Протеините са от съществено значение за здравословното функциониране на организма. Това са основни хранителни вещества, които участват в растежа на мускулна тъкан и допринасят за поддържането на здравословно тегло и мускулна маса.

Приемът на протеини чрез храната или суплементи е задължителен за всеки активен спортист. Тези вещества допринасят за по-добри резултати в залата, на терена и в активния начин на живот като цяло. Колкото и усилено да тренирате, физическото натоварване, на което се подлагате няма да е толкова ефективно без подкрепата на протеини.

Тук се зараждат и въпроси от сорта на колко протеин на ден е подходящо да се приема. Най-просто можем да отговорим на този въпрос по следния начин: нуждаем се от между 1,2 грама до 2,2 грама на килограм от телесната маса.

Дори и показателен, този отговор не е изчерпателен. Всеки има своите индивидуални нужди и усвоява хранителните вещества, които приема по различен начин. Разбира се, за да разгледаме колко протеини на ден на приемаме трябва да разгледаме различните групи хора според възраст, пол и начин на живот. Следва да направим всичко това в следващите няколко абзаца.

Какъв е подходящият прием на протеин според пола

Разделението на мъже и жени се налага поради това, че двата пола имат различни биологически нужди. Всички знаем, че жените имат по-малко телесно тегло, което предполага, че препоръчителният прием на протеин за тях ще е по-нисък от този за мъжете.

Телата на мъжете по-бързо трупат мускулна маса и се нуждаят от по-големи количества протеин поради тази причина.

При условие, че имате здравословно тегло, не спортувате активно и нямате проблеми с усвояването на протеините, то се смята, че ако сте мъж препоръчителният прием на протеин за вас е между 56 и 91 грама, а ако сте жена между 45 и 75 грама.

Оптимален прием на протеин за деца

Децата се намират в период на активен растеж и развитие, затова нуждата им от протеини е висока. За деца в предучилищна и училищна възраст, препоръчителният дневен прием е около 1.2 грама протеин на килограм тегло.

С порастването и навлизането в тийнейджърска възраст количеството необходим протеин намалява.

Препоръчително е децата да приемат протеин по естествен начин чрез храната. В хранителния режим на подрастващите и малките деца трябва да са включени храни от животински произход – яйца, бяло месо, мляко, сирене, кашкавал, риба.

Някои семена и ядки като бадемите например са също много добър източник на протеин, който е подходящ за прием от деца.

Минимална дневна доза протеин

Според много експерти минималната дневна доза протеин, която ни е нужна за да поддържаме добро здравословно състояние е 0,8 g на килограм телесно тегло. Това количество обаче е прекалено ниско за хора, които водят активен начин на живот.

Следва да отбележим, че колкото по-интензивно тренирате и колкото по-активен начин на живот водите, толкова повече протеини ще са нужни на тялото ви. В следващия абзац ще разгледаме основните случаи, от които зависи количество протеин, което приемате при активен начин на живот.

Протеин за активен начин на живот

Хората, които водят активен начин на живот или са се посветили на спорта трябва да приемат по-голямо количество протеин, за да може да забързат периода за възстановяване на мускулите след интензивно физическо натоварване.

Протеините имат важна роля за изграждането на мускулна маса и растеж на мускулите и са от особено значение за всеки, който си е поставил това за цел. Хората, с активен начин на живот трябва да приемат различно количество протеин, който съответства на основната цел на техните тренировки.

Например, ако водите спортувате, за да поддържате телесното си тегло трябва да приемате между 1,4–2,0 g/kg. Ако обаче целите да качите мускулна маса трябва да увеличите приема на протеини до 1,4–2,4 g/kg. Същото важи и ако искате да намалите подкожните мазнини с помощта на протеин за отслабване.

Кога е най-подходящо да приемате протеин

Освен на оптималното количество според различните групи хора, искаме да обърнем внимание и на най-подходящото време за приема на протеин. Това отново зависи от начина ви на живот. Ако спортувате активно и тренирате няколко пъти в седмицата е препоръчително да приемате протеина в рамките на 30 минути до 2 часа след физическо натоварване. По този начин протеина подпомага възстановяването на мускулите и забързва техния растеж.

Протеинът било то под формата на хранителна добавка или чрез храната е много подходящ за консумация сутрин, когато тялото се нуждае от набавянето на енергия за деня. Закуска богата на белтъчини е страхотно начало на деня.

Хранителните добавки под формата на протеин на прах са препоръчителни за приема като междинно хранене. Те ще ви помогнат да се почувствате сити и ще намалят апетита ви за по-дълго време.

Разтворен протеин във вода или друга любима напитка е страхотна идея за следобедна закуска, която ще ви зареди с енергия и ще ви засити докато стане време за вечеря.

Изборът на подходящия момент за прием на протеин зависи от вашите индивидуални цели и предпочитания. Това се отнася и за оптималното количество протеин, което е препоръчително да се приема на ден.