В съвременната фитнес зала има постоянно нови и нови възможности човек да научи нещо ново. Дори нещо повече - забележи, че навсякъде има реклами и предложения за това, че можеш да посетиш масаж, за да ти се редуцират щетите от някои моментни или хронични травми.

Работата е там, че можеш съвсем спокойно да получиш възможността да направиш с тялото си нещо ново, различно, което със сигурност да ти бъде много полезно във времето занапред, когато вдигаш постепенно интензитета на тренировъчния процес.

Това ще ти донесе множество улеснения главно в периода на възстановяване.

Да, по-рано прочете масажи - не е невъзможно да започнеш да се възстановяваш посредством масажи. Това са интересни варианти за преборване на явлението, за което ще говорим днес.

То се появява почти веднага след тренировка и при повечето хора се заседява максимум за няколко дни и след това отшумява все едно никога не е било тук, на това място. Мускулатурата се адаптира към новия начин на живот и ти трябва да си достатъчно толерантен към този процес.

Тя полага старание, за да разбере какво точно се опитваш да направиш и заради това си длъжен или пък длъжна да предложиш същото това старание и да разбереш, че няма по-хубаво нещо от това да слушаш тялото си напълно.

То ще види, че има разбирателство между вас и ще ти се довери по най-добрия начин.

Усети се навреме, че нещата, които правиш сега, със сигурност ще ти повлияят след време. Това трябва да те мотивира да изпълняваш упражненията правилно и да оставаш няколко дни да почиваш след това.

 

Мускулна треска - същност на това явление в организма

Ето го и моментът, в който трябва обясним какво всъщност е мускулната треска. Всъщност, тя е нещо съвсем нормално и не бива да те изненадва или да те кара да се чувстваш негоден да спортуваш или пък да те мотивира да идеш на лекар.

Тя е нормално явление както при начинаещи (там тя е абсолютно задължителна), така и при напреднали фитнес атлети.

Повечето атлети в залата се шегуват, че мускулната треска е единственото нещо, което свързва абсолютно всички хора, влизали поне веднъж в залата.

Това явление е огромно предизвикателство, защото всеки активен спортист се опитва да се справи с нея. Тя е популярна тема, защото всеки търси обяснение защо изобщо се появява и как тя може да си тръгне по-бързо.

Ако желаеш да разбереш кога тялото ти е на път да се изтощи напълно и какъв е размерът на неговата работоспособност, просто смени тренировъчната си програма рязко и ще разбереш къде точно е лимитът на тялото ти и в последствие колко бързо точно се напасва към новостите в програмата ти.

Всеки знае, че мускулната треска може да предизвика дискомфорт или болка. Това, обаче, което хората се опитват да избегнат е изобщо е появата ѝ.

Може би ще ви изненадаме или пък ще ви разочароваме, ако кажем, че няма как да избегнете подобно явление. Всъщност, мускулната треска се появява, когато тежестта е в негативната си фаза (моментът, в който избутваме отгоре надолу и усещаме най-сериозна трудност в това да противодействаме на гравитацията).

Тогава мускулите ни се разширяват в най-голяма степен и се получават микротравмите (разкъсвания) в мускулната тъкан, които ни карат да чувстваме болка няколко дни по-късно.

Приеми, че така или иначе ще имаш мускулна треска, но се замисли, че има вариант, в който все пак да извлечеш максимума от себе си.

 

Мисли докато тренираш

Връзката между мозък и мускул по време на тренировка е важно нещо, защото това ще ти даде правото да тренираш умно. Да, съществува подобно нещо като умно трениране.

Всичко, от което се нуждаеш, е правилно дишане и мислене върху контролираното отпускане в негативна фаза. Ако нормализираш тези две неща, ти със сигурност ще успееш да достигнеш повече от сегашното си ниво.

 

Колко вида мускулна треска съществуват

Съществуват два основни вида болка в мускулите и тя е остра и бърза и забавена мускулна треска. При първата (светкавичната треска) имаме болка, която изпитваме по време или кратко време след тренировката.

При втория вид - забавената треска имаме първи симптоми до 24 часа след тренировката. Тя, за разлика от първия вид, може да продължи до над 72 часа. Логично е, че тук ви трябва повече почивка, за да възстановите мускула до степен, в която той отново да е трудоспособен.

След като получиш болката в мускулите, те автоматично се заемат с това да закърпят щетите и да получиш максимално бързо възстановяване. Разбира се, натуралното възстановяване е нещо по-сложно и не толкова сигурно, колкото онова, подкрепено с различни суплементи.

Ако желаеш да видиш нови варианти, по които да стигнеш по-бързо до заветното бързо възстановяване, сега е моментът да посетиш нашия онлайн магазин Workout.bg, където ще откриеш куп предложения, на които трудно можеш да устоиш. Готов ли си за истинската трансформация?

Ние сме тук, за да ти я осигурим и да успееш ако не да избегнеш, то поне да притъпиш до минимум болката от противното явление мускулна треска.