Храната е енергия. Може би ти се струва, че след подобно първо изречение не би трябвало да имаме какво повече да ти кажем, но грешиш. Грешиш, защото темата за здравословното хранене и храната, като цяло, е толкова обширна, колкото и рецепти за готвене има, познати на човека.

За да ти докажем, че храненето ти е важно ще ти дадем и друг пример – горивото на колата е важно и колкото по-качествено е то, толкова по-добре и сработено ще действат всички компоненти на машината. Така е и с тялото.

 

По-добър пример от този не можем да ти дадем

Представи си следния директен сблъсък - салата срещу поничка. Ако се мръщиш при първото, но пък второто те кара да се усмихваш, то този текст е точно за теб (при възможност го изпрати и на други с подобна на твоята реакция).

Има рецепти за салати, чиито калории могат да са дори повече от една поничка, но не гледай единствено цифрите, стоящи срещу kcal. Важни са и веществата, които вкарваш в тялото си посредством храната, която ядеш.

Макар и калорична, с правилните съставки салатата може да бъде много добра за тялото ти, защото за разлика от поничката тя съдържа витамини, минерали, трите основни макроси (белтъчини/протеини, мазнини и въглехидрати).

Количеството на изброените показатели зависи изцяло от съставките и тук идва ред ти да получиш властта да решаваш какво да е горивото.

Мазнините не са страшни - не се пази от тях сякаш са най-лошото нещо, открито някога от човека. Получени от добри източници (зехтин, маслини, авокадо, сурови ядки) всъщност чистят подкожните мазнини.

Въглехидратите са нещо, от което имаш нужда, колкото и да не ти се иска. Например, енергията, която използваш, за да асимилираш информацията, която ти даваме в настоящото четиво, е получена именно от въглехидрати. (За да напишем текста също отидоха няколко стотин грама от този макронутриент).

Протеините можеш да си ги вземеш от две сварени яйца за завършек на салатата (дали да хапнеш и жълтъците, зависи от мазнините, които до момента си добавил, заради това помисли добре дали не искаш да ги запазиш за следващото си хранене за деня).

Витамините и минералите, които често остават подценени, са последното по място, но не и по значение нещо, което ти трябва. Ще ги получиш от основата на салатата - зеленчуците (а защо не и плодове - пробвай нещо нетипично).

От Workout.bg ти гарантираме, че възпиташ ли този начин на мислене в себе си, то движението под формата на ежедневно ходене във фитнеса, за да изглеждаш добре, просто няма да ти е толкова необходимо (а защо не и да го наречем жизненоважно). Поддържането на килограмите невинаги става само и единствено чрез тренировки и литри хвърлена пот.

Продължителното поддържане може да се осъществи и чрез колкото се може по-кадърно хранене. Разбира се, редовното готвене е препоръчително за онези, които държат излишните килца да си останат далеч.

 

Винаги се стреми да хапваш възможно "най-малкото зло" на масата

Тази стратегия със сигурност ще ти позволи да хапваш обилно тогава, когато това се налага. Какво имаме предвид с казаното в удебелен шрифт?

Да приемем, че месецът има 30 дни. Ако 25-28 от тях избираш т.нар "по-малко зло", то в два-три дни през месеца ще можеш преспокойно да похапнеш "боклуци" или малко по-тежка храна.

"Джънк фуудът" не е никак опасен, ако знаем кога и по колко да го приемаме. В нормални граници този тип храна дори може да има и ползи за теб и твоята психика.

Бележка: Не е случайно това, че повечето професионални бодибилдъри се придържат към добрата стара стратегия с т.нар. "чийт дей" или казано по друг начин - мръсен ден. Доказано той влияе на нивата на мотивация и желание да продължим да се храним добре и след 24-те часа свобода.

Тялото ти до няколко дни ще разбере, че имаш нов подход към храната, която ядеш, така че ще реагира много бързо на това, което се опитваш да направиш и ще ти помогне да се доближиш до промяната, която целиш. Само няколко променени хранения и ще усетиш лекотата, за която ти говорим.

Сега си представи, че вкараш и минимално количество движение в ежедневието си. По този начин ще имаш възможност и да гориш правилната храна, която приемаш, за да може тялото да влезе в ритъм.

Бележка: Това е и правилният път към ефективното и устойчиво забързване на метаболизма ти.

 

Може ли без абсолютно никакво движение

По начало може, но защо да мъчиш и себе си, и тялото си? Може много бързо да постигнеш исканите от теб резултати, ако на вече посочения принцип на хранене вкараш и съвсем малко движение (пример: ходи пеша до работа, или се буди с комплексни упражнения до леглото сутрин - коремни преси, лицеви опори).

По този начин хем няма да напрягаш тялото си прекалено много, но едновременно няма и "да се запускаш". Мускулатурата има нужда от стимулиране понякога, за да не се отпуска и да изглеждаш не просто слаб, а стегнат и във форма.

Довери ни се! Започни от днес!