Отслабването е мисия, в която сме готови да дадем почти всичко само и само, за да достигнем до така мечтаните форми. А може би не е съвсем така.

Ако беше напълно вярно, най-вероятно нямаше да има толкова много хора по целия свят, които се затрудняват с отслабването, колкото и „мотивирани“ да се опитват да си докажат, че са.

Тук специално за вас сме събрали едни от най-добрите съвети за отслабване, кои популярни, кои не толкова, за които обаче е доказано, че в действителност са ефективни и работят.

Поставяйте си реалистични цели в битката за отслабване

Жена, бягаща в парка - съвети за отслабванеТова е базов съвет, който ще ви помогне да имате правилната мотивация. Променете начина на дефиниране на целите си за отслабване. Вместо отслабване с 10 кг за месец си поставете за цел да прилагате стъпки за отслабване в продължение на месец и отбележете прогреса си в неговия край.

Направете цел преминаването към здравословен режим на хранене и активност в продължение на месец и след приключването им отбележете нейното изпълнение. Конкретните килограми,  които сте успели да свалите отбележете като допълнителен положителен (или в друг смисъл отрицателен) резултат. Нека те да не бъдат самоцел, защото здравословното състояние на тялото трябва да бъде важният приоритет.

А то се постига с усилия, които надвишават 1-месечното посвещение на отслабването и ако то бъде драстично, рискувате да си върнете килограмите, но най-вече да навредите на здравето си.

Комбинирайте няколко подхода за намаляване на теглото

Битката за отслабване се води на няколко полета едновременно. Не може да очаквате да видите страхотни резултати, ако не положите усилие по отношение на активността в ежедневието си, добрите навици и здравословното хранене.

Лягайте си навреме, давайте на тялото си поне 7 ч. сън, освобождавайте се регулярно от стреса, пийте повече вода, хранете се с домашно приготвена храна, избягвайте всяка готова пакетирана храна, намалете топлинната обработка и увеличете протеина и фибрите в менюто си. В статиите ни за храни, богати на протеини и такива, богати на фибри може да се запознаете с топ помощниците ви за отслабване.

Не се отказвайте от любимите си храни

Замразен йогуртНе, не ви казваме да продължите да ядете вафли, торти, чипсове, сладолед и други подобни, които наистина носят наслада на душата, но и тежест върху кантара. А по-лошото е, че не носят полезни калории на тялото и съответно могат да понижат цялостния му тонус, макар и да сте вкарали едни стабилни калории в него.

Разковничето е в това да премоделирате любимите си храни в по-здравословни варианти. Вместо картофен чипс може да използвате оризови вафли, вместо сладолед – замразен йогурт или ледено смути.

Пълно е с рецепти за здравословни десерти, които лесно ще заместят любимите ви такива, които след време дори няма да си помисляте да похапвате заради тежкия вкус и липсата на полезност.

Включете спортна активност, която ви харесва да практикувате

Наистина мотивираните да отслабнат хора са способни да накарат себе си да извършват активности, които иначе хич не са им по сърце и наистина успяват да достигнат до мечтаните килограми.

Ако вие не сте от тях, ви съветваме да изберете спорт, който наистина ви харесва да практикувате, независимо колко калории се горят през него.

Не забравяйте и нетрадиционните варианти като спортни или народни танци. Помислете за групови посещения на занимания по аеробика, пилатес, канго джъмпс, зумба. Открийте нещо, което ви забавлява и е истинско удоволствие да го практикувате.

Направете го здравословен редовен навик, като може да започнете от 1-2 пъти и достигнете до 4 пъти седмично.

Използвайте повече подправки при готвене

ПодправкиТова е един от по-непопулярните съвети, които знаем, че работят. Когато храната ви е наистина питателна, освен че това ще задоволи желанието ви за вкусно хранене ще ви помогне в отслабването.

Неслучайно много хранителни добавки за отслабване съдържат екстракти от лютиви подправки, които помагат за забързване на метаболизма и по-ефективно усвояване на приетите хранителни вещества.

Всъщност, използването на зеленчуци и подправки с високо съдържание на фибри и антиоксиданти не само подобрява общото здраве, но и подпомага контрола на теглото.

Изключително е важно да се подчертае, че устойчивото отслабване изисква здравословен начин на живот, а не просто временни диети.

Важно е да знаете какво точно правите по пътя към отслабването

Може да звучи малко стресиращо, но е важно да знаете какви стъпки предприемате в самото начало, когато започвате да изграждате по-здравословни навици.

Затова е добре да записвате какво сте хапнали през деня, какво движение сте включили в него, колко сте спали и с кое ви е било трудно да се справите. „Скритите“ калории, които по небрежност попадат в менюто ни и редовния пропуск на спортните активности са основни врагове на отслабването.

След като вече сте наясно, че правите нещата както трябва, може да спрете със записването, за да не се вманиачите, което също може да ви спре от прогрес.

Експертен съвет от Workout.bg – не се мерете на кантара всеки ден, по-добре е да измервате прогреса си поне след 10-тия.

Изградете навици, които не ви пречи да следвате цял живот

Това е една от големите грешки на всички отслабващи – променят драстично ежедневието си за период от време и когато достигнат мечтаното тегло се връщат към стария начин на живот. Конфигурирайте промяната така, че начинът ви на живот да бъде адаптиран към нея, без да искате след това да се връщате към старите си навици.

Постепенната и плавна промяна е един от най-добрите съвети за отслабване. Тя е ключ към постоянството и запазването на мотивация, а те от своя страна са в основата на трайните резултати за цял живот.