Фитнес и бодибилдинг заниманията отдавна са придобили статут на спортна дисциплина, от които някои хора дори се и хранят, разбирайте - това работят.

Истината е, че повечето атлети, които тренират наистина професионално, го правят за пари и това не бива да те изненадва, а дори напротив – нормално е щом това е нещото, с което се занимаваш от години, рано или късно да се превърне в нещо, с което се прехранваш.

Къде искаш да стигнеш в залата

Ако и ти искаш да стигнеш дотам, то начинът е само един единствен – да се трудиш неуморно, за да постигнеш целта си.

Безупречността се крие главно в това да успееш да съчетаеш фитнеса и с други части от живота си, а това се явява може би най-трудното нещо за много хора.

Всички атлети, които гледаш в интернет или по телевизията, са достигнали до този момент на слава посредством тялото си чрез много усилия и с още повече лишения.

Силната воля се влага на много места, в много направления, но професионализма изисква и най-доброто като хранителни добавки за максимални резултати - протеин, витамини и т.н.

Хората, които ти показват различни упражнения днес, преди няколко години са били точно като теб – фитнес ентусиасти, чиято цел е да изглеждат по-добре.

Изведнъж фитнесът е станал много по-сериозна част от техния живот и това им е дало тласък да се стигне до момента, в който те да започнат да гледат на залата като на работно място.

Ако и ти си човек, който желае да се превърне в професионален фитнес инструктор или пък атлет (рекламно лице, например), то ти трябва да вложиш себе си напълно в това, което правиш.

Какво си готов да дадеш за това

Стреми си постоянно да актуализираш визията на твоята цел и така по-лесно ще знаеш къде точно се стремиш да бъдеш.

Не се притеснявай по пътя да падаш, да си почиваш или пък да се засилваш (да правиш крачки назад) – в свят като този на фитнеса, това е напълно нормално. Платото е съпътстваща всеки ентусиаст в залата фаза, която е съвсем нормално да застигне и теб.

Не се плаши, ако това плато прекалено много се задържи в живота ти – всеки има самостоятелно развитие и твоето също е уникално само по себе си. Важно е да знаеш, че твоята физика има нужда и от почивка, а именно тя ще бъде фокусът на следващата част на настоящото четиво.

Съсредоточаването върху почиването е също толкова важно, колкото и фокусът върху тренировките.

Не се притеснявай да питаш хората в залата, които са доста по-напреднали от теб, как да почиваш и да се възстановяваш – те веднага ще разберат, че твоите намерения към постигането на крайната цел са напълно сериозни.

Щом един трениращ търси начини да почива по-адекватно, то той се натоварва доста по-сериозно в залата и тялото му изисква релакс. Постоянното натоварване със сигурност не е най-мъдрият начин, по който да излезеш от фаза на плато.

Фитнесът като начин на живот

Както вече разбра, фитнесът за много хора е начин на живот и това е заниманието, което осмисля съществуването им. Ако и ти си се запътил натам, то почивката е нещото, което ще те отведе именно на стъпалото, където според теб заслужаваш да стъпиш.

Да, звучи малко странно да лежиш на дивана или да похапваш вкусни, калорични храни и в същото време да напредваш в развитието си в спортна форма. Никога, ама никога не забравяй твърдението, че мускулът расте докато почива, а не докато бъде помпан сериозно в залата.

Работоспособността на тялото също може да се поддържа в отлични нива само и единствено, ако полагаш достатъчно грижи за това да успяваш да си почиваш от залата.

Фитнесът тренира и менталното ти състояние, но за целта го натоварва също толкова сериозно, колкото и мускулатурата ти.

Изводът от това е, че „Фитнесът като начин на живот“ не е лесно за постигане, защото дори и да си почиваш физически, ако прекарваш време във фитнеса в почивен ден, това ще те измори.

Изключение прави ситуацията, в която просто работиш във фитнеса и това ти дава правото да тренираш в него само срещу символична или пък никаква сума.

Ето защо е добре в такава ситуация да се научиш да разпределяш добре между ментално и физическо натоварване, когато прекарваш време сред уредите във фитнес залата.

Най-добре е, разбира се, да влагаш максимума от себе си, когато тренираш и да го правиш колкото се може по-умно. По този начин ще успееш да се задържиш в залата за дълъг период от време, защото винаги ще имаш цел, към която да се стремиш.

Спорт за цял живот

Поставянето не само на цели, но и на постижими такива, е в основата на възпитаването на един нов в залата човек.

Всъщност, ако един фитнес ентусиаст иска да стане професионален атлет в залата, това ще му струва не само физическо отдаване на идеята, но и ментално.

Психиката на един такъв човек трябва да бъде достатъчно тренирана с годините, за да може да издържа на натоварването дори тогава, когато е най-трудно.

Ако желаеш да станеш професионален фитнес атлет, то време е да започнеш да тренираш и най-важния си мускул в тялото – да посветиш сърцето си там, където считаш, че то принадлежи!