоми на задържане на вода от организма

Симптомите на задържане на вода могат да бъдат доста разнообразни.

Подобно на по-горната точка и тук ще се опитаме да изброим по-важните от тях, които представляват над 95% от случаите, с които се сблъскваме у нас.

  • Оток в краката, глезените и стъпалата;
  • Оток или усещане за тежест в корема;
  • Болка или чувство на тежест в засегнатите области;
  • Чести промени в теглото;
  • Видими белези по кожата, когато окажем лек натиск.

Лечение при задържане на вода

Ако сте се чудили какво се пие при задържане на вода, то най-често говорим за диуретични лекарства или хранителни добавки.

Първостепенното лечение на задържане на вода включва лечение на основната причина. Това може да включва промяна в диетата, увеличаване на физическата активност, намаляване на солта в храната или прием на вече споменатите по-горе диуретични препарати.

В случай, че подозирате, че задържането на вода е продиктувано от хормонални промени в организма ви, то в някои случаи може да бъде полезно промяна на контрацептивния метод или корекция на хормоналния баланс.

По отношение на задържане на вода, свързано със сърдечна или бъбречна недостатъчност, е важно да се получи медицинско лечение за основното състояние, за да се контролира отокът и други симптоми, които могат да влошат ситуацията със здравето ви.

Проблемите със задържане на вода са сложни състояния, които могат да бъдат свързани с много различни заболявания.

При поява на симптоми е важно да се консултирате с медицински специалист, за да определите най-доброто лечение за вашето състояние.

Например една по-здравословна диета, богата на витамини и минерали или чрез прием на конкретни хранителни добавки, редовна физическа активност и контролиране на стреса могат да помогнат за предотвратяване на задържането на вода.

Това е не просто добра идея в случаи на проблеми с водата в тялото, а и за поддържане на общото здраве на организма.

Бележка: Статистическата информация, предоставена в тази статия, е взета от надеждни международни организации, като Световната здравна организация и Американската асоциация за сърце. Все пак, е важно да се отбележи, че статистическите данни варират и е възможно да има промени в цифрите от момента на публикуването на тази статия.

Магнезият е популярна добавка и има над 600 роли в организма. Има изследвания, които показват, че той може да намали задържаната вода. Това се случва, защото той участва в контрола на водния баланс в тялото, заедно с други електролити като натрий и калий. Освен, че има важна роля за хидратацията, той има и много други ползи.

Да, това е един интересен факт. Нашето тяло винаги се опитва за постигне здравословен баланс, така че ако сте постоянно хидратирани, тялото ще намали задържането на вода в дългосрочен план. Освен това добрата хидратация е важна за здравето и подпомага отслабването и мозъчната функция.

Храните, богати на калий често се препоръчват, за да не задържате вода. Ако искате по естествен начин да намалите теглото на водата хапвайте повече зелени листни зеленчуци, боб, банани, авокадо, домати, копър, магданоз, коприва и чесън.

Има различни причини, заради които тялото ви може да задържа повече вода. Едни от най-честите са прием на лекарства, твърде дълго седене, променливи хормони, бременност и други. Задържането на вода може да бъде симптом на сериозни състояния, затова ако системно имате такъв проблем, трябва да се обърнете към лекар.

Добавките с глухарчета са много популярни между спортистите, които искат да намалят задържането на вода. Те подпомагат отслабването, като стимулират бъбреците да изхвърлят повече урина.

4.45 / 291