Сигурно много от вас са чували за т.нар. куркума? Как се приема, как се пие и за какво се използва са вероятно само част от въпросите, които изникват в главата ви, наред с тези в какви рецепти можем да я включим, какви са ползите и от къде можете да я купите?

В тази публикация-наръчник за куркумата ще се опитаме да отговорим на максимално много от вашите въпроси, за да можете вие да се информирате за ползите при отслабване от куркумата, но и не само това, разбира се.

Какво е куркума?

Куркумата (Curcuma longa) е тропическо растение, което е известно със своите медицински свойства и широко използване в кулинарията.

Тя е основен компонент в индийската подправка къри и е известна със своята ярко жълта боя, която често се използва за оцветяване на храни.

Ползи от куркумата

Куркумата е богата на антиоксиданти и има силни противовъзпалителни свойства. Именно тези две нейни свойства я правят широко приложима в различни методи за подобряване на начина ни на живот.

Приемът на куркума може да повлияе различни органи и системи в човешкото тяло, с което да подобри осезаемо нашето здраве и да ни накара да се насладим на живота ни по наистина един пълноценен начин.

Антиоксидантни свойства

Химична структура на куркуминКуркумата е изключително богата на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят щети в тялото.

Изследвания показват, че антиоксидантите в куркумата могат да подпомогнат здравето на сърцето, да подобрят функцията на мозъка и да подкрепят общото здраве и благополучие.

Тя съдържа куркумин, активен компонент, който е изследван за потенциалните си ползи за здравето. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за защита на тялото от свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят щети на клетките.

Според изследване, публикувано в "Journal of Food Quality" през 2017 г., куркуминът може да увеличи активността на антиоксидантни ензими в тялото, което помага за намаляване на оксидативния стрес.

⭐Препоръчан продукт

Allnutrition Curcuma Turmeric 1000 mg

Allnutrition Curcuma Turmeric 1000 mg

19.49 лв

Поръчай

Противовъзпалителни свойства

Куркумата е известна също и със своите мощни противовъзпалителни свойства. Възпалението е естествен отговор на тялото на повреда или болест, но хроничното възпаление може да доведе до редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и рак.

Възпалението е ключов фактор в развитието на множество хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. Според изследване, публикувано още през 2009 г., активната съставка на куркумата може да подтисне активността на молекули, които играят ключова роля във възпалителния процес.

Отслабване и ползи за сърдечно-съдовата система

Ползи от куркумата за сърдечно-съдовата системаСърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, а куркумата може да играе ключова роля в подкрепата на сърдечно-съдовото здраве. Някои изследвания показват, че куркумата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, като намалява нивата на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите в кръвта.

LDL холестеролът, познат като "лош" холестерол, може да се натрупа в артериите и да причини атеросклероза - състояние, при което артериите стават по-твърди и по-тесни.

Това може да ограничи притока на кръв към сърцето и мозъка, което увеличава риска от сърдечен удар и инсулт.

Според изследване, публикувано в "Nutrition Journal" през 2017 г., куркуминът може да намали нивата на LDL холестерола, което може да помогне за предотвратяване на атеросклерозата.

Триглицеридите са вид мазнини в кръвта, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, ако са високи. Изследване от 2014 г., публикувано в "Journal of Clinical Lipidology", показва, че куркуминът може да намали и нивата на триглицеридите в кръвта.

Освен това, куркумата може да подпомогне сърдечно-съдовото здраве чрез подобряване на функцията на кръвоносните съдове. Ендотелиалната дисфункция, или нарушена функция на облицовката на кръвоносните съдове, е ключов фактор в развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Според друго изследване, публикувано в "International Journal of Cardiology", биоактивният компонент може да подобри ендотелиалната функция, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Куркумата също така може да има анти-тромботични свойства (описани в предишния линк към изследването на IJC), което означава, че може да предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвоносните съдове и да причинят сърдечен удар или инсулт.

Благодарение на това решение, можем да имаме множество ползи за сърдечно-съдовото здраве, включително намаляване на нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите, подобряване на функцията на кръвоносните съдове и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Подпомагане на здравето на черния дроб

Ползи от куркумата за черния дробКуркумата може да има ползи и за здравето на черния дроб.  Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, отговорен за множество функции, включително обработване на хранителни вещества, производство на билирубин и други важни белтъци, както и детоксикация на тялото.

