L-карнитин е една от най-популярните съставки за таргетиране на излишните мазнини, а BCAA се използват масово от хората, които тренират силово. Какво ще се получи, ако тези две съставки, използвани за различни цели се комбинират в единен продукт? Какво би било приложението на това комбо и какви ползи може да задейства то?

Разнищваме подробно темата, изхождайки от  последните заключения на науката и личния опит на експертите на Workout.bg. Да започваме.

Какво е L-карнитин

Какво е Л-карнитинВсички хора, които се интересуват поне мъничко от спорт и поддържане на добра форма са чували това наименование. Това е естествен природен компонент, производен на аминокиселините (макар и често да се посочва като аминокиселина), който се произвежда в тялото при преработка на аминокиселините метионин и лизин.

Основната му функция, заради която често се използва за направата на спортни хранителни добавки е транспортирането на мазнините към митохондриите на клетките.

Там те се изразходват за освобождаване на енергия. Този процес е ключов за изчистването на композицията на тялото от мазнини и акумулирането на нова енергия, жизнено необходима за една добра производителност на тренировките в залата.

Неслучайно L-карнитинът е най-популярната добавка сред хората, които се стремят да намалят телесното тегло и най-вече да насочат тренировките си към отърваване от натрупания излишен ресурс мазнини в тялото.

⭐Препоръчан продукт

AllNutrition L-Carnitine

AllNutrition L-Carnitine

39.99 лв

Поръчай

Какво е BCAA

Какво е BCAABCAA е английското съкращение за т. нар. верижно разклонени аминокиселини, в чиято група влизат най-търсените аминокиселинни добавки за възстановяване след интензивни силови тренировки – левцин (leucine), изолевцин (isoleucine) и валин (valine).

Телата ни не могат да си ги произведат самостоятелно, в което се състои и техният есенциален характер.

Разклонените аминокиселини се използват за насърчаване на мускулния растеж, редуциране на мускулната треска и мускулната умора и превенция на мускулната загуба. Те промотират синтеза на мускулния протеин, намаляват неговото разграждане и спомагат за редуциране на мускулните увреждания.

Освен това по време на тренировка те помагат за запазване на гликогена в мускулите и потискат производството на млечна киселина.

L carnitine BCAA комбинация – какви са предимствата

Комбинирането на двете популярни съставки съвсем не е иновативен или нов подход във фитнес средите. Събирането на два от най-търсените компонента в магазините за фитнес добавки в единен продукт осигурява комплексна подкрепа, която има особено значение за трайното отслабване и поддържане на здравословна физика. Ето и какъв е потенциалът на комбинацията.

Съчетанието на двете съставки има благотворен ефект върху издръжливостта на тялото на физическо натоварване.

По време на по-продължителни тренировки, например при маратонско бягане, въглехидратите, които тялото ни използва като енергиен източник може да се изчерпят. Тогава организмът ни търси друг източник на енергия и ако не може да използва мазнините като такъв, се насочва към разграждане на мускулите за акумулиране на такава.

А това съвсем не е предпочитан ефект, защото не само води до намаляване на мускулната маса, но и се отразява на конкретната производителност към момента.

Съчетанието между L carnitine и BCAA помага на тялото от една страна да се възползва от енергийния ресурс, заложен в мазнините, а от друга страна предпазва мускулите от разграждане.

А това повлиява доста положително върху способността на тялото да посрещне по-продължително натоварване.

Предпазването на мускулите от разграждане и запазването на тяхната цялост е ключов елемент в постигането на по-чиста композиция на тялото. Освен това подпомага самия процес на изгаряне на мазнините, тъй като мускулният протеин е предпазен от раздробяване за целите на снабдяване на тялото с необходимата енергия.

Комбинацията води до изчистване на тялото от излишните мазнини и запазване на добрата мускулатура. Освен това организмът се възстановява по-добре и по-бързо от интензивни тренировки. Също така може да се наблюдава и подобрена чувствителност на тялото към инсулина за правилен контрол на кръвната захар.

За кого са подходящи комплексните добавки с L-карнитин и BCAA

Те са подходящи за всеки, който иска да постигне по-чиста композиция на тялото чрез правилна физическа активност и добро хранене. Могат да се използват както от хора, чиято крайна цел е отслабване, така и такива, които се стремят към постигане на чиста мускулна маса. Особено приложение намират за спортисти, чиито тренировки изискват продължително натоварване в устойчиви темпове.

Когато отслабваме, заедно с мазнините е нормално да се загуби и малко количество мускули, заради обяснения по-горе процес. Мускулите обаче ни помагат да поддържаме добрата скорост за изгаряне на калориите.

Колкото повече намаляват мускулите, толкова по-малко калории сме способни да горим, а това води до забавяне на отслабването.

Ако запазите мускулите си, ще запазите и добрата скорост на горене на мазнините и съответно на намаляването на теглото до достигане на здравословните граници.

С насърчаването на протеиновия синтез в мускулите от BCAA и стимулиране изгарянето на мазнините от L-Карнитин се постига перфектната комбинация, която да ви предпази от достигането на платото. Тя ще ви помогне да премахвате мазнините от тялото си много по-ефективно.

Кога е най-добре да се приемат L carnitine BCAA добавки

Най-добре е комбинацията да се приема непосредствено преди тренировка или по време на нея.

Тогава L-карнитинът носи най-много преимущества за производителността и ефективността на тренировката, а BCAA захранват мускулния ресурс и подкрепят протеиновия синтез, грижейки се и за възстановителния период.

След приключването на тренировката ще ви е необходим пълноценен протеинов източник, който не може да бъде заменен само от разклонените аминокиселини.

⭐Препоръчан продукт

AllNutrition BCAA Max Support

AllNutrition BCAA Max Support

39.99 лв

Поръчай