Чували сте за витамините и минералите, нали? На кого са му нужни, когато има бургери и дюнери?!

Защо да ям храни, богати на витамини и минерали, след като мога да си похапвам вкусотийки, които и без това имат „някакви си там хранителни вещества“, дето ще стигнат за захранване, пък бургерът как наяжда. Да, знаем и колко лесно се преяжда с поредния бургер, а се и лепи, където не искаш.

Заради това ни дай възможност да ти обясним как стоят нещата с приема на витамини и минерали, а и по-важно – как стоят нещата, когато не ги приемаш не само в количества, в каквито трябва, а и ги взимаш от източници, които всъщност не са ти приятели.

Ако макросите (въглехидрати, протеини и мазнини) са онова, което правят храната ти пълноценна (колкото по-балансирано е количеството на трите в едно ястие, толкова по-добро е то).

Какво е значението на витамините и минералите за организма

Витамините, от друга страна, са онова, което правят живота ти по-пълноценен и това не са просто думи – самата истина е.

Недостигът на хранителни вещества може да е поради всякаква причина, но основната вина за всяка от тях е заровена в теб. Най-честата вина, която носиш за липса на витамини и минерали в диетата ти, това е изборът ти на храна.

Той прави така, че храната в диетата ти да те прави закръглен, пухкав и с чести подувания на стомаха, водещи до проблеми във всякакъв друг аспект на живота ти. Важното е да бъдеш стриктен в даден хранителен режим, за да се чувстваш наистина добре и наистина по начин, по който да впечатляваш останалите (не, че това е най-важното, но със сигурност ще те кара да си по-самоуверен).

Нещо интересно за витамините и минералите – на опасност от тяхната липса са изложени дори и хората, които се хранят здравословно. Това е така, защото те са твърде стриктни към диетата си, което предполага избор на точно определени хранителни вещества, които така и не идват заради постоянната стриктност в храненето.

Днес, ще ти обясним как да не ти липсват витамини и минерали, но и нещо друго – какво да правиш, ако все пак си допуснал липса на няколко конкретни вещества.

Дефицит на цинк

Цинкът е един вид катализатор. Той участва в почти всички процеси в тялото ти. Той е важен за здравето на червата, на имунната система, заздравяването на кожата, възстановяването след болести и още наистива много други.

Цинкът е участник и в осъществяването на правилна работа на много ензими, които са в тялото ни. Сега може дори малко да те стреснем, но някои от тези ензими участват в създаването на РНК и ДНК.

Някои антиоксидантни функции на тялото също са подхранвани от страна на цинка. Кървенето на венците също се дължи на липса на цинк в тялото, така че ако страдате от нещо подобно – доверете се на някоя хранителна добавка, богата на цинк.

Науката отдавна е доказала, че бременността при жените отнема доста голяма част от цинка в женското тяло. Дори имаме и процентен показател за това, че 82% от бременните жени имат сериозен недостиг на цинк в тялото си.

Интересното за цинка е, че подрастващите деца имат също толкова голяма нужда от същите нива на веществото цинк, колкото и възрастен човек. Това означава, че в диетата ни задължително трябва да присъстват хранителни вещества, които да съдържат цинк.

Дефицит на желязо

Червените кръвни клетки са много важен елемент от тялото ни, за да поддържаме добри жизнени показатели изобщо. Това да ги произвеждаме и да се намират в кръвта ни в нормалните граници зависи главно от желязото и колко го приемаме.

Евентуална липса на желязо може да доведе до железо-дефицитна анемия, което вече си е диагноза. Това положение се свързва със симптоми като умора, силно изразен блед цвят на кожата, задух и евентуално сърцебиене.

При бременни жени и такива с менструация е важно да се приема желязо, за да се поддържат нормалните нива на съдържанието му в тялото. Това ще гарантира доброто състояние на организма дори и при по-екстремни ситуации като болезнена и продължителна менструация, както и при по-тежко протичаща бременност.

Дефицит на селен

Селенът е друг важен фактор за поддържането на добри здравни показатели, така че не е лоша идея да го набавяш в достатъчни количества.

Евентуален дефицит на едно такова вещество може да ви доведе до мускулна слабост, умора, умствено замъгляване, косопад и слаба имунна система.

Слабата имунна система, от своя страна, вече може да ви докара до състояния, които са крайно опасни и имат нужда от сериозна лекарска намеса, ако е по-късно от желаното.

Ето защо хранителна добавка със селен може да е не толкова лоша идея.

Дефицит на магнезий

Основен минерал за здравето на мускулите като магнезий е от съществено значение за човешкото тяло.

300 метаболитни реакции (дори и повече), формиране и съхранение на АТФ (аденозинтрифосфат), производство на енергия – усещаш ли към каква посока бием?

Магнезият е основен минерал и като такъв ти си длъжен да го приемаш не само чрез храната, но и посредством хранителни добавки.

Довери се на световноизвестни производители и доказани марки хранителни добавки от онлайн магазин Workout.bg, защото здравето няма цена!