Ако искате да се храните здравословно с бавни въглехидрати се препоръчват бобовите растения, зеленчуците като карфиол, домати, броколи, грах, моркови, чушки, ядки и зърнени храни като ориз. Избягвайте така наречените бели въглехидрати. Те включват всички видове преработени въглехидрати, които са направени от рафинирано брашно.
Въглехидратите са два вида и освен като бързи и бавни са популярни като прости и сложни въглехидрати. Както подсказва тяхното име, бързите въглехидрати се усвояват от организма много по-бързо. По този начин те доставят по-бързо енергия на тялото. Бавните въглехидрати от своя страна ви осигуряват стабилна доставка на глюкоза, която ви дава енергия по-продължително време.
Доста хора се притесняват от бавните въглехидрати. Те обаче имат редица ползи за здравето и поддържат нивата на кръвната захар балансирани. Въглехидратите, които са богати на фибри намаляват честотата на хронични заболявания, диабет и сърдечно-съдови болести. Те ни карат да се чувстваме по-заситени дълго време и по-този начин намаляваме приема на калории.
За много хора е изненада да разберат, че от бавни въглехидрати може да се отслабне. Бавните въглехидрати, които приемате от зеленчуци, плодове, ядки и семена са богати на фибри и са много полезни за здравето. Те помагат за контролиране на теглото. Имайте предвид, че това се отнася за бавните въглехидрати, които приемаме чрез растителни храни, а не от тестени изделия.
Въглехидратите дават енергия на тялото. Когато се усвояват от организма, те се разграждат до глюкоза, която е основен източник на гориво за мозъка и мускулите ни.