Знаете ли, че едни от най-големите митове по отношение на здравословния начин на живот и влизането във форма са свързани именно с отслабването? И това хич не е случайно стичане на обстоятелствата.

Нездравословното тегло е един от най-честите проблеми, поради които хората решават да започнат да тренират и да следят с какво се хранят на ежедневна база.

Отслабването е нещо, към което много хора се стремят, но мотивацията нерядко достига само до търсене на нещо като чудотворно средство за отслабване, което без особени усилия да доведе до очакваните резултати.

В днешната ни публикация неминуемо ще разбием няколко мита относно отслабването. И ще дадем много практични и конкретни съвети за отслабване, които във времето са се доказали като ефективни. Започваме с разкриване на истината по въпроса.

Има ли отслабване без гладуване

Сигурно ви интересува най-вече краткият отговор. Е, той е ДА! Това е наистина обнадеждаващо, но и изисква конкретна подготовка и правилна настройка на ума за правилно отслабване без гладуване.

Всъщност да отслабваш, без да гладуваш е здравословният и много по-ефективен начин за намаляване на излишното тегло.

Такива методи щадят не само физическото състояние на тялото, но и помагат за запазване на мотивацията през целия период, а това е ключово, особено когато ви предстои продължителен преход към по-здравословни килограми.

Оказва се, че една от най-честите причини за отказване от режимите за отслабване е демотивацията, породена от лишаването на организма и небцето от вкусна и богата на хранителни вещества храна.

Затова процентът на успеваемост се увеличава значително, когато гладът се ограничи до минимум и режимът се конфигурира с акцент върху другите пътища за намаляване на теглото.

Калориен дефицит без глад - възможно ли е това

Нека да уточним нещо важно, още преди да започнем да даваме конкретни стъпки за отслабване без гладуване -

Диета ≠ глад

Приравняването на диетите към гладуването и екстремното лишаване е погрешна представа и води до неправилна нагласа по отношение на отслабването.

На първо място е важно да приемете диетата като хранителен режим и да изчистите понятието от негативното му звучене, плод на злоупотребата с екстремното намаляване на калориите за целите на бързото отслабване.

Може би си мислите, че значителното орязване на калориите автоматично ще доведе до ускоряване загубата на мазнини. В дългосрочен план обаче подобен подход по-скоро работи срещу вас и добрите ви резултати.

Екстремното намаляване на количеството калории, което осигурявате на организма си всъщност ще накара тялото ви да се стреми да запази натрупания ресурс от мазнини, защото преминава в режим на гладуване.

Освен това липсата на енергия затруднява ежедневната активност, което е основният стълб на отслабването. Сериозният калориен дефицит води до намаляване на физическата сила, повишаване на хормоните на глада и в крайна сметка в много случаи довежда до ироничния развой - напълняване, вместо отслабване.

И все пак - възможно ли е да бъде постигнат калориен дефицит без да се гладува? Да, възможно е.

Какви стъпки да предприемете за отслабване без гладуване

По отношение на калорийния дефицит ви предлагаме следния подход. Яжте както обикновено за две седмици и се опитайте да изчислите средния си прием на калории. Дефицитът е най-добре да започнете с премахване на около 15-20 на сто от калориите в менюто ви.

Така например, ако досега сте осигурявали на тялото си около 2000 ккал на ден, е добре да започнете с намаляването им с 300-400 ккал.

Ако след 4 седмици от намаляването на калориите по този начин не забелязвате промяна в числото на кантара, може да увеличите дефицита с още 100-на калории.

№1 съвет, който можем да ви дадем тук е да премахнете на първо място празните калории.

Това са всякакви силно преработени храни, които купуваме в готово състояние в магазина - пакетирани десерти, бързи храни (junk food), тестено. Алкохолът също не е приятел на отслабването.

Започнете постепенно, премахвайки няколко храни от групата и с времето съвсем естествено ще изключите консумацията им и то без това да повлиява на мотивацията ви. Защото така или иначе тези храни не носят ползи на организма.

Вкарайте повече фибри в ежедневното си меню.

Храните, които предлагат богат ресурс от фибри на организма ще ви засищат с по-малко количество и няма да усещате глад за по-дълго време.

В блога на Workout.bg сме оставили специална статия за вас, в която може да се запознаете с най-богатите на фибри храни, които може да включите в менюто си.

Не се отказвайте от любимите си храни.

Конфигурирайте любимите си десерти и ястия с ниска полезност чрез здравословен прочит на техните съставки. Заменете сметаната с нискокалорично мляко, кашкавалът с моцарела, мазните меса с чисти алтернативи.

Използвайте естествени "подсладители" като фурми и кленов сироп. Предпочитайте печенето пред пърженето.

Вкарайте междинни хранения в менюто си.

Използвайте здравословни сакове - плодовете и зеленчуците са вашият пръв приятел тук. Може да ги редувате с ядки, оризови вафли, домашни пуканки и други подобни.

Ежедневната физическа активност е от огромно значение.

Движението е вторият основен стълб на отслабването и не бива да го пренебрегвате. Включете ежедневна активност - дори 5 км ходене е добър старт, ако започвате от "нулата".

Постепенното увеличаване на количеството и интензитета е най-добрият начин за изграждането на полезен навик, без той да натежава на ежедневието ви.

Смеем да твърдим, че най-успешното отслабване е това без глад, с вкусна храна, източник на страхотни полезни хранителни вещества, което е придружено с добра физическа активност.

Слушайте тялото си в периода на отслабване и си поставяйте близки цели, които да надскачате постепенно, преминавайки към следващия етап.

Не се обезсърчавайте, ако в някои етапи наблюдавате плюсове на кантара - здравословният начин на живот трябва да се гледа в дългосрочен план и не само за целите на отслабването и постигането на мечтания силует, а най-вече за поддържане на добро здраве.