Представи си следната ситуация, в която заставаш пред огледалото и започваш да се чудиш какво точно представляваш. Да, знаем - звучи ти адски сурово цялото това явление, което можем за по-разбираемо да наречем дори ритуал.

Колкото и да е сурово обаче, това си е своеобразно действие по телесна самооценка. Ако си и малко по-запознат (нещото, което целим да направим с онези, които ни четат редовно във фитнес блога на Workout.bg), щеше да знаеш и какво точно търсиш - типа на телесната ти структура.

Ние ще ти подскажем още сега - в началото на четивото какви са трите основни типа телесни типове хора, което направо ще ти разкрие и за какво ще си говорим днес. Приети са три основни типа телесни структури - ектоморф, ендоморф и мезоморф.

Всяка е със собствените си характеристики, собствените си особености, собствените си силни и слаби страни, така че не си мисли, че всичко е изгубено, или пък, че си постигнал каквото може и повече няма къде да развиваш тялото си.

Ще решиш в коя посока е следващата ти крачка веднага щом прочетеш четивото, което сме ти подготвили.

 

Ектоморф

Ектоморф

"Абсолютен ектоморф" обикновено наричат мъже и жени, които са с тесни рамене, ханш и бедра. Те нямат почти никаква разлика между различните ширини в тялото.

Слаби са, защото имат извънредно нисък процент подкожни мазнини, което означава, че са доста оформени, но не са като онези тренирани, плътни и красиви форми като на фитнес ентусиастите, които са редовни в залата.

Много често ектоморфите получават дори и подигравки от околните, че телата им стоят като недохранени. В днешно време, в следствие на многото калории, които приемат хората и в комбинация със заседналия им начин на живот, ектоморфите лесно може да бъдат объркани с друг тип ектоморф (правилно разбираш - има няколко подтипа на този тип телесна структура).

  • Балансиран ектоморф - по-издължени са, отколкото да са с мускулна маса/подкожни мазнини. Костите на този подтип са с дебелина в рамките на нормалното, но височината им е от средна нагоре.

Добре развит гръден кош (особено при мъжете), а тазът при жените е "удобен за раждане", т.е. е в почти идеални пропорции. Пръстите на ръцете също изглеждат изключително симетрични спрямо дланта.

Като цяло този подтип се радва на добър външен вид по рождение и без почти никакво старание може да се поддържа в много добра форма.

  • Мезоморфен ектоморф - средна височина, добре изваяна мускулатура, средно дебели към дебели кости. Хубави длани, достатъчно широки, а пръстите отново са в рамките на симетричното.

Модата търси точно такива мъже, за да имат добре изразена мускулатура, но пък да не са осезаемо "нацепени".

  • Ендоморфен ектоморф - високи хора, с умерени проценти на подкожните мазнини, но пък нисък процент мускулна маса. Въпреки това са добре сложени, просто не са толкова прибрани (като модели), както беше предния подвид.

Ендоморф

Ендоморф

Тук имаме един доста размит във времето вид, но все пак запазил се с основните си белези през годините. Ендоморфите обикновено са със среден ръст, шията е сравнително къса, вътрешните кухини на тялото са добре развити и като цяло всичко при тях щеше да е идеално, ако едно нещо не ги спъваше да са най-добри от трите основни типа.

Това е трупането на мазнини. Да, за жалост всеки ендоморф ще ни разбере какво искаме да кажем за тази проклета предразположеност за трупане на мазнини.

Тук обаче имаме едно много силно преимущество, което може да бъде използвано по брилянтен начин от всеки ендоморф, въоръжен с правилната настройка и достатъчно желание за успехи.

Искаме да кажем, че, ако сте ендоморф, занимавате се редовно със спорт, то вие не просто няма да трупате лесно, а ще качвате килограми по-бързо от всеки друг вид/подвид.

Разбира се, трябва да ковете от рано до късно в залата, за да оформите релефа, защото той ще е сложният в случая, в който сте. Няма значение, лотарията ви е дала възможност да си играете с килограмите и ако се възползвате адекватно, ще успеете да се превърнете в истински фитнес Бог.

 

Мезоморф

Мезоморф

Силно развит скелет. Силна мускулатура. Средно към много високи. Широки рамене. Мощен гръден кош. Средно едра, скулеста глава.

Мезотата лесно качват мускулна маса, оформят я още по-лесно и дори я задържат доста време при големи паузи от залата. Лотарията е обичала тези хора, защото ги е пратила в най-удобния и най-безгрижния ъгъл на живота.

Това са естествено мускулести хора, които са с тънки талии и на всичкото отгоре са и с големи стави, което прави допълнителното мускулно покачване още по-лесно, отколкото при първите два вида.

Няма какво да си говорим - всеки иска и всеки с лекота би се съгласил с това да бъде мезоморф. Те дори да не тренират сериозно и без да спазват кой знае колко стриктен хранителен режим, могат да постигнат такива резултати, каквито останалите два вида могат да постигнат с цената на адски усилия.

За този тип идеално пасват думите: "Ако нещо работи, не го пипай".