Правилното хранене е от изключително значение за всички хора, но за една особена група то има още по-важна роля. Бременните жени носят живот в себе си, който се развива. Това предполага, че още от както живеем в утробата на нашите майки, приемът на полезни вещества е много важно за нашето развитие.

Всяка бременна жена носи отговорност за своето здраве и за това на ембриона, който носи в себе си. Това е предизвикателство за много дами, защото се налага коренно да променят начина си на хранене. През месеците на бременността изграждането на правилен режим на хранене е основната задача на бъдещата майка.

Най-вече това се изразява в балансирано хранене, което не предполага прибягването към диети или друг вид екстремни хранителни режими. За сметка на това бъдещата майка трябва да приема хранителни вещества богати на витамини, минерали и естествени източници на енергия. Друг важен момент в храненето на бременните е набавянето на достатъчни количества от макро хранителните вещества – протеини, въглехидрати и мазнини.

В тази статия ще разгледаме значението на протеина и неговата роля за здравето на бременната жена и нейното бебе.

Протеини за бременни – ключови за здравето и развитието на детето

Протеинът е основен градивен елемент на тъканите и органите на плода, който се развива в женската утроба. Чрез него бебето си набавя важни аминокиселини, които са необходими за растежа му и правилното функциониране на органите му.

Поради изброените фактори, нуждата от прием на протеин на бременните жени се увеличава. Това предполага и увеличение на консумацията на храни богати на протеини. На бременните жени се препоръчва включването в хранителния режим на повече храни богати на животински протеини като яйца, мляко, месо и риба.

Консумацията на изброените храни може да бъде подкрепена с приема на протеин на прах. Той се предлага под формата на хранителни добавки в прахообразен вид, които се приемат след разтваряне във вода.

Какво е препоръчителното количество протеин по време на бременност

Отговорът на този въпрос зависи от телесното тегло на бременната жена. Препоръчителният прием е 1,3 грама на един килограм. Това количество е често сравнявано с количеството протеин, което се приема от спортистите, които практикуват дисциплини по издръжливост.

Разбира се, това е напълно нормално, защото плода, който расте в утробата на майка се нуждае от протеини, които изграждат тъканите в организма.

Бъдещите майки трябва да съставят своят хранителен режим, по начин, който им осигурява нужното количество от протеини.

Понякога е трудно да се набави толкова голямо количество протеин само от приема на хранителни продукти. Затова някои жени започват допълнителен прием на протеин чрез консумацията на хранителни добавки, но само след като са се консултирали със своя лекар.

Важно е обаче да се отбележи, че качеството на протеина е също толкова важно, колкото и количеството. Поради тази причина ние ви съветваме да употребявате суплементи с логото на производители доказали се с качеството на продуктите си в бранша. Именно такива хранителни добавки ще намерите в асортимента на Workout.bg.

Какви видове протеин са подходящи за бременни

Млечният протеин е един от многобройните видове протеин, които могат да бъдат включени в диетата на бременни жени. Този вид протеин съдържа калций, витамин D и други важни нутриенти, които са необходими за здравето на бебето и майката.

Други важни съставки в млечния протеин са аминокиселините, които подпомагат растежа на бебето и развитието на мускулната тъкан. Предимствата на този протеин са лесната му употреба и бързото му усвояване.

Може да приемате млечния протеин чрез протеинови шейкове, които имат приятен вкус, засищат тялото и се приемат лесно. Може да ги консумирате между храненията, за да увеличите чувството за ситост.

Разбира се, приемът на протеини чрез хранителни добавки не трябва да е заместител на разнообразното хранене, а в комбинация с него.