В нашия блог ви представяме статии, които описват разнообразни упражнения, които да включите в тренировката на различни мускулни групи. Темата на днешния текст е малко по-различна, защото целта и е да ви запознае с упражнения, които може да практикувате ако страдате от дискова херния.

Това състояние много често е съпроводено от болка в кръста и невъзможност за извършване на някои дейности като вдигане на тежки предмети. Физическите упражнения, с които раздвижвате определени части на тялото са ключови за облекчаването на болката причинена от дисковата херния.

Състоянието е познато още като дископатия и засяга основно гръбначния стълб. При това заболяване се наблюдава разкъсване на външния фиброзен пръстен на междупрешлените дискове. По този начин меката централна част на гръбначния стълб се деформира и навлиза в гръбначно мозъчния канал и пристиска структурите, които се намират в него.

Резултатът е силни болки в кръста и невъзможността за извършване на някои физически дейности. Дисковата херния най-често се наблюдава при хора между 30 и 50 годишна възраст, които извършват тежък физически труд, в резултат на което дисковете на гръбначния стълб се износват.

Значение на физическата активност при дискова херния

Упражненията и правилната физическа дейност са от решаващо значение за управлението и подобряването на състоянието при дискова херния. Тяхното значение се изразява в укрепване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб, намаляване на усещането на напрежение в областта на гърба и кръста.

Основната функция на упражненията, които следва да ви представим се изразява в изграждане на здрав мускулен корсет в областта на кръста и оста около гръбначния стълб. Физическата активност се препоръчва след като първоначалната болка е започнала да намалява.

Бъдете внимателни и не претоварвайте кръста си, а започнете с леко раздвижване и постепенно включвайте все по-продължителна физическа активност в ежедневието си.

Упражнения при дискова херния за горната част на гърба и врата

Понякога болката във врата може да е в следствие от дискова херния. Лекото и ежедневно раздвижване на врата ще облекчи болките в тази област.

Подгответе се за упражненията за врат и се настанете удобно в седнало положение с изправен гръбнак. Започнете да накланяте главата последователно напред към гърдите и след това назад като опъвате внимателно мускулите на врата.

Друго упражнение, което може да извършите седнали или прави е завъртане на главата наляво и надясно без да я накланяте.

Следващото ефективно упражнение за раздвижване на врата изисква да седнете с изправен гръб и отпуснати рамене. Втората стъпка е да поставите едната си ръка на главата и бавно да започнете да я накланяте към подмишниците под ъгъл 45 градуса. Опитайте се да задържите тази позиция    за 30 секунди. Повторете няколко пъти като редувате ръцете.

Упражнения за кръст, които помагат при дискова херния

Основно болката при дископатия обхваща долната част на кръста. Тя може да бъде облекчена с извършването на упражнения, чиято цел е да раздвижи и загрее мускулите в тази област.

Едно от най-леките за изпълнение упражнения е повдигане на таза от легнало изходно положение. За изпълнението му заемете изходна позиция легнали с ръце до тялото и крака сгънати в коленете. Започнете да повдигате таза и гърба от земята докато бедрата и тялото заемат права линия. Задръжте няколко секунди и повторете 4-5 пъти.

Друго упражнение, което може да практикувате от същото изходно положение е едновременно вдигане на десния крак и дясната ръка и задържане на тази позиция за 8 секунди. След това повторете упражнението с лявата ръка и крак.

Предлагаме ви и една разновидност на упражнението, което описахме. Застанете на постелка с опрени колене и длани. Повдигнете лява ръка напред до нивото на торса. Изпънете десния крак назад отново до нивото на торса. Задръжте за няколко секунди. След това повторете с другата ръка и другия крак.

Ако целите да разтегнете мускулите на гърба и кръста може да практикувате следното упражнение. Легнете по гръб и свийте коленете към гърдите си. В същото време движете глава към коленете докато не усетите как мускулите по средата и по долната част на гърба се разтягат.

Друго ефективно упражнение при дискова херния е планкът. При изпълнението му е важно да не оставате в тази позиция максимално дълго време. Задържането на позата между 5 и 30 секунди е достатъчно.

Бонус: Упражнение при дискова херния в изправено положение

Възможно е да изпитвате болка при извършване на някои упражнение с изходно легнало положение. Представяме ви бонус упражнение, което се прави от стоеж. Поставете ръце върху бедрата за опора и се облегнете назад до момента, в който усетите разтягане. Задръжте тази позиция за 5 секунди и направете няколко повторения.

Основни насоки при изпълнението на упражненията

 Ключовото при изпълнението на упражнения за дискова херния е да започнете постепенно с по-малко интензивно натоварване. В началото не задържайте в една позиция прекалено дълго време и не повтаряйте упражненията по много пъти.

Постепенно увеличавайте продължителността на тренировката и разнообразете упражненията. Избягвайте прекомерно натоварване на гърба не само по време на тренировка, но и при ежедневните си дейности.