Добре дошъл в една от най-обширно засегнатите теми в историята на човечеството. Холестеролът.

Това е може би една от темите, в която има най-сериозно разграничените полюси от мнения. Някои не му обръщат внимание, но докато други считат, че дори и грамче приет холестерол би повлиял повече от неприятно не само на формата ти, но може и да те... убие.

Хайде сега стига губене на време, защото в крайна сметка се намираш в блога на Workout.bg, където стремежът е ориентиран около ценната и потвърдена информация, която можем да ти дадем.

Това означава, че ти си човекът, който днес ще разбере повече за холестерола и как да се опази от онова заветно грамче в повече.

Напоследък (в последните от около 2 до 3 години) все повече здравни експерти съветват да не се пазим кой знае колко от холестерола, защото явно са разбрали няколко факта, които сочат недвусмислено, че това вещество не е онзи враг на човека и няма да ни изтреби като вид.

Нещо повече, холестеролът е може би в топ 3 на най-сериозно и дълбоко проучваните вещества в историята на човека и именно това може да ни даде известно спокойствие, че каквото излезе като информация от надеждни източници, значи най-вероятно е вярно.

Ето заради това и ние ще се позовем на някои източници, доказали се с особена надеждност във времето.

Няма да гледаме мнението на "група британски учени", нито пък ще погледнем към мнението на онези от университет във Флорида, защото видяло се е - тези хора може да разбират от хороскопи, но ние не бихме им се доверили за това дали да има холестерол, или не в нашето ежедневие.

Само преди да започнем искаме да те поздравим за решението ти да прочетеш статия от нашия блог. Щом разхождаш погледа и вниманието си сред тези редове, то ти най-вероятно се интересуваш живо от това, което ядеш, което пиеш и като цяло те касае как се развива тялото ти и как да водиш здравословен начин на живот.

Точно поради тази причина ние сме длъжни да ти помогнем да изживееш един много по-пълноценен живот. Да започваме!

Опасен ли е холестеролът, как да се опазим, как да си го набавяме, само един вид холестерол ли има? Всичко около холестерола, че дори и малко повече - само сега, в блога на Workout.bg!

 

Какво е холестеролът

Вярно ли е, че холестеролът е онзи непоносим и заклет враг на човечеството, както много от "разбирачите" се опитват да ни го пробутат? Достатъчно проучвания ли се правят по темата, за да сме сигурни, че това, което четем в интернет е реално това, което трябва да бъде?

Без да изпадаме в болезнени за четене и асимилиране подробности, нека си обясним какво е холестеролът. Той е важно и неизменно съединение, намиращо се в мембраните на клетките от нашето тяло.

Звучи важно, нали?

Нещо повече... без холестерол на практика животът ни е не просто немислим, а можем смело да кажем, че е на практика невъзможен. Холестеролът участва и дори можем да споменем, че е в основата на производството на тестостерона, естрогените, кортикостероидите.

Дори синтезът на витамин Д е невъзможен без да имаме холестерол в тялото си. Той дори участва в състава на жлъчните сокове, които разграждат мазнините и извличат витамините в мастноразтворимите от тях.

Усещаш ли вече колко жизненоважен е холестеролът за твоето тяло и за това да се радваш на крепко здраве? Сега си представи как някое нутри-гуру идва и ти заявява: "Трябва да спреш холестерола!"

Най-странното е това, че донякъде това нутри-гуру има извееестна правота в твърдението си, но не се предоверявай, защото имаме какво да ти кажем, за да направиш възможно най-информирания избор за теб, диетата ти и качеството на живота, който водиш.

 

Как да си набавяме холестерол, в кои храни го има

Сланина, яйца, пържоли (мазни меса), млечни продукти и като цяло всички животински продукти, съдържащи в себе си някакъв вид мазнини. Те са основен и директен източник на холестерол.

Ето тук идва и онзи страх от холестерола и соченето му с пръст от страна на всички, които не искат да надебеляват. Щом нещо идва от яйца - не прекалявай, защото ще се натровиш, щом нещо идва от мазно месо, то непременно ще ти се отрази на фигурата, щом нещо идва от мляко - край, ще надебелееш необратимо.

 

Стига глупости и небивалици!

Не обръщай внимание на онези, които живеят на вафли, дюнери и чипс, а в същото време избягват яйцата, защото запушвали артерии. Те със сигурност няма да усетят доброто от храната, а такова има... дори и в холестерола.

 

Нещо интересно като за финал

Тялото ни САМО може да произвежда (синтезира) холестерол. Тук зависимостта е, че колкото повече приемаме чрез храната, толкова по-малко синтезира тялото самостоятелно.

Това е с почти всеки неесенциален вид вещества, но при количеството на холестерола е важно да бъде в отговор на нуждите от тялото, за да се ръководят всички процеси, протичащи в него.

Когато спрем да се храним с храни, богати на холестерол, ние започваме да си го произвеждаме сами в черния дроб. Благодарение на липопротеините с ниска и висока плътност, съответно LDL и HDL този холестерол се натоварва в тях и се разнася посредством кръвта от черния дроб до клетките.

Добрият холестерол е HDL (този с високата плътност). Неговата роля е да взима излишното количество холестерол собствено производство, циркулиращ в кръвта и да го връща обратно в черния дроб.

LDL и защо е лош? Този липопротеин взима холестерола от черния дроб и го разнася по клетките, за да може веществото да се вгради по стените му и по този начин да се чувстваме захранени.

Вече виждаш колко сложен е този процес, колко важен всъщност е холестеролът и как не бива да се ограничаваш от него. Бъди по-стриктен с диетата си, но със сигурност не спирай да помагаш на тялото си да се снабдява с този тип вещества, отговорни за толкова много други процеси в организма ти.

Бъди сигурен, че храната, която ядеш, е достатъчно богата не само на витамини и минерали, но и да всички жизненоподдържащи съставки, които ще ти помагат да сбъднеш основната си цел - да живееш пълноценно, радвайки се на живота в пълна степен.