Един от най-лесните начини да влезеш в добра форма и то бързо с устойчиви резултати, това неминуемо са базовите упражнения.

Някои от тях са лесни за изпълнение, други отнемат повече време, за да се усвои напълно техниката на правене, но гаранцията за резултати трябва да те надъха достатъчно, за да направиш нещата така, както трябва.

В следващите редове от тук до края на четивото, ние ще ти дадем съвети за всяко от десетте изброени базови упражнения, които ще ти помогнат не само да се чувстваш генерално по-добре, но и да изглеждаш меко казано перфектно, така че няма какво да чакаш.

Нека действаме!

Лег

лег преса Лег - почти подобно на клека упражнение, което освен всичко останало, ще подобри и нивата на мускулна маса в тялото ти. То ще превърне тялото ти в истинска машина - и осезаемо, и видимо.

Лег може да се изпълнява, за да се подсилят повече мускулни групи успоредно, така че натискай здраво на лег пресата, за да бъдеш експлозивен, мощен и здрав за моментите, в които ти се наложи да си такъв.

Клек

Клекът е може би едно от най-комплексните упражнения, с които може да те срещне фитнес залата. Наистина, това упражнение ще ти даде сила и експлозивност. Правилното изпълнение на клека ще ти помогне да се движиш далеч по-ефикасно.

Научиш ли се да изпълняваш клек правилно, със сигурност всеки друг вид физическа активност, включваща крака ще ти се струва фасулска работа. Имай предвид, че и автобусите ще ти се изплъзват трудно заради бързия старт и поддържането на добра скорост за дълго време.

Мъртва тяга

мъртва тяга Търсиш оформяне на сегашната си мускулатура, но заедно с това желаеш и да гориш подкожни мазнини?

Ако искаш всичко това с едно единствено упражнение - довери ни се, че твоето нещо е мъртвата тяга.

Тук дори няма да засягаме и аспекта покачване на чиста мускулна маса - резултатите ще ви направят меко казано горди с вас и вашите способности. Доверете се на хората, изпитали ползите на това упражнение много преди вас.

Гребане

Виждал ли си тялото на професионален гребец? Естествено, не е необходимо да си професионалист в гребането, за да направиш тялото си перфектно откъм визия посредством такова упражнение.

Достатъчно е да отделяш определено време всеки път в залата, за да го практикуваш и ще видиш резултатите съвсем скоро. Действай, че потенциал има да се развива!

Набирания

Доброто старо, класическо набиране. Това е нещото, което изглежда адски просто като техника, като цялостно изпълнение и доста често остава силно подценено от трениращите, така че дай път и свобода на това да бъдеш различен.

Нашата работа е да те накараме да се чувстваш добре, а две-три серии качествени набирания на лоста в залата със сигурност ще свършат работа. Не се притеснявай, ако видиш, че не можеш да направиш повече от 3-4-5 чисти набирания - нормално е. Просто не се отказвай и ще усетиш прилива на сила, който получава тялото ти.

Обръщания

обръщане Обръщанията са доста силен метод за сила и експлозивност. Устойчивите резултати са това, което ще те накара да продължаваш отново и отново да практикуваш упражнението.

Обръщания правят всички - от професионални атлети по многобой, до всеки щангист, занимаващ се дори и аматьорски. Вероятността за контузии тук обаче е немалка, така че бъди сигурен в собствените си възможности преди да започнеш с практиката.

Не е лошо и да почетеш малко, преди да започнеш. Важно е първо да придобиеш знания за самата техника на изпълнение, за да се запазиш от дълготрайни, че дори и хронични контузии на тялото.

Раменна преса

раменна преса Раменната преса е упражнение, което ще направи тялото ти да изглежда като на професионален атлет, ще подобри не само фигурата, но и цялостно ще изправи стойката ти.

Походката ти ще стане далеч по-привлекателна заради движението на ръцете и погледът ще води тялото ти при движение.

Ето защо не е лошо да започнеш с раменна преса още при следващото посещение в залата.

Кофички

кофички Всеки фитнесджия е практикувал това упражнение не само в залата, а и на лостовете в квартала, в който е израснал.

Кофичките са комплексно упражнение, по-силно от всяко друго заради това, че не просто разкъсва мускулните тъкани, то може да те спаси от мускулната треска в предно рамо, гръб и особено в гърди.

Ако имаш мускулна треска от предната тренировка, довери се на кофичките в почивния си ден (все пак не прекалявай), за да отшуми болката още утре по обяд.

Коремни преси

Последните две позиции в четивото оставяме на упражнения, които познаваме още от детската градина или по физическо в училище. Коремната преса е нещо, което всеки трябва да усвои още от малък.

Нещо, което може да ни подведе е самото изпълнение, защото е важно да познаваш кръста си. Той може да обере някоя и друга контузия заради прекаленото свиване.

Ако имаш проблеми с кръста, то не се старай да се свиваш до последно и намали амплитудата на изпълнение.

Лицеви опори

Е, стигнахме до основата на нещата. "Падни за 10!" - казваха учителите по физическо, когато сме "сгазили лука" в час. Не възприемай това уникално и полезно упражнение само като начин за назидание, а го приеми, че наистина ще направи чудеса с тялото ти.

Докосни се до магията на лицевата опора и разшири гърдите си, за да се създаде илюзията, че имаш широк гръден кош (нещо, важно особено за мъжете и тяхното самочувствие).