Аеробно или анаеробно – каквото и да е по вид, движението е важно. Нима има несъгласни?!

Често искаме да изглеждаме меко казано перфектно, което е твърдо казано нахално, ако посещаваме фитнес залата само, за да си говорим с дамите на рецепцията.

Ако те все още ти обръщат внимание, защото най-вероятно огледалото в коридора ти не е единствен виновник за онези издутини в кръста, по-известни като паласки.

Ако жените се оплакват от целулит, то основният враг на мъжа (българският мъж в частност) са паласките.

Наслагванията на килограми и битката за изгряне на мазнините е в тази област на кръста е нещо напълно нормално, но това не го прави привлекателно.

Ето защо възниква един лек спор, когато се говори именно за ужасно устойчиви наслагвания, появили се след наистина дълго време водене на нездравословен начин на живот.

Мъжете честичко неглижират първо появата, а след това и развитието на паласките (а тук нека започнем плавен преход към подкожни мазнини във всякакви зони на мъжкото тяло.

Нима се сети, че имаш паласки?!

Който каквото иска да ти говори, движи се повече от разстоянието между хладилник и диван, балкон и диван, диван и магазин, магазин и диван, диван и спалня, спалня и хладилник и след това цял кръговрат отново и отново.

Добре, но…

Как да се движим повече

Правило за това как да се движиш има само едно – ПРАВИ ГО ВСЕКИ ДЕН!

Другото можем да поверим на въображението и предпочитанията ти. Тук идват и твоите власт и сила, които ще те направят истинска машина… при това доста по-бързо, отколкото можеш да си представиш.

Практикувайки движението, което обичаш да извършваш, (наистина няма значение дали говорим за ходене, сутрешен джогинг, спринтове или т.нар. совалки, баскетбол, футбол, бойни спортове) ти даваш на тялото си свободата да прави полезното, а на ума си – приятното.

Няма как да ти преподадем урок по дисциплината „Основи на движението“.

Можем обаче да ти кажем нещо за…

Механика на движението

Да, тя е важна. Ако не си се замислял колко много неща (процеси) се случват в тялото ти докато ти просто се навеждаш да вземеш торбата си с покупките от рафта, по-добре, че не си… това означава, че си пълен с нужната енергия, за да запомниш правилното, отколкото тепърва да се луташ в тунела „кое, как и защо“.

Самата механика на извършване на движението е важна, защото тя може да ти обясни всичко, което се случва там, където не можеш просто да надникнеш, а е толкова важно да виждаш всичко – тялото ти. Ето защо, ако имаш болки, механиката на самото ни тяло лесно може да даде на лекарите нужната информация за това къде сме се „издънили“.

Ако нещо ни боли, то най-вероятно нещо друго ни куца именно в механиката на изпълнение на самото упражнение. Мускулатура, кости, сърдечно-съдова и нервна системи – все важни моменти в едно движение, макар и на пръв поглед някои от тях да нямат много общо.

Важният момент е там, че човешкото тяло е създадено да бъде в динамично движение, но то трябва да бъде извършвано всекидневно.

Ето защо не е никак лоша идея да се посветите на един вид движение (пример: ходенето пеша до работа).

Стряска ли те една подобна идея? Ако да, то значи паласките ти все още не са достатъчно големи, за да се подтикнеш сам към промяната.

ПРОМЯНАТА Е ВЪЗМОЖНА… но как

Ако едни казват:

„Работа, работа, работа!“

Ние от онлайн магазин за хранителни добавки и професионални фитнес уреди Workout.bg казваме:

„Движение, движение, движение!“

Следващият напълно логичен въпрос, който сигурно ще ни зададеш е: „Добре, хора, ама какъв тип движение?“

За да отговорим на този въпрос, нека се върнем към заглавието.

Кардиото или силовите спартански тренировки ще те превърнат в човек, който с гордост може да каже: „Аз съм отново във форма!“

Дори някои учебници по различни науки, свързани с анатомията на тялото ти се занимават с този въпрос, което недвусмислено означава, че е по-добре, че си се замислил какво точно да правиш.

Истината е, че няма една истина, а по-скоро идеята е да гониш баланс между едното и другото.

Разбира се, ако имаш хронична контузия в рамото, няма да „блъскаш“ с възможно най-големите тежести в залата в деня за рамо.

Проблеми и цели вървят ръка за ръка, така че съобразявайте се и с проблемите, а не се стреми да изпълниш целите си по най-бързия начин (дори това да е с цената на собственото ти здраве).

Спортни добавки винаги можеш да започнеш да използваш, но кардиото кове атлетичността ти, подсилва аеродинамиката ти, докато „с щангите“ (образно казано) може да усетиш леко сковаване след месеци усилена работа в залата.

Реши ти – ти ковеш съдбата си

Всичко, което трябва да поставиш на масата, опира до личното ти виждане за теб, за тялото ти и какъв искаш да бъдеш в бъдеще. Това е причината спортът и движението са толкова необходими – без тях със сигурност няма да можем да опознаем храната и телата си по толкова осезаемо бърз начин.

Ако имате въпроси относно хранителни добавки за здраве, мускулна маса и т.н., можете да погледнете и останалите статии в блога ни, така че чакаме ви там. А колкото до теб – марш в залата мързеливецо, за да се радваш на един по-щастлив и по-активен живот!