Случвало ли ви се е просто да се събудите с неприятна болка във врата? Събралото се напрежение в тази област на тялото често води до усещане за тежест и скованост. Много често неразположението, което усещате във врата се дължи на шипове, които се образуват в следствие на продължителното стоене в една поза, най-често пред компютъра или наведени пред екрана на телефон.

Шиповете представляват костен растеж на гръбначния стълб. Тези израстъци ограничават движението на ставите и причиняват компресия на нервите. Болката във врата не винаги означава наличието на шипове, но е един от основните симптоми на костен растеж.

Други симптоми, които подсказват за наличието на шипове във врата са:

  • мускулни спазми;
  • намалена подвижност и чувство за скованост,
  • интензивно главоболие в задната част на главата;
  • болка тръгваща от врата и обземаща рамото и ръката.

Значение на упражненията за шипове във врата за облекчаване на състоянието

Редовната физическа активност и някои специални упражнения могат да помогнат за разтоварване на напрежението и възстановяване на гъвкавостта на мускулите. Практикуването на упражнения за шипове подпомага релаксацията на врата и раменете, подобрява кръвообращението в тази област и действа в посока намаляване на болката.

При продължителното стоене в една позиция, мобилността ни остава ограничена. Това е една от ключовите предпоставки за развиване на шипове във врата. Редовните упражнения подпомагат за по-добрата мобилност в тази зона на тялото и укрепването на шията, врата и раменете.

5 упражнения за шипове във врата, които да изпробвате още днес

Следва да ви запознаем с 5 упражнения, които са много лесни за практикуване във всякакви условия и по всяко време, в което усетите, че имате нужда да раздвижите врата си. Освен за облекчаване на болката във врата при наличието на шипове, тези упражнения за подходящи и при схващания на врата в следствие на настинка или неправилна позиция на спане.

Важно е да се съобразите с интензивността на болката. Ако тя е прекалено силна по-добре не предприемайте извършването на упражнения, а се консултирайте със специалист.

Движение на главата надолу-нагоре

Движение на главата надолу и нагореЗаемете изходна позиция като седнете на стол с ниска облегалка. Важно е да имате опора на гръбнака, но и достатъчно пространство за движение на главата назад. Преди да започнете се уверете, че гърбът ви е напълно изправен.

От изходна позиция започнете да накланяте глава плавно към гърдите докато брадичката се опре в тях. Задръжте това положение за 5-6 секунди. Постепенно върнете назад главата докато заемете позиция, в която да виждате само тавана пред себе си. Отново задръжте 5-6 секунди.

Това упражнение е леко за изпълнение и може да направите няколко повторения докато усещате комфорт.

Метроном

Упражнение за врат метрономТова упражнение представлява накланяне на главата на ляво и на дясно. Може да заемете същата изходна позиция на стол с ника облегалка или да направите упражнението от изправена позиция.

Започнете да накланяте плавно главата си към лявото рамо. Достигнете възможно най-близо до рамото без да го повдигате. Разтягането се усеща в дясната страна на врата. Регулирайте наклона според усещането в дясната страна. Задръжте в тази позиция 5 секунди.

Върнете главата в изходна позиция и повторете упражнението в другата посока. Направете 5-6 повторения.

Завъртане на ляво – завъртане на дясно

Завъртане на главата наляво и надясноУпражнението се нарича разговорно пергел и представлява завъртане на главата в двете посоки без да я накланяте. Движението представлява описване на дъга с носа. Завъртете главата според максимума на възможностите си и задръжте 5-6 секунди.

Важно при извършването на това упражнение е да не правите резки движения. В момента, в който усетите болка спрете да правите упражнението.

Подсилен метроном

Настанете се удобно на стол и поставете лявата си ръка под бедрото. Дясната ръка поставете върху ухото си и започнете да упражнявате лек натиск, за да наклоните главата си надясно докато усетите опън.

Опитайте се да задържите това положение за около 20 минути. Докато стоите в тази позиция дишайте и издишайте плавно. Върнете главата си в изходно положение и повторете упражнението на другата страна.

Подсилено странично разтягане

Упражнението наподобява разтягането в посока брадичка – гръден кош, но е модифицирано, за да се усети по-интензивно опъване на мускулите на врата. От изходна позиция в седнало положение поставете лявата си ръка върху горната част на левия трапецовиден мускул и в непосредствена близост до врата.

Следва да вдигнете лакътя на дясната ръка напред и нагоре и да поставите дясната длан върху задната част на главата. Наклонете глава към гръдния кош под ъгъл, така че брадичката и носът ви да сочат към коляното на десния крак.

Целта на упражнението е да усетите опън отзад в ляво. Опитайте се да задържите в тази позиция за около 20 минути. Повторете упражнението с дясната ръка в другата посока.

Бонус: ротация на раменете

Въртенето на раменете назад-напред облекчава напрежението в областта на врата и подобрява мобилността на шията.

Редовните почивки и разтягания по време на работа пред компютър са важна част от стъпките, които може да предприемете с цел превенция срещу образуване на шипове във врата.