За щастие спортуването е все по-приятно за увеличаващ се брой хора. Това може само да радва производителите на хранителни добавки и собствениците на фитнес зали.

Спортът, обаче не бива да е само и единствено бизнес. Това, че спортуващите се увеличават е добър знак, но все още статистиката се подобрява бавно.

Ето защо ние от онлайн магазин Workout.bg сме приели като висша задача, ценност и дори мисия нещата да се променят и да подобрим начина ви на живот драстично и значително към по-добро.

Ще ти представим 13 мита, свързани с отслабването, като кажем по 1-2 изречения за всеки от тях. Вярваме искрено, че това би ти било не само интересно, но и полезно.

 

1. Постоянно се стреми към нови и нови постижения

Така... тук започваме неслучайно с едно от потенциално най-вредните неща. Представи си, че отслабваш с около 15 кг за 3 месеца, но след като ги достигнеш, искаш да ги направиш 20, след това 25.

На пръв поглед правиш нещо полезно - малки и достижими цели. Това, обаче накрая може да прерасне в нещо, което да те направи кожа и кости, ако не го извършваш правилно и го превърнеш в мания.

2. Гладувай, храна не ти е нужна, когато искаш да отслабваш

Гладът е болест. Започнеш ли да гладуваш с цел, то ти най-вероятно развиваш някаква болест, която ще те превърне в кожа и кости.

Да не говорим за това, че отнемаш от тялото си ценни хранителни вещества, които ще те превърнат в болен човек, вместо в добре изглеждащ, трениращ атлет. Мисли в перспектива!

3. Лютото е вредно?!

Лютото не е вредно, просто с него е добре да се внимава и да се мисли в количества. Всяка люта храна доказано има силен термогенен ефект и е добре да бъде приемана.

Да не говорим, че по този начин успяваш да засилиш метаболизма по специфичен начин, което е стремеж на много хора, искащи да отслабнат. Помисли, обаче за количеството люто, което ядеш на база дневна дажба и какъв процент от храната ти за деня е пикантна и парлива.

Много люто не е никак добре поради опасността от язва.

4. Диетите не работели в действителност

Сега... тук има доста спорове и с право. Това, което ние от Workout.bg ще ти кажем е свързано с вида диета, времетраенето ѝ, стриктността ѝ.

Внимавай и в нещо друго важно - захранването на организма след спазването на някакви хранителни ограничения. Това е може би най-важният елемент от една диета - как се справяш с нея и как овладяваш чувството за глад след като е приключила.

От това зависи колко килограма ще възвърнеш и дали изобщо ще задържиш постигнатото.

5. Въглехидратите НЕ ТРЯБВА да бъдат намалени

Въглехидратите е добре да бъдат намалени и сведени само до полезни такива. Сега много от читателите ще възкликнат, че нямало полезни въглехидрати, но нещата не стоят точно така.

Въглехидратите са нещо "опасно" и с тях искаме, или не, трябва да се внимава, за да не се окаже накрая, че сме прекалили. Прекаляване, което ще си проличи, повярвай ни, веднага!

6. Движението не било задължително

Какво?! Това е от онези твърдения, които са меко казано абсурдни и не бива да им вярваш за нищо на света.

Движението е хубаво и колкото повече е то, толкова по-добре за теб и твоето тяло.

7. Всеки хранителен навик ли е диета

Не. Както и не всяка диета е нужно да се превръща в навик, защото самите диети са предназначени да бъдат временни. Неслучайно, повечето диети е добре да бъдат обсъдени с лекар, ако продължават по-дълго от планираното.

8. Не всяко упражнение помага

Всяко упражнение е движение и стига да не е опасно за здравето ти, всяко движение е важно и полезно. Т.е. това е поредният мит, в който не бива да влагаш много от доверието си.

9. Свалянето на килограми трябва да е основна цел

Свалянето на килограми не бива и не е полезно да бъде основна цел. Напротив!

Това трябва да е онзи бонус, на който се радвате, когато се появи, но не бива да бъде самоцел. Килограмите ще спаднат, когато се справяте добре и това ще бъде вашата награда. В никакъв случай не тренирай, за да свалиш 5, 10 или 20 килограма - това винаги завършва с проблеми.

10. Имаме ли точно време, в което да тренираме

Добре е да свикнете тялото си на определен часовник, по който се случват определени движения/активности:хранене. С храненето ще бъде свързана и следващият ни мит, но сега нека поговорим за движението.

Относно тренировките, добре е те да бъдат през светлата част на денонощието и стига да не са прекалено късно (след 20:00/21:00), можете да ги изпълнявате през целия ден.

11. Не е важно в колко часа ядете през деня

Тук вече е добре да създадем часовѝ навици на тялото си, защото метаболизмът е добре да бъде научен да работи в определено време на по-високи обороти - така става опитомен.

12. Протеините повишават общото тегло

И да, и не. Протеините засищат тялото ни наистина повече от всеки друг макрос и е добре да бъдем истински внимателни колко протеини приемаме, ако имаме 4-5 хранения през деня.

Ако пък похапвате леко, то протеините в храната ви в никакъв случай няма да изиграят сериозна роля в теглото ви.

13. Йо-йо ефект не съществува

Съществува и още как. Ето защо е добре да се пазите от него с цената на абсолютно всичко, което имате като енергия и желание.

Най-добре човек се пази от йо-йо, когаго захранката след диетата се прави стриктно и се прилагат знания.