Протеиновите хлябове съдържат съставки, които са подобни на протеиновите прахове. Те могат да бъдат изработени със сурватъчен протеин, грахов протеин и соев протеин. Някои марки хлябове използват пшеничен протеин, други смлени ядки и варива като бадемово брашно или брашно от нахут.
Няма стандартна формула, която да използват всички производители и винаги трябва да проверявате съставките върху опаковката. Хората, които купуват протеинов хляб често имат заболявания и им се налага да избягват глутена и млечните продукти. Други имат алергии към яйца. Затова ви съветваме внимателно да преглеждате съдържанието на хляба.
Това се определя от другите съставки на хляба. Някои имат въглехидрати колкото белия хляб. Благодарение на добавените протеини, хлябът е с по-високо съдържание на калории от пълнозърнестият. Той обаче е най-добрата алтернатива ако обичате хляб, но искате да изключите въглехидратите от диетата си.
Този хляб е много популярен между хора, които тренират и които се стремят да ограничават приема на въглехидрати. Полезен е за хора с диабет, тъй като помага за регулирането на кръвната захар. Протеиновият хляб е полезен и за хора, които страдат от сърдечно съдови заболявания, защото помага за поддържане на нивата на холестерол.
Този хляб се препоръчва за всички, които искат да отслабнат, тъй като помага за контрол на апетита. Той ще ви накара да се чувствате сити дълго време, тъй като се храносмила бавно. Протеиновият хляб има диетични фибри, които подпомагат стомашно-чревната перисталтика.