Соевият протеинов изолат на прах е направен от обезмаслени соеви люспи, които са измити или в алкохол, или във вода, за да се отстранят захарите и диетичните фибри. След това те се дехидратират и се превръщат в прах. Този продукт съдържа много малко мазнини и никакъв холестерол. Соевият протеин на прах се използва за приготвяне на соеви храни за кърмачета, както и разнообразни алтернативи за месо и млечни продукти.
Може да се комбинира приема и дори е препоръчително да се приемат заедно. По този начин се синтезират повече мускулни протеини, отколкото когато се консумира само сурватъчен или само соев протеин.
Няма категорични доказателства, че соевият протеин стимулира загубата на тегло повече от останалите. Контролът на апетита и отслабването при диетите със соев протеин са приблизително същите като при консумацията на казеин и сурватъчен протеин.
Соевите храни имат много положителен ефект върху здравето на сърцето. Те понижават нивата на лошия холестерол и повишават добрия. Соевият протеин е растителен, което го прави много предпочитан от вегетарианци и вегани, които ограничават приема на животински протеини.
Соевите продукти имат някои потенциални недостатъци, но няма достатъчно изследвания, които категорично да потвърдят, влиянието на соята върху здравето ни. Смята се, че соята може да повлияе на функцията на щетовидната жлеза и производството на хормони, но според повечето изследвания този ефект е много лек и не е причина за тревоги.