Не е учудващо, че все повече хора се оплакват от болки в областта на кръста. Заседнали начин на живот, дългото време прекарано пред компютъра и неправилната стойка са само част от причините, поради които много хора стават жертва на неприятната болка в кръста.

Дори и да сте от активно спортуващите не сте застраховани от проблеми в областта на кръста. Неправилното изпълнение на някои упражнения или претоварването също могат да са причина за болки, които в последствие да се превърнат в хронични проблеми.

Въпреки че се стараем да изпълняваме тренировките си по най-добрия начин и за нас – спортистите от Workout.bg също има дни, в които усещаме напрежение и неудобство в кръста. За щастие добре знаем какво да правим в тези моменти, за да се справим с неразположението, преди то да е прераснало в болка.

Ключови ползи от упражненията за кръст

Периодичното изпълнение на упражнения за кръста може наистина да облекчи болката в тази област на тялото. Това е само една от ключовите ползи на тренировката за кръст, която обаче от голямо значение за всеки един атлет, който се е сблъсквал с проблеми с кръста.

Друга положителна страна на регулярното изпълнение на упражнения за кръст е укрепването на мускулатурата на гърба. Натоварването при тези упражнения пада върху долната част на гърба. Мускулите в тази област са отговорни за стабилността и поддържането на правилната поза на тялото. Това подобрява структурата на гръбначния стълб и намалява риска от наранявания и болки в областта на кръста.

Упражненията за кръст имат положително влияние за подобряване на стойката и позата на тялото. Това намалява напрежението в областта на кръста и предотвратява развитието на проблеми.

Кои упражнения за кръст облекчават болката

Следва да ви представим няколко универсални упражнения за тонизиране и укрепване на мускулите на кръста. Упражненията, които ще разгледаме имат за цел да освободят събралото се напрежение в областта на кръста и да облекчат болката.

Мост

Упражнението е подходящо за стимулиране на цялостното укрепване на долната част на тялото и мускулите на кръста. Целта на моста е да подобри стойката при изправено стоене и ходене и да намали болката в долната част на гърба.

Предполагаме, че всички знаете какво представлява моста и как се прави. Хубавото е, че това упражнение може да се извърши навсякъде, стига да имате постелка, на която да легнете.

Легнете по гръб на пода със свити колене. Разтворете ходилата приблизително на ширината на раменете. Ръцете трябва да са в покой на земята в близост до тялото. Бавно повдигнете таза си, докато тялото застане в права линия. Задръжте тази поза за няколко секунди и след това се върнете в изходно положение. Повторете няколко пъти, докато не почувствате освобождаване на напрежението в тази област.

Разтягане на коляното до гърдите

Упражнението представлява вид разтягане, което също облекчава болките в долната част на гърба. Действието му гарантира освобождаване на напрежението в прешлените междудисковите тъкани, което е в следствие от болезнения натиск на дископатията и дисковата херния.

Заемете начална позиция в легнало положение по гръб на земята, със свити крака на пода. Хванете едното си коляно и бавно го придърпайте към гърдите. Задръжте тази позиция за няколко секунди и се старайте да не отлепяте гръбнака си от земята. Върнете се в начална позиция и повторете упражнението с другия крак.

Сгъване на коляно в странично положение

Това упражнение се изпълнява от легнала  странична позиция. Легнете на лявата си страна като подложите ръка под главата си. Сгънете левия си крак в коляното и сгънете глезена си със свободната ръка.

Постепенно дърпайте глезена си с ръка, докато не усетите напрежение в лявото си бедро. Старайте се да запазите гръбнака си идеално изправен. Задръжте тази позиция за 20-30 секунди. След изпълнението сменете страната.

Напади

Нападите са универсални упражнения, които се включват в много тренировки. Ефективността на нападите е голяма и поради тази причина са подходящи за оформянето на много мускулни групи.

Упражненията могат да помогнат и за облекчаване на болките в кръста. Трикът при извършване на нападите с цел намаляване на болката в кръста е да останете в позиция, в която коляното докосва земята за малко по-дълго време. Повторете упражнението по няколко пъти с напади на двата крака.

Ротационни разтягания

Това представлява разтягане на гърба и кръста чрез завъртане. Упражнението има две разновидности с различна начална поза: от легнало или от седнало положение. Практикуването на тази тренировка редуцира натиска върху лумбалния участък на гръбначния стълб.

Упражнението отново изисква да застанете в изходна позиция легнали по гръб със свити колене и ходила. Наклонете коленете си на една страна докато започнете да чувствате напрежение. Задръжте тази позиция на тялото за няколко минути и бавно върнете в изходно положение. Повторете упражнението като наклоните коленете си в противоположната страна.

Препоръчително е упражненията за кръст с цел облекчаване на болка да се правят всеки ден. Тази тренировка не отнема много време и няма за задача да ви натовари, а напротив да намали напрежението в областта на долната част на гърба.

Загрявката в важна част от подготовката преди извършване на упражнения. Не я подценявайте и отделете поне 10 минути да загреете всяка част от тялото си.