Развитието на медицината предлага различни ползи и заместители на вредните вещества и храни в името на доброто здраве. За да не се притеснявате от калоричната бучка захар към кафето сутрин или от вредната сладкарска захар в любимия си сладкиш, учените са открили висококачествени нискокалорични заместители с доказани ползи и безопасност.
Все повече хора страдат от наднормено тегло и високи нива на диабет, които застрашават доброто здраве и лично спокойствие. Целта е не просто да се спрат всички храни със захар, а да се използват повече нейни заместители, които да допринесат за приятния вкус и да намалят рисковете от покачване на кръвната захар.
Какво представляват подсладителите
В онлайн магазина на Workout.bg ще откриете всички продукти с алтернативен състав на захарта, които съдържат минимално или нулево количество калории без това да се отразява на техните функции. Това могат да бъдат различни прахообразни форми на ксилитол, естествен екстракт от стевия или сукралоза.
Техните дози могат да са измерени предварително и сортирани в специални пакетчета или да Ви позволяват да прецените сами какво количество ще Ви е нужно.
Ксилитолът е прахообразно кристално вещество, което се разтваря във вода и се усвоява много лесно от организма. Той може да бъде извлечен от много плодове, зеленчуци и дори царевични кочани и брезова кора. Неговото производство се извършва чрез стриктна обработка на дървесната кора или кочана, а неговата асимилация се осъществява без участието на инсулин, защото неговият гликемичен индекс е много малък.
Сукралозата е изкуствен подсладител, който е създаден чрез модифициране на захарна молекула. Нейната сладост е много по-интензивна от тази на истинската захар, но за сметка на това калоричната ѝ стойност е нулева, което означава, че не се метаболизира в тялото.
Тя е одобрена в над 80 страни, като се счита за безопасна при умерена консумация. Тя е подходяща за готвене и печене, защото нейната стабилност е много висока при нагряване.
Екстрактът от листата на стевията е над 200 пъти по-сладък от захарта, като и тук количеството калории е нулево. Той е 100% естествен подсладител, който има отлични антиоксидантни свойства, подходящ за диабетици и хора с висок и лош холестерол.
Препоръчителен е изборът на стевия или ксилитол при диабетици, за готвене – сукралоза или стевия, а за избягване на дентални проблеми – ксилитол.
Какви са ползите от използването на подсладителите
Използването на тези висококачествени подсладители помага за борбата с наднорменото тегло, високата кръвна захар и за калориите, които се срещат в храната. Те са отлични заместители при хора, които спазват строги хранителни режими и които следят ежедневното количество калории, което навлиза в тялото им.
Те са и страхотна превантивна мярка за тези, които знаят какви рискове крие обикновената захар и за потребители, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Някои изследвания посочват, че екстрактът от листа на стевия може значително да понижи хипертонията, а ксилитолът – появата на кариеси.
Те не предизвикват допълнителни проблеми и не допринасят за качването на тегло и излишни калории в тялото. Вкусът на храната или напитките по никакъв начин не се променя и затова тези продукти могат спокойно да се използват в ежедневието и хранителния режим.