След желязото и магнезият, цинкът оформя топ тройката на едни от най-важните микроелементи за нашето тяло. Той играе огромна роля за клетъчния метаболизъм, както и за развитието, поддържането и запълването на дупките в имунната ти система.

Цинкът е и много решаващо вещество за синтеза на протеини в организма, както и нуклеиновите киселини. Както виждаш, това е важно вещество, а дори не сме ти споделили и за заслугите му при зарастването на рани.

Обонянието също дължи много на микроелемента цинк, което е още една предпоставка за бързото му привършване и нуждата ви да го приемате редовно като не позволявате никакви дефицити.

Цинкът участва и във вкусовите способности на тялото посредством езика ви, което е нещото, играещо роля за нормалното развитие на човека и познавателните му възприятия.

Колкото повече роли има обаче този микроелемент, толкова повече се харчи и толкова по-големи нужди има тялото от него – хроничен недостиг. Това е предпоставка за развитието на дефицит на цинк в организма.

Това явление пък може да ви постави в положение на пациент, чиято диагноза се открива и поставя по-трудно от обикновеното.

Ето защо е добра идея да отидете на лекар, който ясно да постави диагнозата на база иначе объркващите симптоми, появяващи се и при други болести.

Липса на цинк - възможните причини

Възможностите да изгубите големи количества цинк са наистина немалко. Някои от тях са:

  • По време на бременност или кърмене, когато цинкът влиза в състава на кърмата или се харчи доста при самото износване на плода;
  • Ако червата ви трябва да се справят с инфекцията при стомашно разстройство, то тогава цинкът влиза в ролята на основно вещество, което подхранва чревната флора;
  • При главоболие, цинкът играе главна роля като съставка в естествено обезболяващо, синтезирано от тялото ти.

Разбира се, не се води по това, че съкратеният поглед на нещата и възможните причини за липса на цинк в тялото ти, означава, че самите причини са малко. Напротив!

Почти всяко вредно нещо, което правиш с тялото си, води до намаляване на цинка. Дори всяка една отделна цигара може да направи разликата, така че направи си и сметка сам дали всяко вредно нещо, което правиш, не би могло да се преустанови.

След малко ще поговорим за последствията от липса на цинк, така че приготви се да се огледаш по тялото и да решиш сам за себе си дали пък не е дошло време да помислиш по-сериозно над прием на цинк.

Последствия за тялото и здравето при липса на цинк

Изтъняване на косата и безвъзвратно оредяване може да означава, че цинкът в тялото ти забавя деленето на клетките в космените фоликули. Респективно косопадът е налице, а ти започваш да се чудиш как да поправиш проблема. Създалата се ситуация е повече от неприятна, защото засяга външния ти вид и може да свали самочувствието ти.

Ноктите ти са ронливи, че дори и чупливи – и това означава липса на цинк. Отразяващ се и на ноктите ти, този микроелемент може да ги направи страшно силни. Липсата му, обаче ги прави изключително ронливи, бавно растящи и още повече – понякога може да бъдат и болезнен край на пръста.

Повече и по-чести появи на афти и язви по лигавица – това е важен симптом на липса на цинк, защото щом имаме проблем в лигавици по тялото, то означава имаме недостиг на цинк.Имай предвид, че при проблеми с кървене на венците също може да се притесниш за нивата на цинк в тялото.

Зъбите са онези части на тялото, върху които може да попадне наказанието на недостига на всяко вещество. Ниските нива на цинк е възможно да се отразят пагубно на здравината на зъбите ти и е нормално те да станат по-чупливи или по-кариесни.

Проблеми с кожата са ясен симптом за липсата на цинк в тялото ти и това означава, че час по-скоро е добре да се погрижиш за този недостиг. Повечето медицински средства за лицеви проблеми съдържат съставки като цинк и антибиотик.

Ако си веган, вегетарианец или имаш някакъв друг вид специфики в храненето, имай предвид, че рискуваш да дадеш на тялото си предпоставка да изпита глад за цинк. Тук добрата новина за тези хора е, че съществуват хранителни добавки и продукти, които отговарят за усвояването на цинка, така че не се притеснявай – има кой да се погрижи.

Какво да правим при липса на цинк в тялото

Добре е да приемате определен вид храни, които да компенсират липсите на цинк в тялото.

Храни като:

  • Спанак;
  • Говеждо месо;
  • Агнешко месо;
  • Морски храни (омари, скариди и стриди);
  • Тиквени семки;
  • Кашу;
  • Черен шоколад.

Последните разбира се са често бърз и предпочитан вариант, наред с добавките, когато избухне "война с цинка".

Доверете се на Workout.bg, ако имате проблеми с това, че тялото ви няма достатъчно цинк. Ние предлагаме хранителни добавки, които директно ще „инжектират“ нужното количество за деня и отделно ще насищат тялото ти във времето.