Ако се интересувате живо от здравословен начин на живот и наистина качествените добавки, които го допълват, най-вероятно сте чували това-онова за коластрата. Искате да изпробвате ефекта ѝ?

Преди това е най-добре да се информирате за всички основни въпроси, които касаят приема.

Затова в днешната ни публикация ще разкажем подробно какво представлява коластрата, какви видове има, какви са нейните изследвани ползи и въобще всичко, което може да ви поинтересува на първо четене за тази така търсена през последните години съставка.

Това ще ви помогне да направите своя информиран избор в грижата за себе си и своето здравно благосъстояние.

⭐Препоръчан продукт

Bioherba Colostrum 470 mg

Bioherba Colostrum 470 mg

20.40 лв

Поръчай

Да започнем с това какво е коластра

Най-общо казано коластрата е първата млечна течност, която се произвежда от тялото на бозайника в първите мигове след раждането.

Това първо мляко е жизненоважно за новороденото и има ключово значение за неговото правилно развитие и нормалния му растеж.

Предназначено е да подсили организма на малкото и съдържа изключително висока концентрация на имуноглобулин G антитела, които са с есенциално значение за "предаване" на пасивен имунитет на новороденото.

Коластрата е богата не само на антитела, но и на базови хранителни вещества. Източник е на макронутриенти (високо количество протеин, ниски нива на мазнини и захари), витамини (B, A, E, C) и микроелементи като магнезий, цинк и калций.

Коластрата има уникална композиция, наситена е със съединения, подпомагащи растежа и стимулиращи развитието на клетките и тъканите в тялото. Специфичният ѝ състав варира в зависимост от вида на животното и етапа на лактацията.

Въпреки това всички видове коластра съдържат наистина богат набор от полезни вещества, които имат решаваща роля в поддържането на здравето на новородените. И не само.

Колко възхитително, нали? На практика новият организъм получава всичко необходимо по натурален път - чрез естествената лактация на майката.

Затова и добавките, базирани на тази чудна природна съставка добиват все по-голяма популярност и то в световен мащаб.

Видове коластра - има ли значение кой ще изберем

крави и коластраЩо се отнася до хранителните добавки, които намираме по рафтовете на магазините, разбира се, че те не съдържат човешка коластра.

На практика, ако дефинираме различните видове, според животното, от което са добити, ще получим голям списък, съдържащ всички бозаещи животни.

В хранителни добавки се използват най-често кравешка, овча и козя коластра. Те имат подобен състав, но най-често на пазара се предлагат суплементи с кравешка коластра, тъй като тя се добива най-лесно, понася се добре от човешкия организъм, поради композиционното сходство и също така може да се произвежда в по-големи количества.

Затова може съвсем спокойно да използвате суплементи, съдържащи такава.

Следва да имате предвид, че не всяка коластра е еднаква. Тук идва голямото "но". Тъй като в индустриалното животновъдство се използват различни химикали в отглеждането на животните, произведената в такъв контекст коластра не би имала качеството, което бихте предпочели. Затова е важно да подбирате добре добавките, които избирате.

Ориентирайте се към марки, които предлагат доказано чист произход на натуралната суровина и я доставят в минимално обработени формули.

Най-добрият вариант е кравите, от които е добита коластрата да са се хранили само с трева и техният растеж да не е "подпомаган" чрез добавянето на синтетични хормони в диетата им.

Кравите, хранени само с трева, произвеждат млечен флуид, който е с по-високо съдържание на полезни хранителни вещества, в сравнение с тези, които са приемали преработени храни.

Потърсете продукт, който не съдържа добавки, пълнители, консерванти и други нежелани съставки. Избирайте марки, на които може да се доверите и следете за етикет за тестване на качеството и чистотата от трети независими страни.

Тъй като искаме нашите клиенти да получават най-доброто, в Workout.bg можем да ви предложим такива висококачествени продукти за здраве и фитнес.

⭐Препоръчан продукт

NOW Foods Colostrum 500 mg

NOW Foods Colostrum 500 mg

65.00 лв

Поръчай

Ползи от приема на коластра

ползи от коластратаИма много основателни причини, поради които си заслужава човек да обмисли добре включването на хранителни добавки с коластра в своя хранителен режим.

Няколко са областите, в които прекрасните натурални съставки на коластрата могат да покажат уникален благотворен ефект.

Подкрепа на имунитета

Неслучайно и заглавието на статията, съдържа определението "имуностимулатор". Както вече споменахме, "първото мляко" е богато на имуноглобулини, които укрепват тялото срещу разболяване.

Освен като превантивно средство, те действат и като бойци срещу вече възникнали инфекции, с които тялото може да се бори в момента.

IgA и IgG - антителата, които се съдържат в коластрата, имат стимулиращ ефект върху функционирането на имунната система и притежават естествена мощ срещу вирусите и бактериите, застрашаващи здравето на организма.

Подкрепа на атлетичните производителност и форма

Тъй като е източник на протеини, добавката допринася за формирането и поддържането на добра мускулатура.

Тя съдържа растежни фактори, които могат да доведат до подобряване на атлетичните постижения чрез увеличаването на силата в мускулите, намаляване на уврежданията в областта и подкрепа на възстановителните процеси след тренировка.

Анти-ейдж действие

Някои проучвания водят до изводите, че добавката има натурална мощ срещу стареенето.

Тя се обяснява с високите нива на съединения, които подпомагат растежа и "ремонта" на клетките.

Грижа за кожата

Colostrum съдържа компоненти, които промотират здравето на кожата. В това число попадат старите познайници на сияйната кожа - колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Затова приемът на добавката се свързва с подобряване общото състояние на кожата, хидратиране и заглаждане на фините бръчици.

Коластрата е добра още за храносмилателното здраве, нормалната продукция на енергия и може да понижи риска от развиване на рецидивиращи респираторни заболявания.

⭐Препоръчан продукт

NOW Foods Colostrum Powder

NOW Foods Colostrum Powder

50.00 лв

Поръчай