Грижата за кожата е може би едновременно и най-важното нещо, но и за доста хора се оказва най-сложното и трудоемко занимание изобщо. Лицето е малко по-различно, защото то трябва да е естествен приоритет за запазване на външния му вид. Защо?

Причината е простичка - лицето е нашия хост/хостеса към душевността. Всеки в първия момент вижда само лицето ни и на база неговия вид си вади впечатление за нас.

В днешно време нещата излизат и извън контрол, защото все повече хора ги интересува малко повече външната красота и с оглед това е важно да изглеждате добре.

Характерно за клиентите на онлайн магазин за хранителни добавки и професионални фитнес уреди Workout.bg е, че изглеждат зашеметяващо и впечатляват не само с кожата си, но и с лицето си.

За да сме сигурни в това, че кожата ни е безупречна, ние трябва да я обгрижваме, почистваме, да се грижим за нейната редовна хидратация, както и да се стремим да я пазим от увреждания заради външни "набези".

Не е срамно дори и мъжете да използват препарати за почистване, овлажнители, серуми, кремове за дневно и нощно ползване - това все пак са козметични продукти, които много могат да помогнат, стига да им се даде нужното време, за да работят по нас.

За да е кожата ви сияйна, свежа и млада - точно такава, каквато беше и когато бяхте млади, вече трябва да полагате грижи за нея, а не да се надявате на даденост. Годините минават.

Ето заради това днес ще те запознаем с необходимите витамини, които е добре да съдържа един козметичен продукт за кожата на лицето.

Да започваме!

 

Симптоми за увреждане и остаряване на кожата

Някой забеляза линии и бръчки в огледалцето в банята?! Сега те обзема лек страх от това, че ще имаш проблеми в бъдеще с този необратим процес и той ще те разяде до степен, в която хората няма да те тачат толкова, колкото преди, защото вече видът ти не е така представителен?

Звучи ужасно, признаваме!

Има много симптоми, които да те наведат на мисълта, че кожата ти вече старее. Това са:

 • Груба текстура;
 • Изтъняване на самата кожа;
 • Повече бръчки - особено около устата и очите;
 • Увиснала кожа - става, когато намалее колагенът и еластинът;
 • Кръвоносните съдове стават все по-видими;
 • Тъмни петна по различни места на кожата - тук може да се наложи и посещение при лекар;
 • Петна поради възрастта - някои ги наричат и "слънчеви" петна;
 • По-широки пори.

 

С кои витамини "да я лекуваме"

Няма най-добър витамин - всички са добри, всеки от по-долу изброените такива има своето добро качество, има своите недостатъци и има нещо, което ще даде като благоприятно свойство на кожата на лицето ти.

Твоята е задача е да прочетеш по малко за всеки и да решиш какво би желал да съдържа един примерен продукт, който ще използваш.

Някои от витамините, които са подбрани в четивото, повишават еластичността, други подобряват общото състояние, трети намаляват появата на акне, придават невероятен блясък, здравина и устойчивост на всеки пласт от кожата на лицето ви.

Нека видим на какво е способен всеки витамин!

Витамин А

Един интересен витамин, който може да бъде срещнат и под името ретинол. Витамин А намира място в цяла една категория лекарствени продукти - ретиноиди.

Този вид лекарствени продукти се използват главно в борбата с акнето, като през годините този витамин се е "специализирал" в борбата с точно този проблем.

Цялото тяло също може да поеме ползи от Витамин А, а не само кожата. Той може да помогне на тялото ви да се развива и расте, а кожата на всички места да е хидратирана, мека и невероятно свежа на допир.

Витамин Е

Може би най-добрият хранителен антиоксидант сред витамините. Дерматологичното ти здраве е гарантирано, ако приемаш в достатъчни дози витамин Е. Той се свързва с мазнините в тялото ви и се отделя съвсем естествено на повърхността на кожата ви чрез жлезите.

Същите тези жлези са отговорни за пренасянето на други масла върху повърхността на кожата. От тяхна страна, тези естествени масла отговарят за защитата на кожата от външни "набези".

Витамин В3

Това е може би най-добрият войник във войната срещу слънчевите изгаряния и пигментацията ѝ. Докато излагането на слънце е свързано с приятно преживяване - плаж, хубава храна, алкохолни напитки, много игри и танци на брега, то през това време кожата е подложена на атака от лъчите.

Витамин В3 може спокойно да ви предпази от слънчевите лъчи и немалките последствия от тях.

Витамин С

Антиоксидантна защита на едно ново ниво. Витамин С ще ви изненада със следните функции:

 • Увеличава производството на колаген в кожата - води до еластичност и здравина;
 • Предотвратява проблемите, идващи от UV лъчите;
 • Нивата на антиоксиданти в тялото се покачват.

Витамин В7 или т.нар. Биотин

Получавате ли чести обриви, раздразнения? Чупливи ли са ноктите ви? А как сте с косопада?

Ако всички тези симптоми са наоколо, то В7 от витамините ти е малко. Дори някой да го нарече Биотин - взимайте без притеснение. Ако ли пък не желаете да го приемате като хранителна добавка от Workout.bg например, то можете да увеличите яденето на месо, яйца, ядки, семена чедър и броколи.