Охлузвания, мехури, мазоли, ожулвания – никой не иска да ги има, но са почти неизбежни в залата, особено сред новаците, които за пръв път посягат към фитнес уредите и тежестите. Едно от сигурните средства за тяхната превенция са именно качествените ръкавици за фитнес.

Именно превенцията и безопасността са две от основните причини, поради които си заслужава да инвестирате в чифт хубави тренировъчни ръкавици.

За пръв път ви се налага да избирате такива? Попаднали сте на перфектното място, защото в днешната статия ще ви споделим защо е хубаво да се носят такива, какви са основните видове фитнес ръкавици и как да изберете най-подходящия за вас чифт.

Защо е добре да използвате ръкавици за фитнес в залата

Тренировъчни ръкавици, фитнес ръкавици, ръкавици за фитнес – става въпрос за един и същ спортен аксесоар, който се използва с няколко цели:

Ръкавици за фитнес
  • Против охлузване, образуване на мехури и мазоли;
  • За предпазване от травми;
  • Улесняване на захвата;
  • Подобряване на сцеплението;
  • Отнемане на напрежението от китките;
  • Подобряване на удобството при лостови упражнения.

Макар и да не изключва на 100% риска от образуване на ожулвания по дланите на ръцете и пръстите, аксесоарът намалява съществено вероятността от появата им, благодарение на съществено редуцираната тракция по кожата на ръцете.

Никой не би искал да тренира с охлузвания и рани по ръцете си, нали? Затова е по-добре да се снабдите с качествен аксесоар, който ще ви помогне да предотвратите това.

Качествените ръкавици ще ви помогнат да изпълнявате по-лесно упражненията с лостове, тъй като ще ви предоставят по-удобен захват и по-добро сцепление. Доброто захващане на лоста има значение за правилното и безпрепятствено изпълнение на упражненията и оставя концентрацията ви на място.

Интересен факт е, че няколко проучвания сочат, че потребителите споделят за постигане на по-големи успехи с тежестите и лостовете, което се отдава именно на подобряването на хвата.

Използвайки фитнес ръкавици, вие се грижите за сигурността си. Ефективното сцепление ще ви помогне да държите здраво тежестите, с които тренирате, а това намалява значително шансовете за неволно изпускане на тежестта. Особено полезна е употребата им и от хора, чиито ръце се изпотяват по-лесно и това им причинява неудобство в залата.

Ръкавиците с ленти за китките отнемат от напрежението в областта и спомагат за по-доброто му разпределение в протежение на цялата ръка.

Допълнително предимство е по-голямата хигиена при използване на фитнес уреди, с които всеки може да си служи свободно.

Ако всичко това ви се струва като чудесен пакет с ползи и предимства, в Workout.bg имаме страхотни предложения за вас.

Какви различни видове фитнес ръкавици има

Различни видове ръкавици за фитнесТе се различават основно по дизайна и отделните компоненти, от които са изградени. Най-популярни са ръкавиците с половин пръст (изрязани пръсти). Това позволява на трениращия да усети по-добре лостовете, с които работи, а също така и спомага за предотвратяване на запарването.

Ръкавиците за вдигане на тежести обикновено са с повече уплътнители за осигуряване на по-голямо удобство и са с прикрепени накитници, които спомагат за равномерно разпределяне на напрежението при вдигане на големи тежести.

Чифтовете ръкавици за фитнес без накитници и с по-леко уплътнение могат да бъдат срещани и с наименованието тренировъчни ръкавици. Те се използват не само от хора, които наблягат на тежкия спорт, но и от такива, които въобще нямат афинитет към вдигането на тежести.

Най-голямо омекотяване се втъкава в предната част на ръкавиците, в областта на дланите. Едни от най-качествените ръкавици в тази част са изработени от кожен материал.

За гърба на ръкавиците обикновено се използват по-дишащи и разтегливи материи, осигуряващи необходимата свобода на движение. Кокалчетата са покрити със здрав материал, който ги предпазва от случайни наранявания. Между пръстите отново се осигурява по-голяма свобода.

Как да изберете правилния чифт ръкавици за фитнес

Как да изберем правилните ръкавици за фитнесНай-вече мислете за активностите в залата, които обичайно осъществявате и начина ви на тренировка.

Кожените ръкавици са по-издръжливи на по-голямо натоварване, износват се по-бавно и предлагат наистина добро сцепление, но може да бъдат по-скъпи. Ако правите дългосрочна инвестиция, това е най-добрият избор за вдигане на тежести.

Информирайте се добре какво е омекотяването на ръкавицата. Преценете и дали допълнителният обем в областта на дланта, няма да ви затрудни в изпълняването на упражненията. Ако вдигате наистина тежко, е добре да разчитате на по-добро уплътнение.

В противен случай спокойно може да изберете ръкавици с по-тънка подложка, които ще ви свършат страхотна работа в залата.

Много е важно да откриете правилния размер. Ако пазарувате на живо, преди да закупите, сложете ръкавиците и ги свийте няколко пъти в юмрук, за да разберете дали пасват добре и дали може да ги използвате свободно.

Уверете се, че ръкавиците се чувстват удобно и прилягат плътно, но не прекалено стегнато. Не трябва да ограничават движението ви, да причиняват дискомфорт или дразнене.

Ако нямате такава възможност, както при покупка онлайн, измерете предварително ръката си, за да поръчате правилния размер. Обичайно се мери обиколката на дланта под кокалчетата през сгъвката между палеца и показалеца.

Повечето производители предоставят информация за различните размери в диаграмно изображение, на което може да потърсите съвпадение с вашите измервания.

Следвайте всичко това и ще откриете перфектния чифт за вас. Разбира се, фитнес аксесоарът няма от себе си да ви накара магически да вдигате по-тежко, но в дългосрочен план наистина може да се забележи подобряване на резултатите, благодарение на положителната разлика в хвата и поддръжката.