Тренирате отскоро и в търсенето на начини за подобряване на тренировките сте попаднали на един от най-често използваните фитнес аксесоари?

Нека ви преведем в процеса на запознаване с аксесоара за достигане до пълното разбиране кой е най-добрият вариант за вас.

В днешната статия на Workout.bg разглеждаме какви са основните типове ластици за тренировка, какво е естеството на натоварването, което получавате с тях, какви предимства носят те и как може да ги използвате за подобряване на своята физика.

Приемете тази публикация като своего рода ръководство за новаци на тема фитнес ластици, от което ще разберете всичко, което ви е потребно в тази насока по пътя към достигането на стройната и здрава форма.

⭐Препоръчан продукт

Ластик за тренировка

Armageddon ластик за тренировка

24.95 лв

Поръчай

Какво представляват фитнес ластиците

Както вече споменахме, това е един от най-често използваните фитнес аксесоари, който съвсем спокойно може да послужи за осъществяване на пълноценна тренировка дори в домашни условия.

Ластиците обикновено са изработени от еластични материали като латекс, гума или текстилни вариации. Работят на базата на акумулиране на съпротивителна сила при разтягане на ластика, която е срещуположна на посоката на опъването му.

Съпротивлението, което ластикът оказва налага използването на по-голяма сила и координация за изпълнение на упражненията.

Еластичността на конкретен тип ластици може да се използва и по обратен начин – за облекчаване изпълнението на определени упражнения чрез осигуряване на гъвкава опора. Типичен пример са ластиците, които се използват за намаляване на необходимата сила за изпълнение на лостови набирания.

Фитнес ластиците могат да бъдат най-различни видове, но основно можем да ги сведем до 3-4 опции. Ето и кои са те и за какво може да се използват.

Силови съпротивителни ленти (Power resistance bands)

Мъж, изпълняващ упражнение със силова лентаНай-голямо разнообразие от възможности за приложение предлагат дългите съпротивителни непрекъснати фитнес ластици с по-голяма плътност и дебелина. Те могат да се използват по много различни начини – и за цялостно трениране на тялото, за внасяне на по-голям елемент на трудност при изпълнение на упражненията, за облекчаване на такива, а също така и за целите на рехабилитацията и статичното разтягане.

Обикновено са с дължина около 100 см и дебелина около 4-5 мм. За внасяне на различни степени на съпротивление се модифицира ширината на лентата – от 6 мм до към 6 см.

Тях може да използвате за:

  • Асистенция при изпълнение на упражнения като класическо набиране, силово набиране и кофички;
  • Увеличаване на съпротивлението при изпълнение на лицеви опори, мечешко ходене, скокове върху кутия;
  • Тренировка на цялото тяло: клекове, тръст, раменни преси;
  • По-ефективно разтягане или облекчаване напрежението при позиции, с които все още се затруднявате;
  • Физическа терапия и рехабилитация.

⭐Препоръчан продукт

Тренировъчен ластик от Ostrovit

OstroVit тренировъчен ластик

59.95 лв

Поръчай

„Тръбни“ тренировъчни ластици с дръжки

Тренировъчен ластик с дръжкиТова е прекъснат ластик под формата на гъвкава гумена тръбичка, която завършва с ръкохватка. Тук има най-различни вариации. Може да бъде един ластик, който завършва с дръжки и в двата си края или да бъдат 2 отделни ластика, всеки с дръжка в единия край, а в другия – примка за закачане. Трети, също много популярен вариант е с възможност за закачане на краката, с помощта на допълнителни ленти включени в комплекта.

Те са с дължина, която основно позволява да се използват за тренировка на ръцете и краката.

Подобни на тяхното приложение имат непрекъснатите тръбни ластици под формата на осмица с омекотена дръжка в ухото на така образуваните примки.

Изключително приложими са за изпълнение на упражнения, които имитират тренировката с дъмбели или различни фитнес машини, с които не разполагате у дома. Могат да се закачат и лесно за лост или врата. С тях е възможно да направите пълна тренировка на всички мускулни групи в напълно домашна среда.

Мини тренировъчни фитнес ленти или класически ластици

Жена, легнала върху постелка, изпълняваща упражнение с мини фитнес лентаТях обикновено виждаме най-често, тъй като са лесни за употреба и изискват най-малко подготовка за изпълнение на упражненията. Те са непрекъснати и плоски, с по-голяма ширина от силовите съпротивителни ленти.

Обикновено са изработени от гума, а най-качествените са от естествен латекс. Напоследък се предлагат и в текстилни варианти за намаляване на плъзгането по кожата и по-добро застопоряване на ластика на позицията, в която първоначално сте го поставили.

Използват се главно за тренировка в долната част на тялото, но може да се използват и за изпълнението на някои упражнения, трениращи мускулите на ръцете.

Изключително подходящи са за увеличаването на напрежението и ефективността при изпълнение на упражнения като напади и клекове, а също така могат да се използват и по време на вдигане на лостове с тежести. Също така може да се използват за стабилизиране на лактите и раменете.

Както те, така и силовите съпротивителни ленти предлагат различно натоварване, според цвета, в който е оцветена лентата.

Ластици за лека тренировка или терапия

Жена, упражняваща се с ластик за леки тренировкиТе са значително по-тънки, леки и дълги и са прекъснати. Може да се използват като терапевтични ластици за възстановяване след травми или от възрастни хора за тренировка с ниско съпротивление.

Много добре се комбинират с пилатес тренировки за изгаряне на мазнини, където е необходимо да се добави само малко съпротивление, за да се постигне наистина добро въздействие.

Много жени използват именно този фитнес аксесоар за развиване на пилатес упражненията си и по-ефективно тонизиране на мускулите.