Хранителните добавки винаги са стряскали хората заради това, че по-неосведомените са вярвали искрено в идеята, че суплементите са всъщност много вредни и ефектът им върху тялото напомня много на онзи на анаболните стероиди.

Ето защо настоящото четиво ще бъде фокусирано първо върху това каква е разликата между анаболи и хранителни добавки.

След това ще ви дадем трите положителни ефекта от употребата на суплементи. Това ще ви помогне първо да се убедите, че връзката между хранителни добавки и стероидни изделия не съществува, а след това ще видите, че хранителните добавки в арсенала ви за тренировки заслужават своето място.


Анаболни стероиди срещу хранителни добавки

Много хора вярват в безпочвения мит за това, че между т.нар. анаболи и хранителните добавки има някаква връзка, действието им е еднакво, а от там респективно и страничните ефекти, както и хроничните белези, останали върху организма.

Ако и ти си един от тези хора, ти със сигурност си на точното място, така че продължавай да четеш - има какво ново да научиш днес!

Най-вероятно до слуха ти са стигали данните за това, че много хора са починали от употреба на анаболни стероиди. Да, това се случва по света, така че не е много невероятно като факт и едва ли е новина за теб в момента.

Ако искаш да получиш по-ясна идея за това как действат стероидите, днес ще ти обясним.

Всеки човек, включително и ти, има един предварително, генетично закодиран лимит на развитие. Това означава, че достигнеш ли го посредством тренировки и хранителни добавки, нататък развитието е или изключително трудно, или единствено можеш да променяш вида на тялото и мускулатурата си - по-омазнен или по-изчистен външен вид.

Да, предугаждаш пътя на мисълта ни - тук идват на ред анаболните стероиди, които могат да повдигнат значително този лимит на развитие на тялото. Прави сте, това е заради тоталната редакция на генетичния код и по-конкретно работата върху хормоналния баланс в тялото.

На практика, резултатът е - нулев баланс, различна картина в кръвта, различна постройка на мускулните влакна и цялостно повече сила, повече енергия и най-важното и търсеното се повява. Идва т.нар. усилен и бърз мускулен растеж. Какво търсите, обаче - нормален трениран външен вид, но крепко здраве, или да си звяр в тялото, но здравето ти да те предава на моменти?

Ние от Workout.bg имаме контакт с хора, употребявали с години анаболни стероиди и те споделиха за нас, че препоръчват стероидните изделия само и единствено в периоди за подготовка за различни състезания или форуми по бодибилдинг.

В останалите ситуации, в каквато се намираш и ти най-вероятно (спокойно трениране за здраве, без срокове и без календари), не е препоръчително да използваш силни хормонални препарати.

Ако все пак си решил да експериментираш, запознай се с комбинациите, които ще са максимално безвредни за теб и ще донесат едновременно с това най-добри резултати.

Задължително е да се консултираш с лекар, за да може той да определи състоянието на кръвта, бъбреците и сърцето ти, за да не се получат сериозни странични ефекти, които в тази графа спортни препарати са напълно възможни.

Сега, нека обърнем внимание на хранителните добавки. Те са далеч по-безвредни и най-важното - те са синтетичен екстракт, изведен по химичен път от храната.

Това, което носят хранителните добавки, е достатъчно количество хранителни вещества, които иначе не би могъл да си набавиш чрез естествената, питателна храна. Ето защо при употреба на такъв тип добавки отсъстват странични ефекти като косопад, пъпки по гърдите и гърба, както и гинекомастия и други видове проблеми.

Ето сега кои са трите най-разпространени положителни ефекти върху тялото, породени от употребата на хранителни добавки.


1. Набавяш си всички необходими вещества за деня

Денят на повечето хора е доста забързан и зает. Нормално е невинаги да можеш да седнеш да хапнеш спокойно, да дъвчеш достатъчно дълго, да овлажняваш храната чрез слюнката си и т.н.

Добре е да си дадеш ясна сметка колко време имаш, за да хапнеш и ако не можеш да се справиш с останалите си ангажименти, да заложиш на резервен вариант. Не, не е вариант да не хапваш, защото помни, че да пропуснеш тренировка не е проблем, но пропуснатото ядене те отдалечава много повече от целта ти.


2. Можеш по-лесно да изчислиш приетите калории на дневна база

Количеството приети калории определя дали сме в положение на калориен дефицит или калориен излишък. Ако си в калориен дефицит - отслабваш, ако си в калориен излишък и тренираш успоредно с това, със сигурност покачваш ефективно мускулна маса.

Бъди готов за различни проблеми с покачването на масата, защото невинаги човек може да изчисли калориите дори и да разполага с везна, с която тегли масата на храната, която приема. Заради това вярвайте на таблиците на разфасовките на хранителните добавки - там всичко е подробно описано.


3. Всичко става просто с разбъркване, шейкване или с чаша вода

Хранителните добавки са удобни за прием, защото с тях имаме възможността да приемем сериозно количество калории бързо - само шейкване на доза протеин е достатъчна, за да получиш невероятен на вкус и качество протеинов шейк от 22-28 грама протеин на доза. Ето заради това повечето активни хора препоръчват да се приемат суплементи.

Ние от Workout.bg също препоръчваме да използвате хранителни добавки стига да сте сигурни, че не можете да си набавите достатъчно хранителни вещества по продължение на деня. Знаеш къде да ги поръчаш, нали - идвай и се потапяй в разнообразието от продукти в нашия онлайн магазин за хранителни добавки!