Забелязвали ли сте как в залата има хора, които обикновено в един и същ период на годината винаги са малко по-мазни от обикновено? Замисляли ли сте се защо може би се получава така, че все в това време те са мазни?

Питали ли сте ги защо омазняват толкова, как след това се връщат до здравословния си вид на тялото и нещо повече - защо мускулите им са още по-набъбнали след надебеляването? Това изобщо надебеляване ли е, или контролиран процес?

Какво е бълкването, вредно ли е - все въпроси, на които ще ви отговорим днес.

Какво представлява процесът "бълкване"

Бълкването или бълкингът, както може да го срещнете на различни места, е процес, при който РЕДОВНО спортуващият напълно осъзнато и нарочно качва килограми с цел да повиши активното си тегло (разбирай мускулната си маса) след това.

Тези килограми, обаче не са напълно чисти, откъдето идва и другата по-странна дума в заглавието, което подбрахме за текста - "омазняване".

Омазняването, от своя страна, е нормален процес, който съпътства бълкването. Съвсем в реда на нещата е да омазните при рязко качване на килограми в рамките на един такъв период, въпреки че намеренията ви са здравословни и генерално добри.

Това омазняване може да е в различна степен и най-вече това зависи главно от генетичната предразположеност, правилността на извършването на процеса, доброто планиране и най-вече знанията, които имате и които прилагате при извършването на бълкването.

Съвсем след малко ще обърнем по-детайлно внимание на ползите и вредите от контролираното качване на килограми.

Преди това ще кажем, че с оглед опита на екипа на Workout.bg върху различни клиенти на онлайн магазина и споделените от тях истории за това как се е развило при тях подобно обмислено покачване на килограмите, трябва да ви предупредим за няколко неща, свързани с този процес:

  1. Винаги обмисляйте добре това, което правите с тялото си (особено, ако става дума за килограми и резки промени с тях).
  2. Добре е да прочетете и да се информирате с богата, дори научно потвърдена информация относно това, което искате да направите.
  3. Поставяйте си винаги на първо място възможни, а след това лесно достижими цели. Това ще ви поддържа винаги мотивирани за действие!
  4. Ако мислите, че следващото ви начинание е по-рисково от обичайното - не се срамувайте да се допитате до лекар, който да ви помогне със съвети, знания и препоръки относно желаното.
  5. Продължете с четенето.

Полезно или вредно е да бълкваме

В интернет е пълно с информация относно процеса по бълкване при бодибилдърите. Въпреки доказаните и безспорно постигнати резултати в областта на покачване на мускулна маса, повечето от редовно изпълняващи процеса споделят, че в рамките на периода на брутално ядене и тренировки, се чувстват винаги пълни, винаги преяли и най-вече - винаги сънливи (сънливостта е предизвикана поради високите количества храна, която трябва да се усвои).

Изброените току-що оплаквания се появяват, защото извършващите бълк хора го правят най-често заради желанието за бързо набъбване на мускулатурата. Също така, друг често срещан пропуск по време на бълкването е да се пропускат тренировки поради сънливост.

Тук специалистите съветват да забавим процеса и да приемаме такова количество храна, което да не ни успива и да ни кара да се прибираме и да спим, а да ни изпълва с енергия, с която да сме способни да прегризем лоста на щангата след серията ни на лежанката.

Да, реално погледнато процесът ще е по-бавен, но със сигурност ще тренирате, което в комбинация с повишения калориен прием на дневна база ще допринесе за реално набъбване. В противен случай, ако не се съобразите с тази препоръка просто ще надебелеете.

Единствената вреда, за която специалистите ни предупреждават, това е опасността да получим стомашни разстройства поради прекомерно ядене. Разширяване на стомаха също не е невъзможен сценарий, но нека не забравяме, че все пак тук става дума за над средна степен на активност в тренировките - т.е. хора, които тренират 3+ пъти на седмица.

Тази редовност в залата със сигурност е способна да ви избави от разширение на стомаха в някакви нездравословни граници.

Бележка: Макар и да се борим за покачване на активно тегло след края на бълкването, правете по 20-30 минутно кардио дори и след тежка тренировка. Това ще ви държи чисто психически, че не правите нещо, повличащо ви към безвъзвратен провал, а дори напротив - ще ви помогне да се чувствате свежи и енергични. Възстановяването и храносмилането също биха могли да се подобрят откъм скорост.

Кога е най-удачно да бълкваме

С оглед на споделеното от клиенти, ние от онлайн магазин Workout.bg ви съветваме да го правите през студените месеци на годината, тъй като излагането на излишно потене и горене на енергия тогава е минимално. Средата на есента или началото на зимата, например, не е никак лош момент да започнете, а краят може да е около месеците март/април.

Тогава ще сте набъбнали на мускул, но ще имате нужда да поизчистите известно количество подкожни мазнини. Пролетта ще ви позволи да правите дълги разходки, да тичате по-дълго на чист въздух сред природата, както и да сте генерално по-активни в ежедневието си.

Това ще се отрази на скоростта на т.нар. "изкарване на вода", на "изчистването" и не на последно място - на изпъкването на вените и докарването ви във фаза, в която наистина да покажете на хората защо изяждахте по един хляб на два дни през зимата.