За съжаление, множество фактори могат да навредят на черния дроб, включително употреба на алкохол, излагане на токсини и някои заболявания. Тук се включва куркумата, която може да има значителни ползи за здравето на черния ни дроб.

Според изследване от 2017 г, куркуминът, активният компонент в куркумата, може да помогне за защита на черния дроб от токсични вещества. Изследването показва, че природният антиоксидант може да намали оксидативния стрес в черния дроб, който е един от основните фактори за повреда на този орган.

Оксидативният стрес е резултат от небалансираност между производството на свободни радикали и способността на тялото да неутрализира или да се справи с техния вреден ефект.

Освен това, куркуминът може да подпомогне функцията на черния дроб, като подобрява неговата способност да метаболизира мазнините и да изхвърля токсините от тялото. Това е особено важно, тъй като черният дроб играе ключова роля в обработката на хранителни вещества и детоксикацията на тялото.

Както вече споменахме по-горе, куркуминът може да има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на заболявания на черния дроб, като цироза и хепатит. Противовъзпалителните свойства на биоактивния компонент могат да помогнат за намаляване на възпалението и увреждането на тъканите в черния дроб, което може да подпомогне възстановяването на органа.

⭐Препоръчан продукт

Jarrow Formulas Curcumin 95 (60 К)

Jarrow Formulas Curcumin 95 (60 К)

75.49 лв

Поръчай

Подобряване на здравето на ставите

Ползи за ставите от куркуматаКуркумата също така е изследвана за потенциалните си ползи за здравето на ставите. Някои изследвания показват, че тя може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит, като болка и възпаление.

Артритът е общото име на група заболявания, които засягат ставите и причиняват болка, оток и упоритост. Най-честите видове артрит са остеоартритът и ревматоидният артрит, които засягат милиони хора по света.

Според изследване, публикувано в "Journal of Medicinal Food" през 2016 г.,  куркуминът може да има значителен аналгетичен (облекчаващ болката) ефект при пациенти с остеоартрит. Изследователите открили, че пациентите, които приемат куркумин, докладват за значително намаление на болката и подобрение на функционалността на ставите.

В друго изследване, публикувано в "Clinical Interventions in Aging", учените откриха, че той може да подобри мобилността и да намали болката при пациенти с ревматоиден артрит. Те откриха, че куркуминът може да намали възпалението, като потиска активността на цитокини - белтъчини, които играят ключова роля във възпалителния процес.

Важно е да се отбележи, че въпреки ползите на куркумата, тя не трябва да заменя медицинското лечение на артрит.

Също така, куркумата може да взаимодейства с някои лекарства, включително антикоагуланти и антиплакетни лекарства, така че е важно да се консултирате със специалист, познаващ контекстуално вашето специфично здравно състояние, преди да започнете да приемате куркума.

Подкрепа за здравето на мозъка

Ползи за мозъка от куркуматаКуркуминът, активният компонент в куркумата, е изследван за потенциалните си ползи за здравето на мозъка. Множество изследвания показват, че той има потенциала да подпомогне здравето на мозъка чрез подобряване на паметта и концентрацията.
Освен това, той помага за намаляване на възпаленията и оксидативния стрес, които са свързани с някои неврологични заболявания, като например болестта на Алцхаймер.
Също така, някои изследвания предполагат, че биоактивният компонент спомага за стимулиране на растежа на нови неврони, което може да има потенциално влияние върху подобряването на когнитивните функции.

Подобряване на паметта

Според изследване, публикувано в "American Journal of Geriatric Psychiatry" през 2018 г., куркуминът може да подобри паметта при хора с лека когнитивна нарушения.

Участниците в изследването, които са приемали активната съставка на куркумата, са показали подобрение в тестовете за памет и внимание в сравнение с контролната група, които са приемали плацебо.

Изследователите предполагат, че това подобрение може да се дължи на антиоксидантите и противовъзпалителни свойства на куркумина.

Подобряване на концентрацията

Куркуминът също може да подобри концентрацията и когнитивните функции. Според резултатите на проведено през 2010 г. проучване се оказва, че приемът му може да подобри работната памет и вниманието при здрави възрастни.

Това подобрение може да се дължи на способността му да увеличава нивата на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) - протеин, който играе важна роля в растежа и развитието на нервните клетки.

