Гледаш ги по телевизията през декември/януари – топ фигура, супер усмивка, невероятни нива на енергия и т.н.

Гледаш се в огледалото отсреща, току-що станал от дивана, леко позакръглил се в средата на зимния сезон и някак си не са еднакви нещата между телевизора и огледалото.

Ако това те дразни, то онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg е твоето място!

Зимата носи адски много позитивни емоции, много празници, някои от тях ни дават шанс да се видим със семейството си и да прекараме време с най-специалните хора в живота ни, да поднесем и приемем подарък, който да покаже внимание, любов и добрина.

С всяка клетка усещаме топлината на семейството и виждаме усмивки и отрупани трапези с вкусотии.

Зимата ни носи и сняг, уют и спокойствие, а като облечем дебелите дрехи и седнем да похапваме лакомо със семейството си около масата, ние забравяме спорта за няколко дни, което е донякъде нормално.

Все пак нека не забравяме, че тяло се прави от Нова година до Коледа, а не от Коледа до Нова година, така че… да, нормално е да позанемарим.

Сега сериозно – не е добре да забравяме спорта и да забравяме установените от самите нас хранителни навици, защото този сезон все пак дава възможност да се спортува и разбира се, храната не е само онази по Коледа – фурната все още може да се използва за полезни вкусотии.

Да започваме с прегледа и потапянето в днешната тема, че нямаме търпение!

Ще ти дадем пет неща, които да знаеш за зимата и спорта, а някои от тях ще са конкретни спортове, които можеш да практикуваш.

1. Спортът си е спорт, ама друго си е хранителният режим

Мандарини, портокали, банани – фруктоза, фруктоза и въглехидрати. Ужас!

Абе, по-добре е отколкото да нападнем месените тестени вкусотии на баба с купичка кисело мляко, но и с плодовете на празничната трапеза не е добре да се прекалява, така че внимавайте.

Проявявайте избирателност и при готвените ястия, които освен приятел, могат съвсем лесно да се превърнат в тотален враг на формата на тялото ви.

Повече от 200 гр. нагоре в чинията и ястие от рода на запечен боб със зеле на вечеря да ви издуе сякаш сте хапвали цял ден без да спрете, а всъщност да не е така.

2. Движението е важно дори през зимата

Както и да е… нека преминем към следващото – към спорта през зимата, защото това, че е студено далеч не означава, че трябва да бъдете обездвижени. Винаги можеш да изпълняваш леки упражнения в домашна обстановка.

Движението е може би най-големият благодат, който е даден на човека, така че възползвай се и през студените месеци, съдържащи „р“ в името си.

Както го правиш през останалите сезони, балансът между движение и добра, силна храна, трябва да успееш да задържиш нивото и през зимата.

Бъди внимателен в диетата и движенията, но пък и не бъди тесногръд – пробвай нови неща.

Никой не говори да практикуваш зимни спортове като същински световен шампион – може да го правиш дори и след чаша вино (само на обезопасени и охранявани от планински спасителни служби местности).

Важното е да се движиш, независимо къде, как и колко интензивно.

3. Сноуборд за здраве

Летежи, пируети, рампи – сериозни работи. Тук прилагаме казаното преди малко – не е нужно да си световен шампион и уменията ти да засенчват и да предизвикват завист сред останалите. Важното е да си навън, да се движиш и да се поизпотиш, за да задействаш термо-процеси в организма. Само така ще сведеш последствията от зимните софри до минимум.

Имай предвид, че тук адреналинът може да ти дойде в повече, заради това е хубаво да не започваш от най-трудните терени за спускане, но все пак спускане по чиста писта, но правене на завои, за да активираш и напрегнеш умерено мускулите на краката, е едно много добро начало.

4. Планинарство за издръжливост

Адреналин в далеч по-ниски нива, но все пак нелошо занимание за приключенците в аудиторията. Няма лошо да почнеш нещо ново точно тази зима! Действай!

Нарами раницата, сложи добре изолиращ костюм, хубави, удобни обувки и „захапвай“ първия хълм вместо новогодишната баница с късмети.

Звучи по-спортно някак си.

Не подценявай обаче каската и отново повтаряме обувките, защото що се отнася до зимни приключения те са контакта ти със снега и не бива да бъде пестено точно от този атрибут. Успех с новите изкачени върхове в бъдеще!

5. Ските винаги са опция през зимата

Ските са спорт, който е изключително полезен за здравето. Това е абсолютна, доказала се в зимните спортове тактика да поддържаме перфектна физическа форма.

Е, какво чакаш? Казват, че веднъж човек да се запали по тази спортна дисциплина, винаги ще се завръща отново и отново към нея, така че пробвай се – отново казваме да не си тесногръд.

В България имаш възможността на доста нормални за средностатистически работещ човек да се насладиш на ските на аматьорско ниво, така че пали гумите към планинските ни курорти, прославили ни в Европа.

Движение, падане, ставане, състезаване с приятели – все неща, които активират много мускулни групи, така че не виждаме причина да не пробваш дори и да ти е за първи път.