Седалищният нерв е най-голямият нерв в човешкото тяло, протичащ от долната част на гърба, през седалището, до краката. Много хора се оплакват от болка в тази област на тялото, която може да е породена от различни причини.

Понякога, след дълъг престой в седнало положение се появява дискомфорт около седалищния нерв. Друга причина за болка може да е интензивно физическо натоварване, при което се събира напрежение в нерва.

Силната и продължителна болка на-често е причинена от прищипване на седалищния нерв. Това състояние възниква при прекомерно натоварване или патологии на гръбначния стълб.

Неразположението в областта на седалищния нерв най-вече спохожда хора, които прекарват дълго време в седнало положение. При подобен начин на живот задните мускули стават слаби и функцията им да задържат междупрешлените дискове във физиологично положение отслабва.

Поради тази причина е предпочтително мускулите на седалището да се тренират, за да се подобри тонуса и издръжливостта на тялото в тази област.

Каква е ролята на упражненията за седалищен нерв

Физическата активност, която включва упражнения за раздвижване на седалищния нерв може значително да облекчи болката в тази област. Ежедневната физическа активност може да подобри гъвкавостта, силата и стабилността на тялото, което в крайна сметка може да намали напрежението в седалищния нерв.

Най-големи предимства от практикуването на упражненията, които следва да ви представим в тази статия има хората, които прекарват дълго време седнали. За тях е от особено значение да се погрижат за тонуса и издръжливостта на мускулите в областта на гръбначния стълб и седалището.

Правилната подготовка е ключа към ефективната тренировка

Експертите на Workout.bg винаги наблягат на важността от подготовка преди практикуването на упражнения за която и да е мускулна група. Отново искаме да коментираме отделянето на време за загрявка, за да подготвите тялото си за тренировката.

Може да започнете с леки кардио упражнения, с които да загреете и раздвижите мускулите си. Другият ни съвет е да започнете с по-леки упражнения и постепенно да увеличавате интензивността им.

Предложения за упражнения за седалищен нерв

Упражненията, които следва да ви представим са подходящи за практикуване в домашна среда. Те са избрани, защото са лесни за извършване и предоставят гарантиран начин за облекчаване на болката в тази област на тялото.

Освен за намаляване на напрежението в седалищния нерв, може да извършвате тези упражнения за да раздвижите мускулите в тази област, особено ако прекарвате дълго време в седнало положение.

Поза “Гълъб“

Седнете на постелка. След това опънете единия крак назад изпънат, а другия свийте в коляно. Опънете тялото си към свития крак и за опора сложете ръце пред гърдите си и докоснете длани. Наклонете торса максимално напред.

Тази поза е чудесен начин за мускулна релаксация и почивка между по-интензивните упражнения.

Упражнения за разтягане

Легнете на равна повърхност. Сгънете единия крак в коляното и внимателно го придърпайте към гърдите си. Достигнете до нивото, в което чувствате разтягане и останете в тази позиция за 30 секунди. След това върнете в изходна позиция и повторете разтягането с другия крак.

Упражнение в седнало положение

Представяме ви разновидност на предишното упражнение в седнало положение. Това е подходящо за практикуване в офис среда и е препоръчително в случаите, в които изпитвате болка в седалищния нерв по време на дълго стоене на стол.

Ако болката идва от дясната страна, поставете десния си крак върху коляното на левия. При изпълнението на това упражнение трябва да следите кракът стъпил на земята да е поставен перпендикулярно на пода и да образува ъгъл от 90 градуса. Другият крак трябва да е максимално разтворен.

Може да продължите упражнението като започнете да се накланяте напред с поставени на вдигнатия крак ръце. Постепенно увеличавайте амплитудата на напъните като се накланяте напред.

Разновидност на планк

Това упражнение е особено подходящо при възпаление или прищипване на нерва на тазобедрената става. Заемете изходна позиция в поза планк. След това започвайте да свивате коляното на единия крак към тялото си. В този момент тазът ви трябва да се повдигне нагоре, за да направи място на коляното да се насочва към земята.

Редувайте краката си и направете няколко повторения. Упражнението е много подходящо за раздвижване и облекчаване на болката в тази област.

Кръстосване на крака от легнало положение

Изходната позиция на това упражнение е легнали на земята на удобна постелка. Кръстосайте краката си. Хванете ги под бедрата с ръце. За по-добър захват кръстосайте пръстите си. Леко започнете да издърпвате краката си към гърдите. Важно е да не повдигате таза си от пода.

Задръжте позицията за около 30 секунди и върнете краката си на пода. Повторете упражнението няколко път.

Независимо дали сте в постоянна болка или търсите предотвратяване на бъдещи проблеми, включването на упражнения за седалищния нерв във вашия фитнес режим може да бъде ключът към освобождаването от болка и поддържането на оптимално здраве. Практикувайте предложените от нас упражнения, за да освободите напрежението в областта на седалищния нерв и да подобрите чувството на тонус, издръжливост и гъвкавост в тази част на тялото.