Настоящия текст ще посветим на внезапните мускулни крампи (схващания) в областта на краката, които мъчат хората доста често. В последните години това става още по-сериозен проблем заради масовия недостиг на ценни хранителни вещества.

Причина за тази постоянна и все по-увеличаваща се липса е диетата (начинът на хранене) на голям процент от хората.

Масово всеки се храни с бърза и достъпна храна, която често не е толкова богата на необходимите вещества и ни дава моментно чувство за ситост, което е доста измамно, за да можем скоро пак да сме на опашката, за да похарчим още за също толкова вредна храна. Процесът се повтаря отново и отново.

Да, целта е бърза печалба на фирмите, предлагащи целия този джънк, целта е нездраво общество, което да страда от различни болести и съответно да плаща допълнително за лекарства, поддържащи го що-годе в здравословни граници.

Това, което днес ще ти разкрием като факти около самото схващане на краката може би ще те наведе в правилната посока и ще ти даде по-ясна посока накъде точно е необходимо да вървиш, за да се чувстваш максимално добре в кожата си и да не изпитваш проблеми с мускулатурата си.

Какво представлява самото схващане на мускулите на краката

Дали през нощта, дали в светлата част от денонощието, мускулните крампи са еднакво неприятни. Те идват неочаквано, болезнени са през цялото им протичане и най-често се появяват в областта на краката.

Това, на което се дължат е неволева контрикация (казано по-разбираемо: съкращаване) на определена мускулна група в тялото. Разбира се, не всички крампи са толкова отвратително неприятни – има и по-леки.

Те могат да минат като схващания, което се овладява посредством леко и постепенно разтягане на мускулната група, в която са се появили. Ако задържите мускула достатъчно време в това положение със сигурност болката и неприятното усещане ще отмине, така че тук е лесно да се избавите от проблемите.

Хубаво е да знаете обаче, че това разтягане не е никакво лечение – напротив. Болката и дискомфортът ще ви навестят отново доста бързо след като са отминали, така че по никакъв начин не си позволявайте да оставите нещата така.

Погрижете се за този дискомфорт, защото много бързо той може да премине в хроничен проблем, което вече със сигурност би означавало дълго лечение, невъзможност за извършване на пълноценни движения и т.н.

Сега ще уточним кои са онези три най-чести причини, поради които се появяват мускулните крампи в областта на краката и ще разберем повече за това как да се справим с всяка от причините. Нека продължим нататък и да разбием неприятното усещане в мускулните групи на краката!

Да действаме!

1. Дехидратация на тялото

Тук навлизаме в една обширна тема за дехидратацията, която ще се опитаме да сбием само в няколко реда, но в тях ще дадем всичко от себе си да разкрием максимално много за проблема. Прекомерната дехидратация по време на тренировка може да ви изненадата с последствията, които може да донесе.

Връзката между приема на течности в момент на трениране (когато също така и изхвърляме немалко количество вода от тялото под формата на пот) и състоянието на мускулни схващания е именно прекомерната загуба на вода.

Тази липса на хидратираност в тялото е проблем, защото повишава чувствителността на нервните окончания, а както знаем такива в зоната на краката има много.

Ето защо е важно пиенето на вода и като цяло течности по време на тренировка или дълго и динамично движение. Честите свивания и отпускания по време на движение могат да подразнят по-горе споменатите нервни окончания и това да отключи стимул за неволево съкращение на мускулите там.

2. Дефицит на макроелементи

Тази причина може би трябваше да бъде и на първо място, но пък я оставихме в средата отново с причина – да сме сигурни, че ще я видите. Наред с водата и течностите, когато тренираме, движим се и се потим, чрез потта си ние губим и микроелементи (и то никак малко количество).

Настъпва съвсем нормален дисбаланс на тези елементи и това е напълно логична причина за крампи. Научно е показано, че дефицитът на магнезий е способен в най-голяма степен да отключи появата на крампи.

Подобни ефекти върху тялото може да има ниското количество на: калций, калий и натрий, които са отново сред топ 10 най-важни елементи от този тип. Прекомерното потене, недостигът им в храната и пр. може да се свърже с мускулните крампи. Всичко е въпрос на баланс.

3. Системно претоварване

Дори да сте много добре физически (тренирате поне 3 пъти седмично), дори хидратацията ви да е на много високо ниво (редовно приемате течности не под 2 л. дневно), това понякога не е достатъчно, защото дори от претоварване може да се получи проблем.

Този проблем важи за мускулатурата, за нервите и за всичко, което е част от веригата. Все пак нервите се грижат за съкращаването и отпускането на мускулите и от евентуално претоварване те могат да започнат да проявяват прекомерна чувствителност.

Едно добро и ефективно решение в подобен случай – това е добрата загрявка преди тренировка и солидното разтягане след нея.