Защита от невродегенеративни заболявания

Куркуминът може да има и потенциални ползи за предотвратяване или забавяне на развитието на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Според изследване от 2014 г., публикувано в "Journal of Neurochemistry", той може да намали образуването на бета-амилоидни плаки - един от ключовите маркери за болестта на Алцхаймер.

Той също така може да подпомогне за защита на нервните клетки от щети, което може да помогне за предотвратяване на невродегенеративни заболявания.

По-добро настроение

Куркуминът може да има ползи и за подкрепа на настроението. Изследване от 2014 г., публикувано в "Journal of Affective Disorders", показва, че приемът му може да подобри симптомите на депресия при хора със сериозни депресивни разстройства.

Изследователите предполагат, че това подобрение може да се дължи на способността му да влияе на няколко биологични механизма, свързани с депресията, включително възпаление, оксидативен стрес и невропластичност.

⭐Препоръчан продукт

Jarrow Formulas Curcumin Phytosome

Jarrow Formulas Curcumin Phytosome

76.99 лв

Поръчай

Как да използваме куркума

Куркумата може да се добавя към различни ястия, включително супи, сосове, салати и дори десерти. Тя също така може да се използва за приготвяне на здравословни напитки, като чай от куркума или "златно мляко" - традиционна индийска напитка, която съчетава куркума, черен пипер и топло мляко.

Въпреки че куркумата е безопасна за употреба в готвенето, трябва да се консултирате с лекар преди да започнете да приемате куркума или куркумин като хранителна добавка, особено ако сте бременна, кърмите, имате специфично състояние на черния дроб, или приемате други лекарства.

Кулинарни приложения

Дресинг за салата от куркумаВ супите, куркумата добавя дълбочина на вкуса и ярък цвят, който прави ястието привлекателно за окото. Тя може да се добави към супи от зеленчуци, боб, леща или пилешко, за да се усили ароматът и да се добави допълнителна хранителна стойност.

В сосовете, куркумата може да се използва за придаване на богат, земен вкус, който допълва други подправки и аромати. Тя е особено добра в индийските сосове като масала и къри, където се съчетава с подправки като кимион, кориандър и червен пипер.

В салатите, куркумата може да се добави към дресинга за допълнителен вкус и цвят. Тя също така може да се смеси с олио и оцет за прост, но вкусен дресинг.

Дори и в десертите, куркумата намира своето място. В индийската кухня, тя често се използва в сладкиши като халва и ладу, където придава уникален вкус и цвят.

Здравословни напитки

Освен в готвенето, куркумата се използва и за приготвяне на здравословни напитки. Един от най-популярните е чай от куркума, който се приготвя като се вари куркума във вода и се подслажда с мед или агаве.

Този чай е известен със своите противовъзпалителни свойства и може да помогне при болки в ставите и проблеми с храносмилането.

Друга популярна напитка е "златното мляко" - традиционна индийска напитка, който съчетава куркума, черен пипер и топло мляко. Черният пипер увеличава биодостъпността на куркумин, което означава, че тялото може да абсорбира и използва повече от ползите на куркумата.

Златното мляко е известно със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства и е идеално за пиене преди лягане.

В заключение, куркумата е мощен природен ресурс с множество кулинарни и здравословни приложения. Независимо дали я добавяте в ястието си, приготвяте с нея напитка или я използвате като хранителна добавка, куркумата може да бъде чудесен начин да подкрепите вашето здраве и благополучие.

Куркумата като източник на здраве

Куркумата е мощен антиоксидант с множество потенциални ползи за здравето. Въпреки че изследванията все още са в начален етап, куркумата е безопасна и полезна добавка към вашата диета.

Независимо дали я добавяте в ястието си, приготвяте с нея напитка или я използвате като хранителна добавка, куркумата може да бъде чудесен начин да подкрепите вашето здраве и благополучие.

В онлайн магазина за хранителни и фитнес добавки Workout.bg ще откриете различни хранителни добавки с куркума, които могат лесно да станат част от вашата рутина, за да постигнете по-здравословен и изпълнен с усмивки живот.

⭐Препоръчан продукт

NF Curcuminrich Theracurmin 30 mg

NF Curcuminrich Theracurmin 30 mg

47.96 лв

Поръчай