Високият холестерол е едно от най-сериозните състояния, от които може да пострада човек. Той увеличава рисковете от сърдечно-съдовия заболявания.

Има наистина много фактори, които да представляват сериозна предпоставка за пораждане и развитие на състоянията, породени от високия холестерол. Ние ще ти посочим някои от факторите, като ще се опитаме да посочим и различните проблеми, които пречинява всеки един от тях и как да осъществим превенция.

Целта ни е да ти покажем какво да НЕ правиш, за да се спасиш ефективно от проблемите с холестерола още преди да си ги получил. С тяхна помощ ще успеете да защитите тялото си и да укрепите здравето си.

Какви видове холестерол съществуват в тялото ти

Нека преди да обсъдим факторите, причиняващи висок холестерол, да посочим кои са видовете холестерол и кои са задвижващите двигатели на холестерол по кръвоносните съдове.

  • Липопротеин с ниска плътност (LDL – Low density lipoprotein) – който се нарича „лош“ холестерол. „Лош“ е, защото движи холестерол към тъкани и артерии и по този начин товари системата на организма.

За жалост, този холестерол е по-често срещан в кръвта ни. Това означава, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е доста голям;

  • Липопротеин с висока плътност (HDL – High density lipoprotein) – или т.нар. „добър“ холестерол заради това, че придвижва холестерола в посока извън тъканите към черния дроб. Може би се досещаш, че след като достигне черния ти дроб, холестеролът бива изведен по естествен път извън организма.

Проблеми при наличието и на „лош“, и на „добър“ холестерол има. При високи нива, независимо на кой от двата вида, придвижването в кръвоносните съдове се затруднява генерално.

Ако този проблем при придвижването е в прекалено голям мащаб и продължи дълги години, ние можем да получим значителни натрупвания, което да стесни съдовете и да ги направи по-сковани. Това състояние науката нарича атеросклероза, което по друг начин можем да наречем „втвърдяване на артериите“.

Навсякъде по тялото може да се страда от тази диагноза, като в това число включваме и тези на сърдечния мускул (коронарни артерии). Ако коронарните ни артерии се запушат с плака от високия холестерол, се възпрепятства достъпът на кислород и хранителни вещества до сърцето, което ще доведе до болки в гърдите или ангина.

Кои фактори влияят най-силно на нивата на холестерол

След като уточнихме ясно какви видове холестерол има, ние можем да пристъпим напред към немалкото фактори, влияещи директно върху нивата на холестерол. Те са различни по вид, но едно ги обединява – никой не е застрахован от тях, което ги прави наистина опасни.

Ако върху някои от тях нямаме власт и право да предрешим начина им на развитие, то върху някои можем да повлияем и с малко старание да успеем да спрем техния отпечатък върху нас.

Наследствени фактори

„Лош“ холестерол се произвежда от нашето тяло, което не е проблем. Проблемът идва, обаче в момента, в който човек разбере, че генната ни предразположеност влияе главно върху скоростта, с която този вид се изхвърля от тялото ни.

Въпреки тази присъда на човешкото тяло, ние няма нужда да се притесняваме веднага, защото основният фактор за свалянето и нормализирането на холестерола е лесно – зависи от вас.

Пол и възраст

Статистиката сочи, че след 20-годишна възраст холестеролът не спира да расте. Този процес продължава докато човек достигне 60-65 години. Ето защо не е никак лоша идея да започнете да обръщате колкото се може по-голямо внимание на състоянието си с годините напред.

Диета

Знаете ли, че според някои проучвания количеството наситени мазнини нямат общо с висок холестерол. Всички мазнини, освен транс мазнините, могат да повишат нивата на „добрия“ холестерол в тялото, но това не означава да увеличите мазнините, за да сте здрави. Всичко трябва да е с мярка – т.е. от време на време може да спазите малко по-ограничаващ хранителен режим, разбира се – без крайности.

Телесно тегло

Колкото по-слаби и стегнати сте, колко по-добре смазана машина е тялото ви, толкова по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания ще има за вас и вашето тяло. Най-вероятно ви е известно, че надебеляването не се случва само навън, но и навътре.

Именно тази мастна тъкан, образуваща се около органите създава допълнително натоварване на тялото.

Употреба на алкохол и цигари

Алкохолът и употребата на цигари се смята, че влияят на холестерола и неговите количества в тялото. Тук говорим за редовна и обилна консумация на спиртни напитки, а не чаша вино с доказан произход вечер след работа.

Пушенето също е фактор за понижаването на добрия холестерол в тялото.

В заключение

Ние не даваме конкретни начини за справянето с холестерола, но ти даваме по-ценното – какво да не правим или поне да намалим вредните фактори, влияещи сериозно върху тялото ни. Ако желаеш да се спасиш от допълнителни ядове и проблеми, а и да добавиш няколко годинки в живота си, послушай ни!

Ние от Workout.bg имаме и няколко хранителни добавки, които предлагаме в нашия онлайн магазин. Те са с доказано и пряко действие върху нивата на холестерол и ще подобрят значително вашето състояние на ниво превенция.